Франківські медики самостійно провели одну із найскладніших операцій в кардіохірургії


В Івано-Франківській центральній міській клінічній лікарні вперше самостійно провели операцію Бенталла, яка належить до одних із найскладніших в кардіохірургії.

Такі операції здійснюються в обмеженій кількості клінік. Про це повідомили на facebook-сторінці медзакладу.

Так, 56-річний чоловік вернувся в ЦМКЛ з вираженою задишкою при фізичних навантаженнях. При обстеженні у нього виявили складну аортальну ваду, стеноз і серцеву недостатність. Також значно був розширений висхідний відділ аорти (до 7 см), що загрожувало розриву аорти та могло призвести до раптової смерті.

«Раніше ми здійснювали операцію Бенталла зі спеціалістами з інших клінік. Зокрема, своїм досвідом і техніками з нами ділився польський професор Міхал Зембала. Зараз вперше це оперативне втручання проведено нами самостійно і успішно водночас, адже наш пацієнт уже виписаний додому», - розповідає кардіохірург Тарас Гудзенко.

Також нещодавно лікарі ЦМКЛ вперше здійснили аортокоронарне шунтування мініінвазивним методом на працюючому серці. Пацієнт приїхав до ЦМКЛ із Закарпатської області, напередодні переніс два інфаркти.

«Звернувся до нас, щоб здійснити мініінвазивне оперативне втручання без розсічення грудної клітки. Раніше такі операції ми здійснювали лише в умовах штучного кровообігу на зупиненому серці. Однак, операція на працюючому серці є кращою, оскільки сприяє швидшому відновленню пацієнта і має менше ризиків неврологічних ускладнень, пов’язаних із штучним кровообігом. Наш пацієнт був виписаний з лікарні на 5 добу після її проведення», - розповідає кардіохірург Тарас Гудзенко.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!