Всеукраїнська дієта: подорожчає комуналка, ліки і навіть… борщ


За політичними і, можна сказати, військовими подіями багато хто з нас пропустив два важливі документи, що докорінно змінюють життя простих українців.

Перший — урядова постанова №65 “Про економію бюджетних коштів та недопущення втрат бюджету” та Закон України “Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні”. Ці документи, що ввелися в дію з 1 березня та 1 квітня відповідно, кажуть посадовці, мають “урятувати країну від кризи”. А що чекатиме тих, хто не заробляє мільйонів, та як рятуватися нам, давайте з’ясовувати разом.

Зарплату і пенсії заморожують…

Отож, розглянемо антикризові документи. Якщо коротко, то у них уряд підвищує податки, урізає деякі соціальні виплати і скорочує держапарат — усе, аби “уникнути фінансової катастрофи”. Проаналізуємо основні тарифи, що збільшаться. Отож, нас чекає підняття тарифів на природний газ та енергоносії. Підняття тарифів, зазначив Прем’єр-міністр, було однією з умов МВФ для надання кредиту.

Збільшення цін на газ для населення передбачається вже з 1 травня; підвищення тарифів буде поетапним і триватиме до 2018 року. Щоправда, підвищення тарифів, обіцяють, буде супроводжуватися впровадженням нової системи соціальної підтримки, яка охопить до 30% населення.

Друге, що дуже розчарує багатодітні родини, — "урівняйлівка" при народженні дітей. Тобто розмір допомоги при народженні дитини тепер становитиме 41280 грн., незалежно від кількості дітей в сім’ї. Перші 10 320 грн. виплачуватимуться одразу при народженні, а решта суми — протягом трьох років рівними частинами. Найбільше при такому підході втратять багатодітні батьки, які очікують другу, третю і будь-яку подальшу дитину. До цього допомога при народженні другої дитини становила 60 мінімумів (71 тис. грн.) і 120 мінімумів (141 тис. грн.) для третьої і кожної наступної.

Планують зменшити і пенсійні виплати, які перевищують 10 тис. гривень — їх пропонується оподатковувати на 15%. Фактично уріжуть пенсії держслужбовців, суддів, прокурорів, слідчих, працівників місцевого самоврядування, дипломатів та ін. Законом також пропонується перевести їх на загальний принцип нарахування пенсій у розмірі 70% від зарплати.

Відбудеться не лише скорочення суми допомоги, пенсій, а й кількості силовиків та чиновників. Передбачається, під скорочення потраплять близько 24 тис. чиновників, 79,4 тис. працівників МВС, 3,35 тис. СБУшників, 2,263 тис. працівників прокуратури. Лише на звільненні силовиків планують заощаджувати 1,35 млрд. грн. на рік.

Слід очікувати на збільшення податку на нерухомість. Раніше Податковим кодексом передбачалося оподатковувати житлову площу, тепер же платити доведеться за загальну площу нерухомості, а це — в 1,5-2 рази більше. Разом з цим розшириться кількість об’єктів, з яких стягнуть податок.

Чекає ще одне нововведення — ПДВ на ліки. До цього часу ми не платили ПДВ при купівлі ліків чи медичних виробів. Також обнуляються пільги з ПДВ на першу поставку ліків. Подібні ініціативи раніше обговорювалися в Україні, але далі розмов діло поки не йшло.

“Антикризовим законом” вводять також і збір у 0,5% при купівлі валюти. При чому платити його будуть і юридичні, і фізичні особи, і в безготівковій та готівковій формі. Чекатиме на нас і підвищення акцизів на алкогольні напої та тютюнові вироби. Закон збільшує ставки акцизного податку на алкогольні напої та тютюнові вироби на 25%, пиво — на 42.5%. Таким чином, сукупне підвищення ставок на спирт та алкогольні напої в 2014 р. складе 39%, на тютюнові вироби — 31.5%, на пиво — 42.5%.

І найсумніше, попри усі підвищення, бюджетників чекають “замороження” мінімальної зарплати, пенсіонерів — пенсій, усіх — прожиткового мінімуму. Зарплати і пенсій планують заморозити на поточному рівні і будуть індексувати тільки на рівень інфляції, аби компенсувати зростання цін. Мінімальну зарплату та прожитковий мінімум протягом цього року уряд вирішив не змінювати.

