Пройдіть до каси. Приватні медзаклади готуються до притоку пацієнтів через платні послуги у держлікарнях


З 1 квітня цього року у франківських лікарнях на повну запрацював другий етап медичної реформи. Найсуттєвіші зміни торкнулися реалій оплати за медичну допомогу пацієнтам. Усі послуги, які надає той чи інший медичний заклад, отримали чітко визначену вартість.

Франківцям і раніше доводилося оплачувати псевдобезкоштовну медицину, але без фіксованих тарифів. Нововведення, яке багато хто сприйняв з обуренням, може переманити пацієнтів державних клінік у конкуруючий сектор – приватні медичні установи. В порівнянні з державними лічницями, в них очевидні плюси: кращий сервіс та обладнання, відсутність черг та навіть онлайн-система отримання результатів огляду. А платити більшості пацієнтів доведеться і там, і там.

Медичний бізнес на Прикарпатті успішно розвивається останні десять років. І з введенням реформи приватники не приховують: чекають великого переділу. В окремих сферах медицини області приватні медичні установи ще до реформи монополізували до 80% потоку пацієнтів. Як державна та приватна сфера охорони здоров’я співіснуватимуть після нововведень – з’ясовував Західний кур’єр.

Пацієнти підуть за лікарями

Приватний сектор медицини на Прикарпатті бурхливо розвивається. За даними Івано-Франківської ОДА, в області нараховується 120 державних та комунальних медзакладів, в той час, як приватних 550. Щоправда, із зареєстрованих приватників власне закладами є лише 90. Решта – фізичні особи-підприємці, здебільшого стоматологи.

Загалом стоматологія займає понад 50% ринку приватної медицини. Також поширеними є приватні практики УЗД, гінекології, урології, спеціалізованого терапевтичного профілю та лабораторних досліджень.

Засновник мережі приватних медичних клінік «Візускідс», «Дитячий зір», «Перша приватна поліклініка» та оптики «Горизонт» Ігор Волощук вважає, з введенням оплати за послуги в державних установах приватний сегмент розширить межі ще більше. Це відбудеться не тому, що люди не готові платити за послуги у касу – раніше за них усе одно доводилося розраховуватися в кишеню лікарю. Причина відтоку пацієнтів з держлікарень полягатиме у тому, що з КНП незабаром масово почнуть звільнятися лікарі.

«Справа у тому, що реформою вторинної ланки держава знецінила працю лікаря в державній установі, – впевнений Ігор Волощук. – За огляд одного пацієнта лікар отримуватиме в середньому 14-15 грн у кращому випадку. В деяких закладах 4 грн при нормативі максимум десять пацієнтів за день. В місяць при максимальній завантаженості виходить 800 грн надбавки до зарплати. Що буде з нормальними лікарями? Їх не буде у державній установі через 2-3 роки».

80% «пакетних» коштів, які виділяє НСЖУ для КНП використовується неефективно, каже Ігор Волощук. Гроші йдуть на утримання величезних старих приміщень, роздутий подекуди на 70% штат і лише одна сота частина відсотка – на доплати лікарю.

У приватників ціна послуги для пацієнта формується від зворотного – суми, яку має отримати лікар, щоб мати стимул якісно працювати. І вже далі йдуть витрати на матеріали, оренда, комунальні та відсоток прибутку. Прямий дохід лікаря може досягати до 40% від вартості прийому чи маніпуляції.

«Реформою медицину начебто зробили більш доступною для пацієнта. Але насправді той, хто прийде в державну клініку на операцію, яку держава оцінила в 1000 грн (лікар отримає 100 грн), оплатить ці гроші за роботу лікаря, якість роботи якого відповідає рівно цій сумі. Послуга, швидше за все, буде низької якості, оскільки фаховий лікар не має жодної мотивації її надавати. Така ж операція у приватному центрі коштуватиме 10 тисяч гривень, і лікар отримає з неї 4 тисячі», – говорить Ігор Волощук.

Зарплата державних лікарів і до цього не була високою. Але до реформи в КНП їх тримала необлікована готівка, так звані «благодійні внески» від пацієнтів.

«Не оплачуючи ані оренду, ані обладнання, державні лікарі кожного дня отримували в кишеню «сірий нал», знаючи, що з черги двісті пацієнтів половина залишить їм 100-200 гривень. Офіційна оплата за медичні послуги забирає можливість брати ще якісь кошти з пацієнтів, бо людина уже оплатила за послугу в касу», – пояснює Ігор Волощук.

