В Іспанії створили додаток для рівного розподілу хатніх справ, щоб зменшити навантаження на жінок


Уряд Іспанії створив безкоштовний додаток, у якому можна фіксувати, скільки часу кожен член родини витрачає на домашні справи.

Так хочуть зменшити навантаження на жінок, які витрачають на хатню роботу вдвічі більше часу, ніж чоловіки. Про це пише Громадське з посиланням на The Guardian.

Запуск застосунку анонсували на засіданні комітету ООН з усунення дискримінації щодо жінок. Держсекретарка Іспанії з питань рівності Анхела Родрігес заявила, що додаток незабаром офіційно представлять.

За її словами, застосунок розробили, щоб кожен член сім'ї робив рівноцінний внесок у хатні справи. «Ми вважаємо, що [додаток] можна використовувати вдома, щоб розподілити хатні справи між синами, дочками, батьками, матерями або між сусідами по квартирі чи супутниками життя, оскільки розподіл цих завдань іноді нерівний», — сказала Родрігес.

Держсекретарка зазначила, що додаток зможе підсвітити те, скільки часу витрачається на всі домашні справи, оскільки вся ця робота пов'язана.

«Ідеться не лише про те, скільки часу пішло на прибирання кухні, на що можна витратити лише 20 хвилин, а й про всі завдання, які потрібно виконати завчасно: купити мийні засоби чи скласти список покупок», — пояснила Родрігес.

Після анонсу Родрігес отримала повідомлення з критикою проєкту. Вона відреагувала на них так: «Ах, привілеї. Тих, кого дратує додаток для розподілу справ, насправді дратує те, що їм доведеться починати виконувати свою хатню роботу».

Додаток є частиною плану уряду Іспанії для досягнення рівності між чоловіками та жінками. На розробку застосунку витратили 211 750 євро.

Хатня робота

За даними ООН, жінки виконують неоплачувану домашню роботу у 2,6 раза більше, ніж чоловіки. В Іспанії, за даними Світового банку, жінки 19% свого дня витрачають на неоплачувану домашню роботу. 

За даними Національного інституту статистики Іспанії, у 2018 році жінки у країні витрачали в середньому 26,5 години на тиждень на неоплачувану роботу: виховання дітей, приготування їжі, прибирання, догляд за родичами. Водночас чоловіки витрачали на таку роботу лише 14 годин на тиждень.

Жінки, які працювали неповний робочий день, у середньому витрачали 29,6 години на хатню працю, а жінки, які працювали повний робочий день, — 25,2 години. Чоловіки незалежно від того, повний чи неповний робочий день вони мають, на хатні справи витрачали 13,9 години.

Крім цього, жінкам у всьому світі в середньому платять на 20-30% менше, ніж чоловікам, за ту ж саму роботу на аналогічній посаді. У ЄС гендерний розрив в оплаті праці у 2021 році становив 12,7%. Це означає, що жінки в середньому заробляють за годину на 13% менше, ніж чоловіки.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!