У франківському пологовому облаштували лікарню під землею


У Івано-Франківському міському перинатальному центрі вже скоро запрацює облаштоване укриття з операційними та пологовими залами, а також з палатами для породіль та новонароджених.

Тут, за словами директорки закладу Марії Бойко під час повітряної тривоги зможуть сховатися усі пацієнти перинатального центру, а також персонал. А це понад сотню людей. Окрім того, у сховищі облаштували все для проведення термінових операцій та навіть палату для малюків, яким необхідна реанімація після народження, йдеться на сайті oper-info.  

«Ми маємо на сьогодні розгорнуті повністю функціонуючий пологовий зал, де можна приймати пологи в однієї жінки і може готуватися до пологів друга жінка. Там, де є пологове ліжко, є все необхідне для дитини, сповивальний столик, все необхідне, щоби прийняти дитину і обігріти. Де є розгорнута, абсолютно функціонуюча, з усім необхідним, з підведеним киснем операційна зала, де можна проводити акушерські операції і гінекологічні, якщо в цьому буде потреба. Так само буде підведений кисень і буде місце для дитини, спеціальний кювезик, щоби зберігати тепловий ланцюжок і надавати в повному обсязі ті послуги дитині, які ми маємо надати», - розповідає директорка Міського клінічного перинатального центру Марія Бойко.

Ремонтні роботи в укритті вже завершують. Тут працюватимуть також мініпральня, стерилізаційна, кімната обробки прибирального інвентаря. Повноцінний пологовий будинок у безпечному сховищі облаштували завдяки підтримці депутатів обласної ради. А на 4 поверсі у відділенні реанімації для породіль відкрили дві палати для жінок з ускладненнями після пологів. Приміщення оснащені апаратом ШВЛ, монітором пацієнта, киснем, портативним дефібрилятором, ЕКГ-апаратом.   

«Завжди є те, що іде не за планом. Буває, жінки народжують не за планом. Бувають операції, ускладнення під час операції, бувають просто ускладнення у жінок і вони потребують інтенсивної терапії. Ці дві палати призначені для тяжких післяпологових і пологових жінок. Після операції, жінки після кровотеч, після шоку. Це реанімаційний зал. Тут має бути обладнання для забезпечення дихальних шляхів. Якщо вона не може самостійно дихати, за неї працює цей апарат експертного класу, дефібрилятор-монітор, спринцеві насоси, відсмоктувачі, тобто весь спектр необхідного обладнання тут є», - говорить завідувач відділення інтенсивної терапії КНП «Міський перинатальний центр» Андрій Негребецький. 

У закладі також запрацювала кімната відпочинку і ментального здоров’я і медичних працівників. Її створили коштом від гранту ЮНІСЕФ та Українського Католицького Університету. Відтепер лікарі, персонал або навіть пацієнти, яким необхідна психологічна підтримка, зможуть звернутися до «лікаря душі» і отримати кваліфіковану допомогу. Лікарі та медперсонал задля стабілізації психічного здоров’я зможуть зайнятися арттерапією, дихальними практиками або ж просто поспілкуватися із психологом. 

«Іноді в роботі акушер-гінеколога під час проведення можуть бути перинатальні втрати і це завжди складно як і для батьків, в першу чергу, так і для медичних працівників. Перинаитальна втрата потребує допомоги і психологічного супроводу і батьків, і медпрацівників. Іноді ми можемо стикатися з тим, коли є небезпека відмови від дитини. І це так само дуже складна ситуація, коли є необхідність обговорити в професійному колі», - пояснює практичний психолог Міського клінічного перинатального центру Марія Супрун.

Надавати своєчасну, якісну та кваліфіковану допомогу у гідних умовах. Перинатальний центр продовжує оновлюватися та стає сучасним медичним закладом, зазначає очільник громади Руслан Марцінків. Окрім того, жінки, які народжують у нашому пологовому будинку, отримують окрім кваліфікованої медичної допомоги також фінансову підтримку громади за народження маленьких франківців. 

 «Завдяки керівнику Міського пологового будинку Марії Бойко, завдяки підтримки депутатів обласної ради, міжнародних проектів, підтримки з боку міста, пологовий будинок оновлюється. Хотілось би швидше, але розуміємо, що в цей час це досить великий поступ, досить великий крок вперед. Бачимо, що міський пологовий змінюється, крім того в місті працює соціальна програма: 20 тисяч при пологах і 50 тисяч – якщо дитинка народжується в сім’ї військового. Це також є певний внесок міста, щоби люди вибирали саме міський пологовий будинок. А тут хороший колектив, хороше керівництво та міський пологовий змінюється», - зазначає Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!