Купують за власні гроші, а не з бюджету: Франківські медики пояснили закупівлю на понад 18 мільйонів


Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медичної та консультативно-діагностичної допомоги Івано-Франківської міської ради» уклало угоду на 18,8 млн грн з київською компанією «Протек солюшнз Україна» на поставку медичних меблів.

При цьому, як повідомив антикорупційний проект NGL, вартість різних типів меблів, порівняно з цінами виробника, завищена від 40% до 90%. У закладі відреагували на публікацію та пояснили цю закупівлю.

У поясненні зазначається, що закупівля КНП проведена із дотриманням умов Закону України «Про публічні закупівлі». Про свідчить відсутність скарг та відсутність обгрунтованих вимог у процесі проведення закупівлі.

"Окремо варто зауважити, що закупівля проводилася Підприємством за ЗАРОБЛЕНІ ним кошти (не за кошти місцевого бюджету), отримані від господарської діяльності та за надані медичні послуги в межах Програми медичних гарантій, для реалізації статутних завдань - медичної діяльності за поданнями, вимогами та службовими записками працівників відповідних напрямків роботи всіх 6 (шести) поліклінік та для забезпечення відповідності вимогам табелів оснащення відповідно нормативних документів МОЗ, на виконання вимог НСЗУ, вимог інфекційного контролю, вимог законодавства про охорону праці та рекомендацій попередньої акредитаційної комісії ДОЗ ОДА (фото наявних медичних меблів, які підлягають списанню, морально та фізично застарілі і не можуть бути в експлуатації, додаються). Закупівлю проводила не «мерія», а Підприємство, яке має на це права та повноваження в установленому порядку", - наголошують у КНП.

Там додають, що загалом закупівля містить 1 071 позицію (120 кушеток медичних, 50 маніпуляційних столів, 100 асистентських столів, 30 інструментальних столів, 100 різноманітних медичних шаф, 6 медичних тумб і т. д. - обладнання для операційних кімнат, маніпуляційних кімнат, денних стаціонарів, кабінетів щеплень, кабінетів вузьких спеціалістів) для забезпечення шести поліклінік міста.

"Вартість закупівлі встановлювалася групою роботи з вихідних даних, за основу взято ціни, які є середніми по аналогічних закупівлях на даний період часу та середніми серед представників-постачальників медичних меблів на ринку за той же період, враховуючи адресну доставку до поліклінік міста та професійне їх складання і встановлення спеціалістами. Виробник, вказаний у статті, у закупівлі участі не бере, про що свідчить сайт закупівель. У зв’язку із цим розрахунок у статті завищених ціноутворень не є обгрунтованим, адже виробник апріорі не є учасником закупівельного процесу. Виробник МАЄ ПРАВО не брати участь у закупівлях. Постачальник МАЄ ПРАВО провадити ціноутворення відповідно до умов чинного законодавства. Зазначення в умовах закупівлі виключно цін виробника (актуальність датування яких у статті не вказана) призводить до дискримінації інших учасників закупівельного процесу, і, відповідно, є порушенням Закону України "Про публічні закупівлі", - пояснюють медики.

Також у КНП підкреслили, що учасник закупівлі Товариство з обмеженою відповідальністю «ПРОТЕК СОЛЮШНЗ УКРАЇНА» у цьому році є постачальником ДП "МЕДИЧНІ ЗАКУПІВЛІ УКРАЇНИ".

"Наостанок, просимо з повагою відноситися до усіх медичних працівників, які в даних важких умовах не покинули державу, а щодня працюють, заробляючи кошти, в т. ч. і на оснащення наших поліклінік та надають біля 1млн. 300 тис. послуг на рік нашим пацієнтам. Ми наполегливо працюємо над тим, щоб послуги у КНП «ЦПМКДД» надавалися усім нашим пацієнтам на якісному сучасному обладнанні, у найкращих умовах та відповідно до норм чинного законодавства", - підсумовують медики.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!