Стало відомо, за кого планують голосувати прикарпатці на місцевих виборах


У п'ятницю, 25 вересня, відбулася прес-конференція керівника Агенції суспільно-політичних досліджень і комунікативних стратегій, доктора соціологічних наук Євгена Сірого на тему "Політичні вподобання жителів Івано-Франківська та області".

За словами Євгена Сірого, соцопитування проводили з 16 до 23 вересня на вулицях Івано-Франківська та області. Загалом опитали 2 тисячі мешканців міста і області. Статистична похибка становить близько 2%, інформує Бліц-Інфо.

"На сьогодні вже розпочалася пора виборчого процесу. В цей період пожвавлюється інформаційний простір, інформаційна зацікавленість. Тож хочемо поділитися інформацією стосовно політичних вподобань та оцінкою окремих аспектів політикуму серед жителів Івано-Франківщини", - каже Сірий.

Зокрема людей просили оцінити ситуацію в країні, та області, обізнаність з критеріями виборчого процесу та рейтинг популярності партій і політиків.

Отож на питання чи в правильному напрямку рухається Україна, 13,7%сказали, що так, 64,9 вважають, що в неправильному. Ще 21,3% не змогли відповісти.

Що стосується ставлення до президента, то людей просили підібрати слова, які найбільш вдало описують їх ставлення до президента.  44% вказали на "розчарування", 19,2 - "байдужість", "надія на цю владу" - 17,2%, "образа та гнів" - 8,8%, "симпатія та підтримка" - 7,2%, "ворожість" - 3%.

Водночас рівень довіри до Кабміну, як показує опитування дуже низький. Тільки 1,7% повністю довіряє уряду. Скоріше довіряє - 14,3%, довіряють тільки у певних речах - 19,3%. Скоріше не довіряють 35,4%, не довіряють зовсім - 29,3% прикарпатців.

Варто зауважити, що рівень довіри до ВР ще нижчий. Зокрема парламентарям зовсім не довірять 40,2%, скоріше не довіряють - 33,2% мешканців області. Довіряють тільки у певних питаннях - 21,9%, скоріше довіряють - 2,9% і довіряють повністю - 1,8%.

Водночас за словами соціолога, оцінка ситуації в регіоні значно оптимістичніша, ніж в Україні. На питання "Наскільки ви впевнені, що візьмете участь у голосуванні" 59,9% опитаних сказали, що однозначно підуть голосувати. Ще 21,7% мають намір піти на виборчі дільниці. Скоріше, що не підуть - 10,5% і не підуть точно 7,9% прикарпатців. 

Дуже насторожує результат опитування щодо того, чи люди знають про новий Виборчий кодекс і нову систему голосування. Тільки 19,7% відповіли що знають принципи голосування та знайомі з новою системою, ще 15,1% чули про нову систему, але не знайомі з принципами. 12,5% опитаних запевнили, що знають про голосування за партії, хоч і не знайомі з системою. Водночас 52,6% зізналися, що вперше чують про новий Виборчий кодекс.

Відповіді на питання" За яку з політичних сил ви б проголосували на виборах до Івано-Франківської обласної ради, якби вибори відбулися найближчої неділі?" розподілилися таким чином:

Свобода - 25,4%

Європейська Солідарність - 21,8%

Платформа громад - 15,6%

Батьківщина - 9,2%

Слуга народу - 8,4%

За майбутнє - 6,1%

Українська Галицька Партія - 2,9%

Удар - 1,8%

інші - 8,8%

"Якщо порівнювати ці рейтинги з торішніми виборами до Верховної ради, то деякі партії наростили рейтинг, а деякі втратили його. Наприклад, Свобода, яка минулого року завоювала тільки 8,8% піднялася до 25,4%. Водночас провладна Слуга народу з 33,2% минулого року в області опустилась до 8,4%", - каже Євген Сірий.

Цікавими є і дані щодо симпатій франківців і мешканців громади до кандидатів на міського голову. Зокрема, за Руслана Марцінківа готові проголосувати 43,2% опитаних, Петра Шкутяка (ЄС) - 12,1%, Наталію Сербин (УГП) - 8,4%, Олександра Богачова (СН) - 6%, Василь Стефанишин (ПГ) - 4,2%.

Що ж стосується перших номерів списків партій до обласної ради, то тут рейтинг виглядає так: 

Олександр Сич (Свобода) - 28%

Олег Гончарук (Платформа громад) - 17,6%

Володимир В'ятрович (Європейська солідарність) - 14,1%

Василь Гладій (Батьківщина) - 10,2%

Олександр Шевченко (За майбутнє) - 8,5%

інші - 21,6%

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!