Як правильно відпочивати на вихідних, щоб не почуватися втомленим: пояснює психолог


Приказка “понеділок – день важкий” застаріла. Помічено, що найпохмуріший час тижня — вечір неділі. Стільки було планів на вихідні, а вони мало того, що закінчилися миттєво, то ще й відпочити до ладу не вийшло.

Розповідаємо про те, як перезавантажувати себе правильно, пише Рixelinform.

Словосполучення «хронічна втома» щільно узвичаїлося. Незважаючи на те, що ритм життя наших сучасників досить-таки різний, практично всі скаржаться на занепад сил, погане самопочуття та зниження імунітету. Втрачається ентузіазм і мотивація. Навіть професіонали припускаються прикрих помилок через неуважність, намагаються підбадьорити себе кавою, енергетиками чи чимось міцнішим і займаються аутотренінгом: «Незабаром п’ятниця. Незабаром п’ятниця. А потім субота і навіть неділя!».

Але вихідні закінчуються швидше, ніж кишенькові гроші у підлітка, а запас енергії начебто не поповнюється. Крім того, у дорослих, сімейних людей вихідні – це фактично «друга зміна». Прання та прасування, закупівля продуктів на тиждень, готування, прибирання, аж ніяк не розважальний шопінг, підготовка творчих проектів з дітьми — усім цим будні займатися ніколи. Чи є вихід із цього «підводного човна»?

Грамотний відпочинок – це ціла наука, проте освоїти її можна, діючи планомірно, крок за кроком. Почати можна з кількох принципів.

ВИСИПАЙТЕСЯ

Так, ця рекомендація набила оскому, та й слідувати їй повнолітній людині, яку не укладають спати суворі батьки, непросто. Однак якщо не висипатись, у тому числі протягом тижня, результативність вихідних прагнутиме нуля.

За дві, а краще за три години до сну припиняйте будь-який контакт із гаджетами, заспокоюйте свою психіку. Прогуляйтеся на свіжому повітрі, навіть 15 хвилин підуть на користь. Прийміть теплу ванну з морською сіллю та травами. Поспілкуйтеся з коханою людиною, поділіться з нею або з нею радістю дня, що минув. Можна почитати книгу, але не надто тривожну. Добре провітріть спальню. Щільно зашторьте приміщення – міська ілюмінація не повинна вам заважати.

Дотримуйтесь режиму сну. Бажано лягти до півночі, хоч би о 23:00. Пробудження також важливе. Нехай звук будильника буде приємним, не лякає вас і не дратує. Виділіть трохи часу на те, щоб полежати в ліжку з розплющеними очима, потягнутися, подумати про щось хороше.

Прописна істина: людині потрібно сім-вісім годин сну. Хтось висипається за п’ять чи шість, дехто спить короткими сесіями по 1,5–2 години, зате часто. Комусь потрібно більше часу, скажімо, на дев’ять годин, але перевищувати цю норму не варто.

МЕДИТУЙТЕ

Не треба надмірно ускладнювати чи містифікувати цей процес. Дві хвилини посидіти в тиші і поспостерігати за своїм диханням, за тим, як думки повільно пропливають крізь вашу свідомість — уже медитація. Ви здивуєтеся, як вас освіжить час повного байдикування, без внутрішнього діалогу з самим собою та уявними неприємними співрозмовниками, без тривог, планів та очікувань.

Нічим не займатись для нашого мозку дуже важливо. Уві сні, а також під час медитації він розставляє пріоритети, перезавантажує пам’ять, шукає відповіді на поставлені раніше питання. Завдяки цій практиці до вас все частіше приходитимуть осяяння ніби звідки.

ЗАЙМІТЬСЯ ФІЗИЧНИМ НАВАНТАЖЕННЯМ

Ідеальною вважаю йогу, вона підійде як працівникам розумової праці, так і тим, хто тяжко працює фізично. Видів йоги існує безліч, підберіть курс до душі. Ви зміцните хребет, м’язи спини та шиї, знімете з тіла зайву напругу, пропрацюєте затискачі. Організм загалом почне працювати правильніше, гармонійніше.

Крім того, можна покататися велосипедом, поплавати в басейні, потанцювати, піти в спортзал на тренажери і просто прогулятися в парку бадьорим кроком. Багато хто вважає, що надто стомлені для заняття фізкультурою, але парадокс у тому, що нестача активності сприяє хронічній втомі.

ОСВІЖІТЬСЯ

Людям, робота яких пов’язана з фізичними навантаженнями, показані різні способи релаксації. Масаж та самомасаж, контрастний душ і душ Шарко, сауна чи лазня. Втім, кому це зашкодить?

РОЗВАНТАЖТЕ МОЗОК

Той, хто змінював стояв за прилавком, невтомно робив стильні стрижки або розносив вантажі за адресами, заслужив півгодини на читання соцмереж та новинних стрічок — якщо, звичайно, це відволікає і розважає. Але багато робіт сьогодні пов’язані з інформацією. Ми переробляємо її просто у промислових масштабах.

Додайте до актуального контенту щось вічне. Приділіть хвилин 15 вічній музиці, вічним віршам або літературі, нестаріючим картинам. Зробіть це, і почуття бездарно часу, що минає, у вихідні дні вас покине.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!