На Бурштинській ТЕС триває реконструкція енергоблоку


Основним завданням реконструкції та технічного переоснащення енергоблоку №5 ДТЕК Бурштинської ТЕС є збільшення потужності енергоблоку з 200 МВт до 208 МВт, продовження терміну служби устаткування енергоблоку на 15 років, підвищення техніко-економічних показників роботи устаткування, зниження викидів твердих речовин в атмосферу до величини 50 мг/м³, що відповідає європейським стандартам.

Загальна вартість реконструкції енергоблоку №5 становитиме 605 млн грн, пише БРІЗ.

Енергоблок №5 ДТЕК Бурштинської ТЕС введений в експлуатацію в квітні 1965 р. Окремі елементи обладнання блоку відпрацювали свій ресурс і потребували повної заміни. Тому, у зв'язку з незадовільним технічним станом обладнання, ДТЕК прийняв рішення про зупинку блоку з 1 березня 2012 року.
Реконструкцією передбачено виконання великого комплексу робіт: модернізація котлоагрегату, турбіни, турбогенератора, електротехнічної частини блоку, системи контролю і управління та заміну електрофільтрів.

З метою охорони атмосферного повітря на енергоблоці №5 в рамках реконструкції завершується заміна старих електрофільтрів на нові фірми «RAFAKO-SA» (Польща), проведено заміну димососів і газоходів. Реконструйовано схему живлення електрофільтру та впроваджено систему моніторингу вихідних газів, що контролює викиди димових газів в межах європейських норм. Нові електрофільтри забезпечать досягнення екологічних показників по викидах твердих частинок в атмосферу на рівні не більше 50 мг/м³. Річні викиди на енергоблоці № 5 після заміни зменшаться в 29 разів у порівнянні з викидами до їх заміни. Проект стане найбільшим у екологічній програмі ДТЕК Бурштинської ТЕС цього року і коштуватиме 80,2 млн грн.

Для захисту земельних ресурсів в рамках реконструкції блоку №5 передбачено розробку двох систем золовідведення: пневмозоловідведення і гідрозоловідведення. Проект системи пневмозоловідведення розроблено з використанням обладнання фірми Clyde Bergemann (Великобританія).

Впровадження такого проекту дозволить значно збільшити відбір сухої золи, яка має попит на ринку будівельних матеріалів. Робота систем гідрозоловідведення стане продуктивнішою завдяки збільшеній потужності нових електрофільтрів.

«ДТЕК багато інвестує у розвиток Бурштинської ТЕС та її модернізацію. У 2012 році, після того, як станція була приватизована компанією ДТЕК, у її розвиток було інвестовано 320 млн грн. Вже у цьому році обсяг інвестицій у електростанцію подвоїться і сягне більше 600 млн грн. А завдяки реконструкції енергоблоку №5 покращиться екологічна ситуація в регіоні, де працює підприємство, адже викиди зменшаться в 29 разів. У результаті реконструкції підвищиться маневреність і економічність енергоблоку №5, це покращить стабільність його роботи, а в енергосистемі з'являться додаткові можливості для розширення експорту електроенергії при забезпеченні внутрішнього споживання», – говорить головний інженер ДТЕК Бурштинська ТЕС Василь Немченко.

Довідково
ДТЕК – найбільша енергетична компанія України. Входить до складу фінансово-промислової групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ), акціонером якої є Рінат Ахметов. Генеральний директор ДТЕК – Максим Тімченко. У ДТЕК працюють 140 тисяч осіб.

Основною продукцією ДТЕК є електроенергія. До портфеля активів компанії входять 10 ТЕС і 2 ТЕЦ загальною встановленою потужністю 18 ГВт; 1 ВЕС проектною встановленою потужністю 200 МВт; 5 підприємств з передавання та продажу електроенергії, які обслуговують понад 5,2 млн клієнтів – фізичних і юридичних осіб; 31 шахта і 13 вуглезбагачувальних фабрик; нафтогазовидобувні активи.
Відпуск електроенергії генерувальними підприємствами ДТЕК у 2012 році склав 51,4 млрд кВт∙год., закупівля електроенергії для постачання споживачам – 53,9 млрд кВт∙год., видобуток вугілля підприємствами – 39,7 млн тонн, обсяг збагачення вугілля – 27,7 млн тонн. ДТЕК експортує електроенергію до 6 країн, вугільну продукцію – до 36 країн світу.
Консолідований виторг ДТЕК у 2012 році склав 82,5 млрд грн, чистий прибуток – 5,9 млрд грн.