Чому неможливо вимкнути світло у всіх і що буде, якщо не вимикати в нікого - пояснення енергетика


Відключення електроенергії розділили франківців в соцмережах на два табори. Одні розуміють, що це необхідно, водночас інші обурюються, що це несправедливо одним вимикати, а іншим ні.

Тож спільноти в соцмережах рясніють питаннями: Чому у сусідів є світло? Чому не можна окремо вимкнути будинки на одній лінії з критичною інфраструктурою? Чому не можна вмикати всі енергоприлади одночасно? Що буде, якщо взагалі не вимикати світло нікому?

На ці питання відповів директор філії АТ “Центральна” АТ "Прикарпаттяобленерго" Ігор Пархуць під час оперативної наради в міського голови. За його словами, на сьогодні ситуація з електромережами є контрольовано-складна, інформує Бліц-Інфо.

"Нам, наприклад доводять ліміт на добу 59% від необхідного обсягу. Це 282 МВт на область, тоді як у звичайному режимі ми споживаємо 450-480 МВт. Відповідно і доводиться формувати черги і підчерги на вимкнення світла. Ми розуміємо, що на цей ліміт в нас є критична інфраструктура, яка взагалі не вимикається, це 25% всього споживання. Це відповідь на часте питання від мешканців, чому у них немає світла, а в сусідньому будинку чи під’їзді є. Ситуацію можна дуже просто пояснити, у нас вимикаються лінії 10 кіловольтів. Кожна лінія йде від відповідної високовольтної підстанції. Якщо на тих високовольтних підстанціях є розміщена критична інфраструктура: та сама котельня, чи лікарня, чи насосна станція, природно, що та лінія вже не вимикається.  Ми не можемо витягнути насосну станцію чи котельню і під'єднати її до голови підстанції. Технічно зробити це неможливо. На тій же лінії, окрім об’єктів критичної інфраструктури є й енна кількість житлових будинків. Звісно, що ми їх не вимикаємо, бо не можемо зробити цього технічно. Бо не можемо вимкнути всі будинки, а, наприклад котельню залишити. Тому ситуація така. А всі інші споживачі, підприємства чи населення вимикають відповідно до графіків», пояснює Пархуць. 

Втім, за словами енергетика це не єдина проблема. Вони розуміють, що за дві години поки є світло людям важко забезпечити нормальну життєдіяльність квартири чи приватного будинку.

"Проте ситуація стає патовою тоді, коли споживачі вмикають все, що можна. Тоді в нас горять щитові, обладнання на підстанції і люди роблять собі гірше. Бо відключення йде не чотири через дві години, а більше, бо поки приїде бригада і все відремонтує, деколи проходить багато часу.  Тому закликаю мешканців споживати енергію максимально свідомо і не включати все одночасно. Адже якщо різко зростає споживання, диспетчер НЕК «Укренерго» це бачить і дає вказівку зменшити споживання, тоді ми застосовуємо додаткові графіки аварійних відключень. Я розумію, що це важко вкластися, але в ці пікові перші хвилини не вмикати все підряд, бо мають зворотний ефект і аварійне відключення",- каже енергетик.

Також Ігор Пархуць каже, що поки покращень не передбачено.

"Якщо ми все включимо і не обмежимо, то диспетчер НЕК «Укренерго» має право застосувати Графік спеціального відключення і тоді вся область залишиться повністю без світла. Що стосується вуличного освітлення, то це безпековий елемент. Воно працює коли люди йдуть чи повертаються з роботи. Це і безпека дорожнього руху і безпека загалом. Тому воно мусить працювати",- пояснив енергетик.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!