Суд вирішив, що франківський ринок таки належить громаді, а не регіоналу "Бурі"


Вищий господарський суд вирішив залишити без змін рішення господарського суду Івано-Франківської області.

Як відомо, за цим рішенням право власності на критий ринок по вул. Дністровській, 5  належить територіальній громаді Івано-Франківська.

Треба зауважити, спір між Івано-Франківською міською радою та Івано-Франківською обласною спілкою споживчих товариств про визнання права власності на майновий об'єкт - критий ринок по вул. Дністровській, 5 в м. Івано-Франківську роглядався судами неодноразово з 2002 року.

В листопаді 2014 року справа №6/312-5 надійшла до господарського суду Івано-Франківської області на новий розгляд.

Справу за позовом Івано-Франківської міської ради до Івано-Франківської обласної спілки споживчих товариств про визнання права власності на майновий об'єкт - критий ринок по вул. Дністровській, 5 в м. Івано-Франківську розглянуто за участю третьої особи на стороні позивача Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий сервіс", а також третіх осіб на стороні відповідача: Спільного підприємства "Івано-Франківський центральний ринок", Центральної спілки споживчих товариств України (Укоопспілка), Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській області.

Слід зазначити, що Івано-Франківська обласна спілка споживчих товариств подала до Івано-Франківської міської ради зустрічний позов. Місцевим судом встановлено, що будівництво ринку проводилося УКБ міськвиконкому за державні кошти та за рахунок нецентралізованих коштів. У 1989 році спірний ринок було передано на баланс облспоживспілки на підставі рішення Івано - Франківського міськвиконкому. До вказаної передачі незавершене будівництво критого ринку перебувало безпосередньо на балансі управління з капітального будівництва Івано - Франківського міськвиконкому, зазначеним органом ринок вводився в експлуатацію як замовником будівництва і цим же органом здійснювалася передача цілісного майнового комплексу.

Натомість Івано-Франківська обласна спілка споживчих товариств являлась експлуатуючою організацією, оскільки зміна форми власності на спірну будівлю не відбулася, було змінено лише управління ринку. Твердження Облспоживспілки та Укооспілки про перебування будівлі критого ринку увесь час у володінні й користуванні, а згодом і у власності Івано-Франківської Облспоживспілки судом визнано необгрунтованим, безпідставним та таким, що не підтверджується належними та допустимими доказами.

Тож, 17 лютого 2015 року прийнято рішення про задоволення позову Івано-Франківської міської ради та визнано право власності на критий ринок по вул. Дністровській, 5 в м. Івано-Франківську за територіальною громадою м. Івано-Франківська.

Одночасно, господарським судом у задоволенні зустрічного позову Івано-Франківської обласної спілки споживчих товариств до відповідача Івано-Франківської міської ради в частині відмовлено, а в іншій частині провадження у справі припинено.

Слід зазначити, що апеляційна та касаційна інстанції погодились із правомірними висновками місцевого суду та залишили рішення господарського суду Івано-Франківської області без змін.

Нагадаємо, орендарем критого ринку є ТОВ "Торговий сервіс", засновником якого виступає депутат Івано-Франківської міськради минулого скликання від Партії регіонів Ігор Халаменда, більше відомий в Івано-Франківську під прізвиськом "Бура".

Під час революційних подій активісти Самооборони, підприємці і працівники центрального міського ринку Івано-Франківська увірвалися в офіс директора ТОВ "Торговий сервіс», депутата міськради від ПР Ігоря Дутки, вивели його на вулицю та поставили на коліна, змусивши написати заяву про розірвання договору оренди. Тоді ж міськрада прийняла рішення розірвати догорів на підставі заяви Дудки. Та "Торговий сервіс" відмовився передавати ринок Фонду комунального майна. Адвокат фірми пояснив, що розривати договір про оренду через Ігоря Дутку місто не мало права. Бо, як керівник ТзОВ «Торговий сервіс» Дутка не мав права підписувати жодного клопотання щодо розірвання договорів чи будь-які інші подібні документи, оскільки відповідно до статуту підприємства, такі повноваження має виключно правління товариства.  І зауважив, що саме з цих причин в день фактичного підписання ним клопотання він був звільнений з посади. Тож договір можна розірвати тільки чере суд. Як бачимо, суд вирішив, що ринок таки належить громаді, а не "Бурі"

До теми: Як директора центрального ринку регіонала Ігоря Дутку франківці поставили на коліна

Як франківські підприємці разом з самообороною від поборів «регіонала» Дутки звільнялись

В Івано-Франківську люди регіонала Халаменди жорстоко побили підприємця-м’ясника

Убивство з двома невідомими або Скільки "отримає" Войцехівський

Влада Івано-Франківська судиться за центральний ринок в апеляційній інстанції

Базарні пристрасті або Чому в Івано-Франківську не перемогла Революція Гідності?

Франківський ринок тримають за горло