Франківські стоматологи-хірурги видалили зі щелепи пухлину розміром з тенісний м'ячик


Стоматологи-хірурги центральної міської клінічної лікарні Івано-Франківська видалили пухлину розміром з тенісний м’ячик зі щелепи жінки.

Про це повідомили на facebook-сторінці медзакладу.

Так, до лікарів ЦМКЛ звернулася жінка зі значною деформацією обличчя та рухомістю зубів внаслідок пухлини великих розмірів. Жінка переселенка. Розповідає, що у 2022 році стикнулась з великим стресом через війну і бойові дії: «Я із Запорізької області, моє місто окуповане з березня 2022 року. Тяжко про це розповідати, але тоді через такий значний стресовий фактор, в якому постійно перебувала, я не помічала росту пухлини. Візуальну асиметрію обличчя помітила аж у 2023 році».

Больових відчуттів чи кровоточивості зубів у неї не було.

«Утвір був дуже великих розмірів, але така пухлина збільшується поступово. Останні місяці наявною була рухомість зубів та значна деформація обличчя», - говорить лікар, завідувач відділення хірургії голови і шиї Олександр Катеринюк.

Операція у ЦМКЛ пройшла успішно.

«Пухлину вилущили, видалили в межах здорових тканин, а тому надалі рецидивів не мало б виникнути. Зараз ми лише чекаємо на результат гістологічного дослідження і підтвердження, що пухлина доброякісна. Надалі потрібне протезування та контроль. Спостереження за такими пацієнтами ведеться протягом 5 років, щорічно здійснюється КТ верхньої щелепи», - розповідає стоматолог-хірург Олександр Катеринюк.

Післяопераційний період пройшов без ускладнень.

«Я думала, що буде гірше і погано себе почуватиму, а тут я фактично одразу після операції була в нормі», - розповідає жінка.

Лікар каже, що все тому, що у відділенні голови і шиї ЦМКЛ освоїли тактику лікування пухлин.

«Маємо вироблену протизапальну і протинабрякову тактику поведінки з хворим, яка відпрацьована роками і ефективність якої доведена. Оперативних втручань є дуже багато і за останні два місяці я особисто провів 178 операцій, з них 78 – доброякісні пухлини. Пухлини в нашому регіоні поширені. Це якраз найбільше пов’язано з війною і стресами. Може бути задіяний також спадковий фактор або травма», - говорить Олександр Катеринюк.

Пухлини таких великих розмірів трапляються рідко, відзначає лікар.

«Але в моїй практиці вони були. Важливо пам’ятати формулу лікар+пацієнт = здоров’я. Не все у руках лікаря. На 50% успіх залежить від пацієнта, який виконує рекомендації».

Олександр Катеринюк каже, що на черзі у пацієнтки реабілітація, а далі  - протезування за допомогою титанової пластини та імплантування.

«Через рік-півтора часу у пацієнтки буде красива повноцінна посмішка», - відзначає лікар.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!