Ми підтримуємо право України обирати свій шлях - Генсек НАТО під час брифінгу


Сьогодні, 30 вересня путін підписав "договори про вступ до складу Росії" захоплених українських територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей і заявив, що відтепер їхні мешканці – громадяни РФ.

Як наголосив під час екстренного брифінгу генсек НАТО Йенс Столтенберг, це найбільша спроба анексії території у Європі силою з часів Другої світової, інформує Бліц-Інфо.

"15% території України - це територія розміром приблизно з Португалію, нелегально захоплена росією. Псевдореферендуми були організовані із москви і нав'язані Україні з порушенням міжнародного права. Це захоплення землі є нелегальним і незаконним. Союзники НАТО не визнають жодної частини цієї території частиною росії. Ми закликаємо всі держави відкинути спроби росії анексувати ці території. Це земля України. Донецьк - це Україна. Луганськ - це Україна. Херсон - це Україна і Запоріжжя - це Україна, так само як і Крим. Це вже вдруге росія захоплює силою українські території",- наголосив Генсек.

Водночас він запевнив, що це не змінює готовність НАТО підтримувати Україну.

"НАТО не є стороною війни, але ми надаємо підтримку Україні, щоб вона могла використати своє право на самозахист, яке закріплене у Хартії ООН. Ми оборонний альянс. Ми об'єднані і рішучі, щоб захищати кожного союзника НАТО і кожен дюйм їхньої землі. Це ключовий момент. путін мобілізував сотні тисяч осіб, погрожує ядерною зброєю, а тепер анексував українські території. Це найсерйозніша ескалація з початку війни. Це ознака слабкості. Це ознака, що путін зазнав поразки у своїх стратегічних цілях в цій війні. Відповідальність путіна, щоб її закінчити. Щоб закінчити страждання сміливих українців і продовольчу кризу. Якщо росія перестане воювати - настане мир, якщо Україна - вона перестане існувати. НАТО висловлює підтримку суверенітету і територіальній цілісності України і ми будемо і надалі надавати підтримку Україні",- запевнив Йенс Столтенберг. 

Що ж стосується заявки України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку, то Столтенберг заявив, що кожна демократична країна у Європі має право подавати заявку на членство.

"Ми поважаємо це право. НАТО залишається відкритим. Ми підтримуємо право України обирати свій шлях і вирішувати у які оборонні Альянси вступати. Рішення про членство має прийматися всіма 30-ма членами Альянсу. Це консенсусне рішення. Зараз ми зосереджені на тому, щоб надавати безпосередню підтримку Україні та допомагати їй захищатися від російського вторгнення. Це наша основна мета",- підсумував Генсек НАТО.

Нагадаємо, сьогодні Путін анексував ще частину України. У відповідь на це Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна подає заявку на вступ до Північноатлантичного Альянсу (НАТО) у пришвидшеному порядку.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!