Прикарпатець розповів, як проходив військові навчання у Великій Британії


Андрій — один із інструкторів «Вишколу капітанів», навчального курсу для військових лідерів Сил територіальної оборони ЗСУ.

У цивільному житті Андрій займався інформаційною безпекою. Торік пройшов командно-штабні тренування у новоствореному підрозділі Сил тероборони ЗСУ в Івано-Франківській області. А 25 лютого цьогоріч його призначили командиром стрілецької роти цього батальйону. Про це розповіли на сторінці Сил територіальної оборони ЗСУ.

«Спершу ми охороняли об’єкти критичної інфраструктури на Івано-Франківщині. Потім несли службу у Дніпропетровській, Запорізькій і Харківській областях, виконували завдання на лінії зіткнення з агресором, — розповідає військовий. — Нам доводилось багатьом речам вчитись самотужки. Більшість людей до того не тримали у руках зброю. Я добре усвідомлював, де «не дотягую», але не мав багато часу та можливостей для навчання. Тому, коли мені запропонували стати інструктором, зрозумів, що це шанс повчитись і допомогти таким, як я. Саме для цього нас відправили у Велику Британію».

За кордоном майбутні інструктори пройшли скорочену версію підготовки резервістів — Junior officer tactical. Ця програма вчить офіцерів правильно ухвалювати рішення — є окрема система ухвалення рішень для рівня роти (TLP, Troop-Leading Procedures) і для рівня батальйону (MDMP, тобто Military Decision Making Process).

«Зроблені за західним підходом оцінки суттєво відрізняються від мого попереднього досвіду, — говорить Андрій. — Наприклад, я не враховував, скільки точно маю світлового дня. Нас навчили брати до уваги абсолютні всі фактори, які впливають на бойове завдання: аналізувати свої та ворожі сили, погодні умови, рельєф місцевості і багато іншого. І тільки потім ухвалювати рішення.

Командир має третину часу на планування, а в підрозділу повинно бути 2/3 часу на підготовку. Раніше мені часто доводилось планувати завдання безпосередньо в день виконання. А значить, моїм людям бракувало часу підготуватися.

До речі, британці намагаються говорити не військовою мовою, а зрозумілою. Кажуть, що наказ треба віддати за три хвилини і так, щоб усі розуміли і потім не виникало питань».

Українських військових у Великій Британії навчали два інструктори з досвідом бойових дій в Іраку та Афганістані. Один із них служить у збройних силах вже 31 рік і був викладачем принца Гаррі.

«Першим нашим завданням було планування наступу, — згадує Андрій. — Його робили спільно з інструктором, а оборону вже самостійно. В Україні на нас чекало таке ж випробування. Наприклад, я планував завдання «рота в наступі», а віддання бойового наказу захищав перед начальником штабу Сил ТрО Сергієм Собком.

Висока компетентність командирів і правильне планування зменшують наші втрати у цій війні. Наш курс триває 6 тижнів. Також викладаємо історію війн, основи лідерства, проводимо багато практичних завдань та дискутуємо. Ми навчаємо людей, від рішень яких залежить багато життів. Садимо зерна в землю, з яких виросте колосся із сотнями зерен. Так переможемо».

У партнерстві з «Повернись живим» Командування Сил ТрО протягом 2022-2023 років планує підготувати до 600 офіцерів — командирів рот і взводів, офіцерів штабів. Наразі курс успішно закінчують 56 офіцерів.

Курс відбувається за підтримки фонду Повернись живим, фонду Spirit of America Worldwide (“Дух Америки”) та уряду Великої Британії, який допоміг з підготовкою інструкторів.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!