Прикарпатського фермера в незвичний спосіб пограбували кияни


У Тлумацькому районі затримали підозрюваних у викраденні урожаю сої з фермерського поля на майже півмільйона гривень

Зловмисники, винайнявши у сусідній Чернівецькій області сільськогосподарську техніку, за один день викосили фермерське поле у одному із сіл Тлумацького району, а викрадений врожай обмолотили, вивезли та збули у Тернопільській та Львівській областях.

Нечувану досі крадіжку на Прикарпатті зареєстрували у відділенні поліції Тлумацького району. 14 жовтня до поліції звернувся фермер із повідомленням про те, що невідомі особи 12-13 жовтня на його полі площею 45 га змолотили та викрали посів урожаю сої. За цим фактом поліція розпочала кримінальне провадження та комплекс пошукових заходів щодо встановлення та затримання злочинців. 

В результаті вжитих заходів працівники карного розшуку обласного управління та районного відділення поліції уже 5 листопада затримали двох осіб, підозрюваних у вчиненні злочину. Ними виявилися 31-річний та на п’ять років молодший жителі столиці. 

Встановлено, що злочинну оборудку організував старший із киян. Попередньо зловмисник об’їхав територію сільськогосподарського району та вибрав засіяне поле соєю, яке знаходилося в глибинці, подалі від автошляху. Далі зловмисники винайняли на фірмі у Чернівецькій області сільськогосподарську техніку, нібито для обробітку свого поля, запровадили її на чужі лани, де викосили та обмолотили врожай. Поряд з цим через Інтернет замовили зерновози, якими перевезли крадену сою у Тернопіль, підробивши документи на вантаж. Там продали за майже чверть мільйона гривень, отримавши виручку готівкою. Таким самим способом інші вантажівки з соєю його спільник дещо за меншу суму збув на Львівщині. 

Проте на злочинному доробкові зловмисники не зупинилися і розгорнули план подібного злочину уже на іншому полі в районі. Злочинці не врахували оперативність та професійність правоохоронців, які натрапили на їх слід та перешкодили наступному злочинному наміру.

Виконавці злочинного замовлення не знали, що поралися на полі лжефермерів. З'ясували, що аби не «засвітитися» лиходії винаймали житло у Калуші та спілкувалися із найманими працівниками виключно в телефонному режимі. Оперативники затримали підозрюваних на території Тисменицького району, коли ті мікроавтобусом їхали до місця свого тимчасового перебування. 

Наразі їх затримано в порядку ст. 208 КПК України та оголошено підозру у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.5 ст.185 (Крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах або організованою групою) Кримінального кодексу України та замаху на злочин. Судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Згідно санкції статті передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна. У злочинців вилучено транспортний засіб, мобільні телефони та інші речові докази. Триває слідство.