Британія може надати Україні надсучасну лазерну зброю для ППО - Telegraph


Британія збирається поповнити свій арсенал лазерною зброєю, здатною збивати безпілотники та ракети, вже до 2027 року.

Але ще раніше цю зброю можуть відправити в Україну, пише ВВС з посиланням на The Telegraph. 

Йдеться про зброю DragonFire, вартість одного пострілу з якої становить лише близько 10 доларів.

Міністерство оборони Британії прискорило розробку і випробування цієї "передової" зброї на тлі активізації використання безпілотників в Україні та Газі, пише видання.

 

Вчені британської оборонної лабораторії Портон-Даун (DSTL) протягом останніх місяців співпрацювали з галузевими експертами, щоб перетворити ці лазери з лабораторного експерименту на практично готову до бою зброю.

Під час поїздки до лабораторії DragonFire у четвер міністр оборони Британії Грант Шаппс сказав, що зброя, яка може поцілити у монету з відстані кілометра, "може мати величезний вплив".

За його словами, затримки з розгортанням новітніх технологій є "найбільшою тратою грошей в оборонному секторі".

"Я хочу прискорити процес, який зазвичай є тривалим, до 10 років, до набагато коротших часових рамок і розгорнути цю зброю потенційно на кораблях і на суші", - цитує Telegraph Шаппса.

Міністр додав, що Велика Британія планує додати DragonFire до свого арсеналу до 2027 року, але працює над тим, щоб перед цим надіслати прототипи в Україну, навіть якщо вони не будуть вдосконалені на 100 відсотків.

"Я абсолютно впевнений, що ми тут досягли особливого рівня, який навряд чи повторюватимуть інші країни, оскільки це надсучасні технології", - сказав він і додав, що зброя випереджає час "на роки".

DragonFire працює шляхом фокусування 37 каналів лазерних променів потужністю 1,5 кВт, розташованих у формі шестикутника, і поєднання їх із дзеркалами для злиття та посилення потужності - це фізичне явище відоме як конструктивна інтерференція.

Тім Кендалл, старший лазерний фізик DSTL, який допомагав створювати DragonFire, сказав, що зброя створює "ідеальний лазерний промінь", який можна випустити через телескопічну лінзу.

Зброя невидима і безшумна, оскільки довжина хвилі її світла становить близько одного мікрона - воно близьке до інфрачервоного спектра світла і його не видно людським оком.

Під час випробування DragonFire знищив безпілотники та підірвав міномети менш ніж за п’ять секунд.

Розробники сподіваються, що лазер зможе знищувати безпілотники за мізерну частину вартості запуску ракет-перехоплювачів, яка може досягати десятків і сотень тисяч доларів.

Лазер DragonFire подорожує зі швидкістю світла, а радіус його дії досі засекречений. Він миттєво перетворює поверхню металу на плазму з температурою 3000C і може пропалити листовий метал, фюзеляж і зброю за лічені секунди.

Систему створили у першу чергу з метою знищувати безпілотники, але Шаппс вважає, що система достатньо потужна, щоб нейтралізувати повітряні цілі, що рухаються швидше, наприклад, балістичні ракети.

Хоча технологія ще не готова до застосування в бою, міністр каже, що веде переговори з військовими вченими про те, як можна пришвидшити процес практичного застосування DragonFire.

"Зараз у Європі триває конфлікт, для якого у нас є унікальна передова зброя, яка може бути корисною., - цитує Шаппса видання. - Вона не має бути на 100% ідеальної, щоб українці змогли її отримати. Наразі йдеться про 2027 рік, але, звичайно, я подивлюся, що ми можемо зробити, щоб це пришвидшити".

Метт Корк, керівник проєкту в DSTL, повідомив журналістам, що DragonFire можуть передати для "експериментів" британській армії у вересні.

Наземна версія DragonFire - це система ППО, яку мають встановлювати на вантажівку, й експерти британської армії після випробувань мають надати відгуки й рекомендації щодо того, як її можна вдосконалити, а також вказати на наявні проблеми.

Telegraph також додає, що Британія також уже передала Україні два кораблі для розміновування, які прибули до Портсмута перед відправкою до Чорного моря.

Українські моряки та їхні нові кораблі зараз у "повній боєздатності", повідомили в Королівському флоті після завершення навчання разом із британським персоналом.

Британський уряд оголосив про передачу кораблів українським військовим у грудні, однак Туреччина заблокувала їм вхід у Чорне море, посилаючись на Конвенцію Монтре 1936 року, яка регулює прохід військових кораблів через протоки Босфор і Дарданелли.

Водночас тимчасовий посол України в Британії Едуард Фесько наголосив, що розмінування Чорного моря є пріоритетом для повоєнної України, щоб відновити один із ключових коридорів експорту зерна.

"Після припинення бойових дій це буде величезне завдання, і першим і головним пріоритетом буде переконатися, що торговельні шляхи безпечні для цивільних суден", - сказав він Telegraph.

"Велика Британія є лідером у допомозі Україні з модернізації її ВМС. Передача цих кораблів і чудова підготовка Королівського флоту справді довгостроково вплинуть на здатність України захищати свої води", - зазначив британський міністр оборони Шаппс.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!