Федина підтримала франківського кандидата від “Європейської солідарності” Олексія Петечела


Львівська волонтерка, співачка, ведуча та кандидат політичних наук Софія Федина розповіла чому йде в парламент від «Європейської Солідарності»,та чому такі люди, як Олексій Петечел мають також зайняти місце в парламенті.

Софіє, чому вирішили поєднати своє життя з політикою?

В моїй родині завжди була активна громадянська позиція. Ще з дитинства мене мама водила на усі мітинги. Я політолог-міжнародник розумію усі ці процеси і сьогодні особливо відчуваю відповідальність за свою державу. Крім того,бачу що можу боронити те, за що ми боролися впродовж останніх  5 років. У 2014 році, коли я була ведучою Євромайдану, тоді багато хто говорив, що на Майдан йдуть заради піару. Ми відступили назад, але коли почалася війна, то зрозуміли, що багато чого вдалося б зробити, якби більшість із нас була у владних кабінетах. Під час Євромайдану мова була про затребуваність нових сил і всі мали надію, що створиться партія «Євромайдан» чи ще подібне тими цінностями, які побутували на майдані. Багато що вдалося за ці роки, але зараз крок за кроком усе нівелюється. Треба ставати і боротися.

З Ваших колег по сцені багато хто також йде в політику. І їх критикують. Чи не боїтеся стереотипів?

Є багато телеканалів, які не надто оптимістичні до «Європейської Солідарності». Вони розказують, що "певица Федіна, навіть прізвище не можуть правильно вимовити, идет у Верховную Раду, а ее включили, чтобы просто включить". Окремі люди не пробують розібратися, що спів це дише частинка моєї роботи. Що передусім, я доцент кафедри міжнародних відносин та дипломатичної служби УНУ ім.І.Франка, маю захищену дисертацію і є кандидатом політичних наук. Вже не один рік працюю журналістом і займаюся політичним програмами. Волонтерська діяльність та громадська робота дали дуже багато досвіду. А стереотипи навіть діють трішки серед своїх. Мені часто кажуть, що не варто йти в політику, бо я співаю. Але пісня – душа нашого народу, і якщо через неї я можу достукатися до людей, я буду це робити.

Ваш однопартієць, франківець Олексій Петечел кандидат юридичних наук, ви – політичних. Чи зможуть нові політики змінити державу?

Тут є двояка ситуація. У нас є запит на тотальне оновлення влади. І добре, що молоді люди, такі як Олексій, які вже реалізували себе у певній сфері йдуть в політику. З іншої сторони, я пам’ятаю коли молоді люди після Революції Гідності прийшли в політику, і понад рік вони вивчали всі нюанси та регламентні правила. І тут я вважаю, що не можуть бути в парламенті лише нові обличчя. Мають бути й досвідчені, якісні ветерани, які можуть пояснити та навчити. В цьому контексті мені дуже імпонує позиція «Європейської Солідарності». Тут є і молоді обличчя і досвідчені політики, які мало того, що за 5 років не зрадили, а билися як леви на міжнародній і внутрішній арені. Вони і є тими старійшинами, які передали нам досвід. Водночас ми розуміємо, що небайдужих українців буде дуже мало. Ми зможемо щось робити тільки коли ми будемо єдині, навіть заблокувати трибуну чи подумати спільне подання. Кожна додаткова людина для «Європейської Солідарності» це посилання команди. І така людина на вагу золота.

Окрім того, що в «Європейській Солідарності» є гідні політики, чому ще обрали цю політичну силу?

Мої погляди збігаються тільки зі стратегією цієї партії. Для мене цілісність української держави в її офіційних кордонах, суверенність України, українська безпека – це понад усе. Головна аксіома – інтеграція в НАТО, адже це мир і безпека. Також, з повагою до різних людей, ми чітко маємо розуміти, що українська мова церква та культура нікому не потрібні. Жодна країна це не буде захищати, бо має свої цінності. Українське має бути захищене, це запропонувала тільки ЄС. А з іншого боку це шикарна команда людей, з якими 5 років поспіль ми боролися за державу.

Як на вас вплинула передвиборча кампанія?

Я зрозуміла, що майже усі партії будують свою виборчу кампанію на тому, який поганий Порошенко, і яка погана «Європейська Солідарність». Це свідчить про те, що ми молодці, бо якщо напосідаються, значить ми попереду та все робимо правильно.  І якщо інші політичні сили будують у свою кампанію на критиці, то це означає, що вони не мають програми, честі та гідності. Саме це має стати вирішальним у виборі тієї чи іншої політичної сили.

Що змінюватимете в парламенті?

Я вважаю, що у парламент мають іти люди різних професій, які добре обізнані у своїй професії. Я міжнародник, абсолютно логічно, що я хочу іти в комітет міжнародних справ і займатися міжнародними питаннями. Пріоритет – інтеграція країни в НАТО. Ми маємо працювати, щоб у нас були союзники і доносити до світу, що Москва – це агресор. Як лемкиня буду добиватися визнання депортації 1944-1951 рр. злочином проти українського народу. Цього року добра нагота про це говорити, бо 9 вересня маємо 75-ті роковини з моменту початку депортації. Ще одна сфера – це інформаційна безпека та інформаційна політика. Боротьба за те, щоб медіа були у нас не куплені. Ну і як я вже говорила, працюватиму над збереженням промоції українського.