… а ціни ростуть

Але цінам, схоже, до антикризових законів нема діла. Вони як росли, так і ростуть далі. Найбільше подорожчали ті продукти, що купують за долари, а продають за гривні — банани, мандарини та інший “імпорт”. Підскочили в ціні і так звані пісні продукти — крупи, деякі овочі, фрукти. Більше інших підросла в ціні капуста, зараз вона коштує 4-6 грн./кг, хоча ще місяць тому її цінили по 3 грн./кг.

Зростання цін експерти пояснюють нестабільною політичною ситуацією в країні, постом і закінченням запасів цих овочів. Крім того, в березні ціни на більшість круп зросли на 1-2 грн./кг. Подібний стрибок обумовлений в тому числі і напруженою ситуацією в Криму, вважають аналітики. Якщо ж захочете себе потішити овочевими вітамінами, за кілограм помідорів доведеться викласти від 25 гривень, за кілограм перцю — від 40 гривень, огірків — від 17 гривень.

В середньому зросла і ціна молочних продуктів — відсотків на 5-20 залежно від різновиду. На кілька копійок зросла ціна молока, підвищилася вартість твердих та плавлених сирів, а також домашнього сиру. Хоча, можливо, збільшення його вартості обумовлена передпасхальними тижнями. Починаючи від нового року, зросла і вартість борошна (орієнтовно від 7.30 до 10 грн. за 2 кг.), відповідно на кілька копійок “підскочила” і ціна хлібобулочних виробів. Правда, це ще “квіточки”, економічні аналітики прогнозують подальше зростання цін.

Недешевий… як борщ?

Усім з дитинства відома фраза “дешевий, як борщ”. Чи так воно зараз? І чи може середньостатистична сім’я дозволити собі щодня варити борщ. Давайте порахуємо. З початку лютого середні роздрібні ціни на всі овочі борщового набору на продовольчих ринках та в супермаркетах зросли. Про це повідомляє сайт Державної інспекції з контролю над цінами та власні закупки. Найбільше подорожчала капуста, зросла вартість цибулі та картоплі. Як з’ясували “Вісті Калущини”, у калуських магазинах та на ринках ціна капусти — 4,50-6 гривень за кг, картоплі — 6-8,90 гривень за кг, буряка — 3,25-3,75 гривень за кг, моркви — 3,30-4,20 гривень за кг.

Для приготування борщу на 3-4 порції ґаздині рекомендують таку кількість продуктів: 400 грамів яловичих ребер (30 грн. за кілограм) — 12 грн.; 500 грамів картоплі (7 грн.) — 3.50 грн.; 500 грамів капусти (5 грн.) — 2,50 грн., 150 грамів моркви — близько 50 коп., 250 грамів буряків (3 грн.) — 75 коп., 200 грамів цибулі (7 грн.) — 1,40 грн. Виходить — 20 гривень 65 копійок. Плюс півбанки томатного соусу — 3,50 грн. А якщо хтось полюбляє добряче заправлений борщик сметаною, може піти на 3-4 порції і півлітра, а це — близько 15 гривень. А це вже не мало-не багато — 39 гривень 15 копійок. І це при тому, що враховували ми чи не найдешевші ціни, натомість не враховували перець, сіль, часник, лавровий лист та інші спеції, без яких наш борщик не буде таким смачним. А з ними, якщо закуповувати все з “нуля”, до борщового бюджету додасться ще гривень 10. Мінімум. Тож, наш борщик обійдеться у суму, що наближається до 50 гривень.
І що матимемо? 3-4 порції традиційної для нас страви обійдуться мінімум у 50 гривень.

Якщо ж варити по баняку борщу щодня, необхідно буде затратити в середньому 300 гривень у тиждень, відповідно у місяць — близько 1500. Виходить, не такий вже й дешевий той борщ! Але хіба можна економити на їжі, от і доводиться заощаджувати на одязі, розвагах і т.д. Але це — уже тема наступного нашого дослідження.

Вісті Калущини