Студенти Прикарпатського проводять реабілітацію для дітей-переселенців з зони АТО


Викладачі та студенти філософського факультету Прикарпатського університету вже півроку є учасниками Міжнародної програми «Психосоціальна підтримка вразливих верств населення», що діє за підтримки Уряду Данії, Датського Червоного Хреста та Івано-Франківської обласної організації Товариства Червоного Хреста України.

У рамках проекту доцент кафедри соціальної психології Ірина Ралько та доцент кафедри загальної та клінічної психології Мирослава Кулеша-Любінець проводять майстер-класи для волонтерів з питань організації роботи з внутрішньо переміщеними особами, психології кризових станів, психологічної допомоги у надзвичайних ситуаціях. Такі навчання відбуваються як в межах університету, так і на обласному рівні.

Зокрема, викладачі філософського факультету були тренерами навчально-методичного семінару «Психосоціальна підтримка дітей, що постраждали внаслідок збройного конфлікту» для практичних психологів, соціальних педагогів та працівників Івано-Франківської обласної організації Товариства Червоного Хреста України, який відбувся нещодавно в Івано-Франківську.

Слід зазначити, що студентами-волонтерами проведено більше п’ятнадцяти зустрічей з дітьми, тимчасово переселеними із зони АТО. Основною метою занять є формування психологічного простору довіри, згуртованості дітей, допомога у зниженні тривоги через творче самовираження, патріотичне виховання.

Найактивніші студенти (Михайло Видрак, Святослав Вітюк та ін.) завдяки програмі стали учасниками українсько-шведського навчання лідерів добровільних рятувальних загонів та першої медичної допомоги у кризових ситуаціях, яке відбувалося в жовтні цього року в м. Яремче. Тренери Ян Веландер, Пекка Кауконен, Стаффан Джекссон та Клаус-Йоран Екхаль ділилися досвідом Швеції з надання першої психологічної та медичної допомоги в ситуаціях катастрофи, проводили імітацію кризової ситуації та шляхи її подолання; навчали організації волонтерської діяльності та формуванню добровільних рятувальних загонів.

Результати діяльності волонтерів, які працюють у рамках проекту Датського Червоного Хреста, висвітлювалися на засіданні Регіонального штабу з питань соціального забезпечення громадян, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО. 

Проект триває і кілька десятків дітей, які пережили втрату (житла, друзів, звичного оточення та ін.) потребують підтримки небайдужих. Тому віримо, що бажаючих долучитися до місії волонтера побільшає.

Слід зазначити, що у рамках підписаної Угоди про співпрацю студенти-психологи можуть проходити навчальну та виробничу практики на базі Івано-Франківської обласної організації Товариства Червоного Хреста України.