Фестивалі адаптації: чи бути культурній весні в Долині під час пандемії


Культурний сектор – один із тих, який дуже залежить від живої присутності людей, – онлайн можна провести не все.

Хоча дещо через інтернет таки відбувається: лекції, літературні читання і навіть кінофестивалі. Про це йдеться на сайті Долинської міської ради.

Звісно, планувати щось у час, коли немає загроз і пандемії, завжди легше. А що робити зараз, коли навіть, до прикладу, мед з власної пасіки – проблема привезти й продати, як раніше, під час певного фестивального дійства…

Тим часом весняні дні так і кличуть на якусь культурну подію. Чи можемо сьогодні робити прогнози із проведенням заходів, звісно, не масштабних, а скажімо так, «у вузькому колі»? Адже все зараз віддалено та безконтактно, що звісно, має свої переваги. Тож, якими будуть культурні весна та літо в Долинській ТГ? – в розмові з міським головою Іваном Дирівим.

-Звісно, в онлайн-формату є свої переваги – це потенційно дозволяє організувати цікаві події з гостями, а у глядачів є можливість прожити події, не виходячи з дому. Але, сказати правду, відчуття зовсім не ті. Хоча, звісно, не ми вибираємо…  Найголовніше у цій всій ситуації – це заборона проведення масових заходів. Постійне продовження карантину і непевність у швидкому виході з самоізоляції людей ускладнює планування культурних проєктів у нашій громаді. Не можна нічого сказати і про такі фестивалі,  які раніше були «родзинкою» Долини і які започатковано ще в попередній каденції. Безумовно, хочеться зберегти традиційні святкування, але мусимо зважати на стан справ з пандемією. Ймовірно, щось зміниться в другій половині серпня, і цей місяць буде оптимальним часом для проведення фестивалів, урочистостей, свят. Але, однозначно, про це рано говорити. Будемо сподіватись на краще.

 – Під час чергового засідання сесії Ви подали загалу цікаву пропозицію –  обговорити  ймовірну зміну дати проведення Дня міста.  Звісно, якщо таку ініціативу підтримають депутати. Чому Ви вважаєте, що так буде краще?

Так, я заявляв про це. І сподіваюсь, депутати підтримають пропозицію. Пригадую, раніше святкування Дня народження міста  проводили спільно з Днем працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості. Потім відбулись зміни, урочистості розділили. Мені здається, що об’єднавши ці свята, ми отримаємо економію з фінансової сторони. Окрім того, вважаю, що спільними зусиллями ми можемо зробити свято кращим, а його проведення – якіснішим. Тим паче, наше місто асоціюється власне з нафтогазовою промисловістю. Я також переконаний, що  ми знайдемо порозуміння з представниками цієї галузі. Сподіваюсь на підтримку депутатів, тож в скорім часі обговоримо це питання.

-Іване Ярославовичу, також Ви, за пропозицією депутатів, рекомендували  включити фестиваль «Сурми гір» до програми культурних заходів на 2021 рік.  Є вже плани щодо нього?

Фестиваль  і справді є хорошим напрямком для відродження традицій, і було б добре, щоб він таки відбувався. Але над його програмою треба ще попрацювати, він включає значні фінансові витрати, що не може дозволити собі громада у цей час. Можливо, треба змінити формат. Я не раз говорив, що до таких заходів треба залучати наше підростаюче покоління, наше майбутнє – наших діточок. От, у музичній школі імені Антоновича, є прекрасний дитячий оркестр. Він є одним із багатьох  здобутків школи  естетичного виховання, яка має надзвичайний авторитет  у громаді  і повагу у мистецькому середовищі. Підтвердженням успішності колективу учнів і педагогів є призові місця на конкурсах та фестивалях найвищого рівня.  Школа постійно розвивається, але вихованцям є ще куди рости, і я переконаний, спільними зусиллями, з відчуттям єдиної родини ми реалізуємо ще багато мрій.  А наразі, чому б не запросити своїх талановитих дітей виступити під час фестивалю «Сурми гір?». Однозначно, своєю майстерністю вони полонять серця шанувальників музики.

 - Іване Ярославовичу, наближаються Шевченкові дні. З цієї нагоди в територіальній громаді пройдуть тематичні заходи?

Днями ми провели нараду з організаторами  щодо відзначення 207-ої річниці від дня народження Великого Кобзаря, генія українського нараду — Тараса Шевченка. На жаль, не можемо  підготувати низку заходів, адже їх організація та проведення залежать від рівня захворюваності населення на COVID-19 та поділу на зони поширення епідемічної небезпеки. Попередньо вирішено про проведення основного заходу, на жаль, без широкої участі громадськості та учасників художньої самодіяльності.  Відбудеться панахида, відтак –  покладання квітів до пам’ятника. Однак, запрошую долучитись до літературних читань та інших заходів у соціальних мережах, щоб  спільно вшанувати пам’ять  насправді великого поета для всіх минулих, сучасних та прийдешніх поколінь українців Тараса Григоровича Шевченка.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!