Медові свічки, український хамон і косівська кераміка. Як у Франківську працює крамниця українських товарів


У магазині українських товарів пахне квітами. По центру — стіл з уже весняною композицією: жовтенькі баранці з медового воску виструнчилися в рівні лінії. На підлозі в цинкових відрах і каструлях повно квітів: тюльпани, гіацинти та навіть кілька гілок бузку. Жінка з русявим волоссям і хвацьким поглядом синіх очей примостилася поруч і акуратно підрізає стебла рожевими ножицями — буде букет.

Це Поліна Дудченко — власниця місця під назвою «Спільне» та його чарівниця. Крамничка в Івано-Франківську з’явилася, щоб довести — українцям є що показати, а наші продукти унікальні й смачні — варто лише спробувати.

ШоТам побували в «Спільному» й поговорили з Поліною про бізнес на новому місці та щире бажання відкривати українське українцям.

Нова кав’ярня замість весільної подорожі

Клац-клац. Ще один букет розмістився у воді, кожен — унікальний. Ця любов у Поліни від бабусі — разом вони садили квіти в селі на Херсонщині, а коли бабуся вже не могла вирощувати рослини сама, Поліна купувала для неї квіти й приносила. І зараз, коли бабусі вже фізично немає поруч, Поліна каже, що її любов до квітів триває — тепер уже в онучці. 

Поліна Дудченко складає букети в крамниці «Спільне», щоб віддати за донат для військових. Фото: ШоТам 

Поліна народилася й виросла в Херсоні. Там і одружилася з Костею в 2021 році. У березні 2022 молодята збирались у весільну подорож на Шрі-Ланку.

«Ми багато працювали й постійно відтягували момент, не могли собі дозволити відпочити. А зараз на Шрі-Ланку мені вже не хочеться — якщо в нас колись усе-таки відбудеться весільна відпустка, то вона точно буде в Україні, бо треба українське розвивати й цінувати. Зараз я жалкую, що багато де не побувала в Херсонській області, тому треба спочатку в себе все дізнатися, а потім вже буде Італія, Франція й усе таке», — каже Поліна.

Подружжя виїхало на другий день повномасштабного вторгнення, бо розуміло, що чекає на Херсон. Спочатку вони побули в Кривому Розі, а тоді подалися до Івано-Франківська, бо тут жили друзі Поліни та Кості. На адаптацію до нового міста часу не було — одразу почали думати, що ж далі. Мали фінансову подушку, якої б вистачило на якийсь час, але вирішили на ці гроші відкривати кав’ярню. У Херсоні в них уже було таке місце, тож вирішили відкрити бізнес і в Івано-Франківську. Вже з 18 березня щоранку прокидалися, снідали та йшли шукати приміщення. 

«Усі просто були в шоці, тому що люди виїжджали, все було закрито, розкуповували чемодани, спортивні костюми. А ми кав’ярню відкриваємо», — пригадує Поліна.

Коли таки знайшли місце, то просто зупиняли людей, які проходили повз, і питали, чи прийшли б вони, якби тут була кав’ярня. Зараз поруч з цим місцем десятки магазинів, а тоді, в березні 2022, було порожньо, тож пару відговорювали від цього вибору — мовляв, тут глухий кут, і ніколи не буде людей. Та Prostir Coffee таки відкрилася вже за 20 днів, і туди й справді прийшли ті перші люди, яких Костя зупиняв біля ще порожнього простору, та нагадали про «запрошення».

Івано-Франківськ Поліні подобається. Каже: звісно, рідне місто завжди буде кращим, але Херсону є чого повчитися. Як приклад наводить Промприлад та Urban 100 — ініціативи, за якими українці знають сучасний Франківськ. Радує, що близько гори, і є поруч озеро — Prostir Coffee та «Спільне» розташовані якраз біля нього на вулиці Гетьмана Мазепи, 164/6.

Відкривали магазин і замовляли човни для Херсона

Поліна — культурологиня, працювала в театрі й у магазині одягу, а Костя — моряк. Жінка каже, що в Херсоні майже всі моряки. У їхній парі саме чоловік відповідає за фінансове планування, тому вже у 2023 році Костя подався на грант від Данської ради в справах біженців (DRC) і пройшов у перший тур. Тоді вони з Поліною радилися, що можна відкрити на ці гроші. Дружина нагадала про їхню давню ідею: вона ще в Херсоні звернула увагу, що є багато магазинів із закордонними продуктами, і люди охоче розкуповують іноземні товари, а магазинів з українськими немає. Тож вирішили реалізувати задумане в Івано-Франківську:

«Можна було відкрити польські продукти, які в нас на кожному кроці, але ми обрали складніший шлях. І я дуже рада, що тепер у людей є можливість придбати українське, познайомитися з українськими виробниками»

Поліна та Костя Дудченки біля своєї крамниці українських товарів у Івано-Франківську. Фото надала героїня

Вони мали місяць на відкриття — роботи було дуже багато. Це був червень 2023 року. Якраз тоді росіяни підірвали дамбу на Херсонщині, тож було складно й морально. Поліна пригадує: 

«Здавалося, навіщо це все відкривати й узагалі щось робити, коли вдома таке відбувається. Я постійно плакала, але була зайнята відкриттям — багато продуктів ми вже привезли та не могли відмовитися. А ще я замовляла човни з твердим дном для Херсона».

Тож робота допомагала впоратися з хвилюваннями. Логотип магазин українських товарів теж отримав швидко:

«Ми якось сиділи й придумали назву “Спільне”, тому що все з різних куточків країни. А лого — лінії трьох кольорів, що сходяться в спільній точці. Його намалював Костя. Для кольорів я взяла фотки у Photoshop і з них вивела колір. Синій — це кримське море, зелений — степи Херсонщини, а помаранчевий — осінь у горах. Тож Південь і Захід об’єдналися в цьому логотипі».

На одному з плакатів у просторі зображений логотип «Спільного» з трьох ліній. Фото: ШоТам 

Поліна пригадує, що на відкритті «Спільного» було відчуття, наче вдома така трагедія, а в них усе добре. Але подружжя отримало багато підтримки, навіть від друзів з Херсона.

Більше читайте за посиланням.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!