Депутати закликають Уряд передбачити гроші на будівництво пункту пропуску "Шибене"


Івано-Франківська обласна рада звернулася до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, Кабміну та Верховної ради щодо фінансування будівництва пункту пропуску на українсько-румунському кордоні на території Івано-Франківської області

Мова йде про пункт пропуску в районі населених пунктів Шибене (Верховинський район, Івано-Франківська область, Україна) та Поеніле-де-Суб-Мунте (повіт Марамуреш, Румунія). Таке звернення прийняла Івано-Франківська облрада 10 вересня, пише Бліц-Інфо.

Як зазначається, область вже виготовила проектно-кошторисну документацію для будівництва автомобільної дороги с. Ільці – с. Явірник – державний кордон з Румунією та містобудівний розрахунок з техніко-економічними показниками об’єкта “Будівництво споруд та будівель пункту пропуску через українсько-румунський державний кордон в районі Шибене та Поеніле-де-Суб-Монте”.

Водночас у 2019 році Кабмін прийняв постанову про будівництво дороги до пункту пропуску на українсько-румунському кордоні Шибене Верховинського району за рахунок місцевого бюджету та інших джерел. За попередніми розрахунками вартість будівництва складає понад 3 мільярди гривень, що неможливо зробити за кошти місцевих бюджетів.

"Більше того, Листом-дорученням № 01-01/798 від 05.08.2021 р. Президент України Зеленський В. О. доручив Прем’єр-міністру України Шмигалю Д. А. вивчити ситуацію та вжити заходів щодо укладення, подальшого виконання міжнародної угоди про будівництво автодороги з відповідним пунктом пропуску через україно-румунський кордон на території Івано-Франківської області.

Відкриття міжнародного пункту пропуску принесе суттєві економічні вигоди та сприятиме активізації та поглибленню економічних, культурних, політичних зв’язків між відповідними прикордонними територіями. Це дозволить значно покращити транспортну доступність гірських курортних місцевостей, підвищити їх інвестиційну привабливість та створити принципово нові можливості для розвитку місцевих громад.

Слід також відзначити, що відкриття пункту пропуску та пов’язана з цим розбудова дорожньої інфраструктури створять додаткові можливості освоєння рекреаційного потенціалу Карпат і розвитку туризму в регіоні.

Як свідчать фахові економічні дослідження, відкриття пункту пропуску та будівництво дороги створить передумови для будівництва щонайменше трьох гірськолижних курортів із задекларованою вартістю інвестицій 320 млн. євро. Це, у свою чергу, зумовить значне збільшення кількості туристів, що подорожують до прикордонних територій (близько 800 тис. ночівель в рік). Очікується створення від 8 до 16 тис. робочих місць.

У вартісному вигляді чиста загальна економічна вигода від відкриття пункту пропуску та будівництва дороги до нього протягом перших п’яти років функціонування нового пункту пропуску складатиме понад 300 млн. євро. Крім того, опосередковані вигоди складатимуть 125 млн. євро (в т.ч. економічний ефект від створення робочих місць (збільшення доходів населення) – 3 млн. євро; додаткові надходження до бюджетів усіх рівнів – 120 млн. євро; та економія на транспортних витратах громадян (заощадження) – 4,1 млн. євро)", - йдеться у звернені.

Заступник голови облради Василь Гладій також відзначив, що про будівництво пункту пропуску говорять не вперше, але воно не втрачає актуальності. Але обласна рада не може зробити це на місцевому рівні, тому необхідно звертатися до Уряду.

"Але є проблема в тому, що облдержадміністрація відмовилася підписати меморандум про співпрацю у 2019 році. Його підписала лише обласна рада і румунська сторона. Також облдержадміністрація мала підготувати перелік документів, цього теж не було зроблено. Тому потрібно, аби це було виправлено, бо інакше як ми можемо вимагати щось від Уряду, якщо на обласному рівні не виконали своїх зобов'язань?", - відзначив Гладій. 

А голова фракції ВО "Свобода" Ігор Дебенко відзначив, що Івано-Франківська обласна рада вже неодноразово зверталася до Кабміну з цього питання, але реакцій не було. Проте, важливим та показовим виглядає ідея Уряду виділити у наступному році 10 мільярдів на будівництво переходів з недружніми Росією та Білорусією. 

Відтак, Івано-Франківська обласна рада закликала Кабмін та Верховну раду передбачити в Державному бюджеті України на 2022 рік гроші на фінансування будівництва міжнародного пункту пропуску через українсько-румунський державний кордон в районі Шибене та Поеніле-де-Суб-Монте для пішохідного та автомобільного сполучення, відповідно до ст. 3 Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Румунії від 02.02.2006 р. 65 депутатів "ЗА".

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!