"У Франківську була потреба створити госпіталь", - ГІ "Поранені SOS"


Сьогодні, 31 липня, громадська ініціатива «Поранені SOS» розповіла про перший рік діяльності.

ГІ «Поранені SOS» була створена у липні 2014 року громадськими активістами та журналістами. Це був період, коли на Сході України загострились воєнні дії. Тоді ініціатори, власне, й почали отримувати інформацію про велику кількість поранених та загиблих, пише Галицький кореспондент.

Основна ціль організації - допомога пораненим бійцям із Івано-Франківської області та надання матеріальної допомоги госпіталям.

«Проаналізувавши ситуацію, ми зрозуміли, що в Івано-Франківську немає госпіталя, наявна військова лікарня лише денного стаціонару. Тому вирішили започаткувати волонтерську ініціативу, яка б спеціалізувалася тільки на допомозі пораненим бійцям та зборі допомоги для військових госпіталів», - повідомила громадський активіст, волонтер, координатор проекту Наталія Сербин.

Партнерами ГІ «Поранені SOS» є  фірми «Моріс груп», «Реклама-центр», датська фірма «Даноша» та ін. Остання надала допомогу волонтерській організації у розмірі 424 тисячі гривень, яку отримали 98 бійців. Крім того, значні кошти громадська ініціатива отримує із закордону.

Основним принципом діяльності ініціативи «Поранені SOS» є не організація благодійних фондів, а створення комунікаційної платформи між пораненими бійцями і людьми, які готові допомагати.

«Поранені SOS» - це велика група, кожен із членів якої працює у своєму напрямку. Це механізм людей різного профілю – художники, співаки, фотографи, юристи, бухгалтери, учасники АТО, громадські активісти, журналісти та волонтери. Серед них - Наталя Кушніренко, Наталя Сербин, Єлизавета Масляк, Світлана Лелик, Оксана Корпош, Оксана Бринська, Богдан Бринський, Галина Карпенські, Наталя Маліновські, Софія Мельничок, Михайло Мурафа, Христина Непеля, Кріста Солонина, Анна Заячківська та багато інших. 

Волонтерська організація регулярно проводить різноманітні ярмарки, аукціони, концерти для збору коштів на допомогу бійцям АТО.

«Найбільше хлопці не люблять психологів. Вони їх просто не сприймають. Коли приходить така людина, у них зразу починається так званий «дух протиріччя». Психологам варто працювати з бійцями. Але в іншому форматі. Найважче для нас, волонтерів, це коли опікуєшся бійцем, а на другий день дізнаєшся, що він помер», - зазначила волонтер Єлизавета Масляк.

Зараз ГІ «Поранені SOS» працює ще над одним важливим волонтерським проектом – «Рюкзак для дитини героя»