Воздвиження Чесного Хреста: Історія, традиції, прикмети


27 вересня християни візантійського обряду святкують Воздвиження Чесного Хреста Господнього. Воно належить до 12-ти великих свят Східної Церкви.

Історики Східної Церкви вважають, що передусім дві події лягли в основу встановлення цього празника: віднайдення у IV столітті Хреста, на якому розіп’яли Ісуса, та його повернення з Персії до Єрусалима в VІІ столітті.

Саме слово «воздвиження» означає «піднесення», тобто урочистий обряд почитання та прославляння Хреста Господнього.

Щодо віднайдення Господнього Хреста, то християнська традиція передала нам кілька різних легенд. Три з них приписують віднайдення Хреста св. Гелені (св. Олені), матері імператора Костянтина Великого. Датою віднайдення Хреста орієнтовно вважають 326 рік. Історики не мають інформації про Воздвиження Хреста Господнього одразу після його віднайдення.

Початок празникові Воздвиження дало посвячення храму Воскресіння Господнього, який збудував св. Костянтин Великий на Голгофі в Єрусалимі. Посвячення храму відбулося за єрусалимського єпископа Макарія 13 вересня 335 року. Наступного дня – 14 вересня – відбулося врочисте воздвиження віднайденого Хреста Господнього.

Друга важлива подія, що зробила загальним празник Воздвиження на Сході й на Заході – це повернення св. Господнього Хреста з перської неволі. Перський цар Хозрой у 614 році здобув Єрусалим і забрав Господній Хрест до своєї столиці в Ктесифоні. У 628 році цісар Іраклій (610–641 роки) після своєї перемоги над персами знайшов св. Хрест і приніс його до Єрусалима, де 14 вересня відбулося друге врочисте воздвиження-піднесення св. Хреста.

Оскільки празник Воздвиження нагадував Христове розп’яття і смерть та прирівнювався до Великої П’ятниці, то з найдавніших часів стало традицією в цей день додержуватися суворого посту. Тому сьогодні не можна їсти м'ясо, яйця і молочні продукти. Наші предки вважали, що хто сьогодні порушить піст, той згрішить.

Також не можна лаятися, сваритися з рідними, мстити і заздрити.

У народі це свято називають значно коротше – «Здвиження». З цього дня птахи відлітають у вирій, настають холоди, «земля на Здвиження ближче до зими движиться».

За народним уявленням, цього дня не можна ходити до лісу, оскільки у вирій не тільки птахи летять, але й повзуть змії, тому прогулянка може бути небезпечною.

Народні прикмети: 

Якщо гуси летять високо – до превеликого повноводдя, якщо низько – до малого.

Якщо дме північний вітер, то літо теплим буде.

Якщо на Воздвиження змія вкусить людину, то їй не поповзти в теплі краї. Доведеться їй мерзнути в зимову холоднечу.

Заморозки з ранку – до ранньої зими.

Якщо погода ясна і тепла, то холоди настануть нескоро.

Різко похолодало – весна ранньої буде.

Північний вітер – до спекотного літа.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!