Відкритий лист заступникові міністра освіти і науки Павлові Хобзею


Про недоцільності державного фінансування шкіл, які здійснюють навчання мовами нацменшин

В Італії 22 українські школи, і всі вони - суботні чи недільні, італійська держава їх не утримує.

У Береговому на Закарпатті, окрім угорських шкіл, є такі ж угорські гімназія та університет, які фінансує держава Мадярщина, і навіть стипендії платить тим, хто там навчається.

У Луганську в довоєнні часи діяла російська гімназія, комплекти підручників з гуманітарних дисциплін для якої привіз сам Чорномирдін.

Новий закон про освіту збирається фінансувати навчання дітей мовами нацменшин - від садка до університету - державним коштом.

На Світовому Конґресі Українців, який 27-29 серпня відбувся у Львові, замість міністра освіти Л.Гриневич виступав її заступник Павло Хобзей, який намагався донести до діаспори доцільність цього антидержавного абсурду. Формат форуму не передбачав ні дискусії, ні навіть постановки питань щодо його доповіді.

Тому, використовуючи можливості Фейсбуку, хочу звернути увагу пана Хобзея ось на що.

Елементарна, але державницька логіка підказує, що Україна зовсім не зобов'язана фінансувати навчальні заклади, в яких викладання здійснюється мовами національних меншин (російською, угорською, румунською, вірменською, грузинською, івритом тощо). Бо відповідні народи мають свої країни, в яких ці мови є державними і гарно захищеними.
А от що мусила б зробити держава Україна - це захистити мови народів, які на її теренах є корінними, а саме - мови кримських татар, гагаузів, караїмів, кримчаків. Бо ці народи не мають інших рідних країн, окрім України.
І це було б цілком справедливо.

Пане Павле Хобзей, прошу прийняти цю мою пропозицію до розгляду у плані обговорення нового Закону про освіту. Творімо Україну, а не Малоросію!

http://forpost.lviv.ua/novyny/6294-kavalerka-ordenu-kniahyni-olhy-napysala-vidkrytoho-lysta-do-zastupnyka-ministra-osvity