У десяти громадах Франківщини розвиватимуть послугу сімейного патронату


12 квітня в Івано-Франківську презентували загальнонаціональний проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату».

Сімейний патронат — це оплачувана комплексна послуга, завдяки якій діти перебувають вдома у професійних вихователів. Таке влаштування тимчасове — поки біологічні батьки долають скруту або на час пошуку нової родини. Таким чином хлопчик чи дівчинка залишається у своїй громаді, може ходити до своєї школи чи садка, зберігає контакти з родичами.

На сьогодні в Івано-Франківській області працюють 14 патронатних сімей. Тоді як сотні дітей у складних життєвих обставинах потребують влаштування не до інституційних закладів, а у безпечне сімейне середовище. Де вони можуть отримати належний догляд та реабілітацію.

Проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» має популяризувати цю соціальну послугу та збільшити чисельність патронатних сімей. 

У проєкті візьмуть участь 10 громад Івано-Франківської області: Калуська, Надвірнянська, Бурштинська, Богородчанська, Ямницька, Яремчанська, Болехівська, Верховинська, Коломийська та Рогатинська.

Загалом конкурсний відбір пройшли 184 громади з 21 області України.

Громади-учасниці матимуть  матеріальну, інформаційну та консультаційну підтримку. Експерти та експертки проєкту будуть проводити навчання, аби підвищити професійну компетентність спеціалістів служб у справах дітей, фахівців з соціальної роботи, психологів, членів міждисциплінарних команд. Також громадам допоможуть організувати заходи з популяризації патронату.

Самі сім’ї, які захочуть стати патронатними, отримають соціальний та психологічний супровід, підтримку міждисциплінарної команди. Передбачені умови для надання благодійної допомоги в облаштуванні кімнат для влаштованих до патронатної сім’ї дітей.

Нині в Україні створено близько 300 патронатних сімей, тоді як дітей, які потребують їхніх послуг, щонайменше 8000. Проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» розрахований на півтора року. Планується, що за цей час кількість патронатних сімей в Україні зросте вдвічі. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!