Лінійність. Каліграфічна кімната Віталія Гоцанюка та живопис Яреми Стецика


Запрошуємо на презентацію “Лінійність. Каліграфічна кімната” художника Віталія Гоцанюка та виставку картин митця та музиканта Яреми Стецика в інноваційному центрі Promprylad.Renovation

19-го серпня об 11:00 франківські митці представлять свої проєкти: художній розпис стін та живописні твори українських Карпат. 

Ярема Стецик – художник, дизайнер, музикант, керівник майстерні “Особливі інтер’єри”. Засновник багатьох мистецьких проєктів: «Перкалаба», «Перкалабські придатки», «Пенсія». Вже 10 років поспіль художник малює гірські пейзажі, а як дизайнер інтер'єру розвиває етнічні мотиви, використовуючи у роботі виключно екологічні матеріали. Унікальні дизайни, виконані руками митця, можна побачити у багатьох громадських закладах Івано-Франківська. На заході Ярема презентує коридорну виставку 23 картин українських Карпат з «Колекції-2022».

«Пройшло пів року 2022, ми маємо надзвичайний час, силу і стійкість, людськість і спротив злу, давання ради і молитви за все, похорони і ретельна боротьба, народження щодня нових людей і можливостей. Мені вдалося в паузах між цим намалювати кілька полотен, тому показую їх тут, поки є нагода» – ділиться думками живописець.

Віталій Гоцанюк – 20-річний художник та дизайнер з Богородчанщини, останні 3 роки вивчає каліграфію та шрифти, створює шрифтові і мистецькі композиції. Каліграфічна кімната на Промприладі – перший знаковий галерейний проєкт молодого художника. Текст на стінах написаний українською мовою та виконаний авторським акцидентним шрифтом в основі якого – горизонтальні і похилі елементи. 

В композиції представлена цитата з приповістей Соломона, а також уривок з новели Івана Франка «Сойчине крило».

«Ідея  роботи досить актуальна й відображає той факт, що потрібно жити, продовжувати робити те, що маєш та залишатися собою в контексті нашого часу. Завдяки нашаруванню фрази набувають нового контексту, із поєднанням нових композиційних плям каліграфічні форми набувають більшої динаміки й робиться акцент на конкретних формах. Текст для чорної каліграфічної частини та стилістичні рішення з нашаруванням – ідея Яреми Стецика, каліграфія та текст для червоної частини з композицією – ідея моя» – зазначає автор проєкту Віталій Гоцанюк.

В просторі презентовані експерементальні полотна Віталія, зміст яких підсилює голову ідею розписаного простору. Деякі фрази й цитати, які написані на полотнах взяті з творів Івана Франка та є реакцією на актуальні події. Роботи виконані з початку повномаштабної війни.

Про мистецтво у сучасній інтерпретації франківських митців поговоримо вже за тиждень! Початок об 11:00 в приміщенні інноваційного центру.  

 



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!