Саме тому незабаром розпочнеться процес відтоку якісних кадрів з державних установ, відтак і пацієнтів, які вирушать услід за лікарями. Пертурбації та метання лікарів і пацієнтів будуть тривати ще два-три роки паралельно з процесом самовизначення лікарів.

Приватники зіллються з КНП

Разом із реформою охорони здоров’я в Україні розпочнеться новий етап конкуренції за пацієнта між приватними установами, переконаний Ігор Волощук:

«Зараз в Івано-Франківську, як і загалом по країні, є ціла тенденція – багато лікарів, яких не влаштовує дохід в КНП після реформи, реєструються як ФОПи і починають індивідуальну медичну практику. Але це утопія. Магазин, який продає один вид товару, ніколи не вийде на прибутковість. Так само як спеціаліст, який надає лише одну послугу».

Успіх стоматологів у приватній практиці не вдасться повторити жодній іншій галузі. Секрет зубних лікарів у замкнутому циклі роботи та відсутності потреби інтеграції з іншими спеціалістами. В той час як УЗДист не зможе працювати сам. Йому потрібен буде «компаньйон», який скеровуватиме пацієнтів до нього на прийом, доконсультовуватиме. І так практично в кожній медичній гілці.

«Саме тому 90% лікарів, які сьогодні ухвалили рішення працювати як ФОПи, через 3-4 роки зрозуміють безперспективність цієї справи і або повернуться у КНП, якщо держава перегляне умови доплат, або перейдуть працювати в медичні центри, які надають комплекси послуг», – впевнений Ігор Волощук.

Саме за приватними лікувальними центрами майбутнє української медицини. Між ними через кілька років точитиметься основна боротьба за пацієнта. Вже зараз на наш ринок заходять великі конгломерати зі світовими іменами, конкурувати з якими навіть просунутим українським клінікам буде важко.

Ігор Волощук.

Це, своєю чергою, може призвести до того, що українські приватники почнуть зливатися в конгломерати з державними установами.

«За кілька років, я переконаний, в нас не буде державних лікарень як таких. Буде спільна власність – акціонерні товариства, так як це є за кордоном. Це автоматично забезпечить нам оптимізацію, бо акціонер не буде утримувати роздутий штат та пустуючі площі. Таким чином, державні і приватні заклади будуть працювати в конгломераті. Це неминуче, бо навіть найбагатші держави світу не здатні самостійно утримати системи державної медицини такого масштабу, як у нас. У світі державні медустанови працюють тільки для малозабезпечених. За решту пацієнтів конкурують приватні фірми», – переконаний власник мережі приватних медцентрів.

Процеси злиття уже розпочались і в Івано-Франківську. Зокрема пологи вже частково перестали бути державною «монополією». Окремі приватні клініки, які займаються репродуктивною медициною, орендують приміщення на базі пологового, де розміщують «платних» породіль, яких обслуговують окремі медсестри та санітари. Пологи приймає теж лікар приватної установи, який вів жінку під час вагітності. Хоч і на базі КНП.

Процеси злиття державної і приватної медицини розпочнуться саме з оренди приватниками держустанов. Крім того, все частіше заходять розмови про надання дозволу приватникам на проведення медичних профоглядів, що наразі також заборонено.

Нині розподіл пацієнтів між державним і приватним сектором медицини залежить від напрямку. Приміром, в сегменті дитячої офтальмології в Івано-Франківську приватники відтиснули 80% пацієнтів. Сфера потребує великих інвестицій кожного року, яких у держави немає.

Таким чином, у приватний ринок пішло все те, у що держава не здатна інвестувати. Водночас хірургія залишається на 90% «державною» через високі репутаційні ризики напрямку та надзвичайно дороге обладнання – мільйони євро інвестицій на старті. Час експлуатації обладнання два роки, після цього воно вважається таким, що застаріло. Тому, щоб отримати прибуток, приватнику треба розділити мільйон євро на кількість пацієнтів та на два роки. Виходить сума практично не підйомна для 90% українців.

«Хоча у Києві приватники вже давно оперують саме за такими тарифами. Івано-Франківськ ще до цього не готовий», – підсумовує Ігор Волощук.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!