У КЕПі пояснюють жахливий стан приміщень поганим проектом і браком грошей


Сьогодні студент Івано-Франківського коледжу електронних приладів виклав в мережу шокуючі світлини приміщень навчального закладу.

Хлопець скаржився, що у таких умовах основним завданням стає не навчання, а передусім виживання. Тому вирішив своїм постом привернути увагу адміністрації коледжу і мотивувати її до змін.

У коледжі визнали, що проблеми є і їх хотіли б виправити, але все впирається у фінансування. Зокрема як прокоментував кореспонденту Бліц-Інфо директор Коледжу електронних приладів ІФНТУНГу Богдан Кельбас лабораторний корпус є одним з найпроблемніших у коледжі. 

"Проблеми почалися ще з будівництвом коледжу, а саме лабораторного корпусу. Оскільки це є Кишинівський проект і не планувалося робити скатний дах, а плоский, все покривалося смолою і рубероїдом. Перших 5-7 років дах не протікав. Проте, з часом все покриття почало давати тріщини через кліматичні умови", - каже директор.

Nazar  Sukharnyk запевняє, що в аудиторії сиро, волого, холодно та брудно. По стінах росте грибок, а зверху на студентів сиплеться штукатурка.

Проте очільник навчального закладу запевняє, що якби студент зробив фото у вересні, то такого б не зазняв.

"Цілий жовтень ішли дощі, а потім випало і стопилося 20 см снігу. Дах у нас дірявий, то й зрозуміло, що  багато потьоків пішло. Проте, я поки що грибка не побачив, але якщо не сушити і не ремонтувати, то він і справді може з'явитися",- запевняє Кельбас.

В той же час директор КЕПу жаліється, що коштів на капітальний ремонт з державного бюджету не отримують вже 10 років, тож важко щось зробити.

"З бюджету ми отримуємо фінансування тільки на зарплати, стипендії і частину комунальних послуг. Все інше, робіть що хочете. З кожним роком у нас все менше дітей на платній формі навчання. Цьогоріч тільки 4.5% - це платники, тобто 30 дітей з 1 100 учнів і оплата така, що ми не можемо її дуже завищувати. Шукаємо грошей різними шляхами: спонсорська допомога, благодійна підтримка від батьків. Певні кошти на купівлю частини рубероїду і на смолу ми назбирали і вже 100 метрів можемо перекрити", - пояснює осільник навчального закладу.

Серед іншого юнак скаржився, що аудиторії ніби опалюються, але сенсу з цього немає, адже вони повністю "діряві", і випускають з себе більше тепла, ніж приймають.

За словами Богдана Кельбаса, проблема полягає у дерев'яних вікнах, яким уже 30 років. Днями за спонсорські кошти поміняли два вікна, але необхідно ще багато. 

"В ІФНТУНГ нам не можуть дати коштів бо це різні статті фінансування. Ми є перший-другий рівень акредитації, а вони 3-4. Тому ми змушені шукати інші шляхи фінансування і будемо виправляти ситуацію", - обіцяє директор.

Що ж стосується світлини з прогнилою підлогою у спортзалі, то в коледжі вважають ,що це перебільшення, адже там нещодавно провели ремонт. 

"Є у нас хороші місця, наприклад спортзал. Там в одному місці прогнила дошка, адже капає вода з даху.Він відійшов півметра від тої дошки і зазняв. Якщо зайти в спротзал, то її навіть не видно, проте якщо підійти і стати над нею, то звичайно будуть страшні кадри", - виправдовується директор.

Nazar  Sukharnyk скаржився на те, що зверху на студентів сиплеться штукатурка, падаючи їм на голови та зошити, а якщо на вулиці волого - зі стелі починає капати вода.

Проте Кельбас запевняє, що в аварійних аудиторіях заняття не проводяться, тим більше з першим курсом.

"Проте двері бувають відчинені і він собі зайшов та сфотографував. Це його право. Проте запевняю вас, що там занять немає. З двох чи трьох аудиторій де дійсно є загроза ми перевели студентів і будемо робити капітальний ремонт", - запевнив очільник коледжу.   

Богдан Кельбас каже, що не ображається на студента за ці світлини, адже розуміє, що таке юнацький максималізм у 15 років.

"Можливо і добре, що він підняв це питання. Ми зі своєї сторони намагаємося щось робити, може тепер нам ще хтось допоможе", - роздумує директор.