ГО ОПОРА про спостереження за прозорістю вступу до ВНЗ на Прикарпатті


Майже в усіх вищих навчальних закладах України та зокрема - Івано-Франківська, приймальні комісії закінчили зарахування новоспечених студентів на державну та платну форму стаціонарного навчання. Весь цей час Івано-Франківська Громадянська мережа ОПОРА спостерігала за дотриманням норм та правил зарахування до вступу у ВНЗ абітурієнтів.

На етапі зарахування до ВНЗ Івано-Франківська за яким спостерігала Громадянська мережа ОПОРА суттєвих недоліків у роботі приймальних комісій виявлено не було.

Про це кореспонденту «Бліц-Інфо» повідомила спостерігач кампанії «За прозорий вступ до ВНЗ» Громадянської мережі ОПОРА у Івано-Франківській області Романа Маколович.

«Значних недоліків не було. Списки рекомендованих абітурієнтів до зарахування були сформовані відповідно до Умов прийому, оприлюднювались вчасно всіма передбаченими Умовами прийому способами. Єдиний недолік, який  зафіксовано спостерігачами під час процесу зарахування абітурієнтів стосувався некоректного відображення даних про абітурієнтів у інформаційній системі «Конкурс»», - зазначила Романа Маколович.

За її словами, цей факт мав місце у Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника, де внаслідок проблем, що виникли під час роботи приймальної комісії з системою ЄДЕБПО, рейтингові списки абітурієнтів у системі «Конкурс» не відповідали дійсності, відрізняючись від тих, що ВНЗ розмістив на своєму сайті та стендах університету.

«Тому ми рекомендували абітурієнтам, що зверталися з цього приводу на нашу «гарячу лінію», орієнтуватися на ті списки, що оприлюднені на сайті університету та інформаційних стендах» - наголосила пані Романа.

А от, що стосується звернень абітурієнтів та їхніх батьків за консультаціями, в період з 1 до 11 серпня, то основна частина проблем стосувалася невчасної подачі абітурієнтами оригіналів документів через власну непоінформованість.

«Нажаль цього року теж спостерігалася тенденція, коли абітурієнти і їхні батьки запізно почали цікавитись термінами подачі документів оригіналу та перечитувати нормативну базу, що регулює процес прийому до ВНЗ», - каже Романа Маколович.