Як самостійно поміняти колесо машини


Володіння автомобілем та його використання неминуче пов'язане з тим, що водієві доведеться швидко реагувати на екстрені ситуації та вміти приймати правильні рішення.

Існує безліч факторів, які впливають на шини, провокуючи їх ушкодження та вихід з ладу. Тому навичка самостійної заміни коліс надзвичайно актуальна для кожного автолюбителя.

Що робити, якщо пробито колесо

Причиною проколу чи порізу може стати будь-який гострий предмет на проїжджій частині: від уривка дроту до каменю чи краю ями. Якщо пошкодження суттєве, водій дізнається про це практично одразу. Знизиться швидкість авто, йому буде складно утримати кермо, а колеса почне заносити убік.

Експерти рекомендують не панікувати і якнайшвидше звернути до узбіччя і зупинитися. Так водій убезпечить свій транспорт та інші автомобілі від зіткнення. Насправді, за наявності запасного колеса та набору інструментів він дуже скоро зможе відновити їзду.

Як замінити колесо

Перед тим як встановити запаску, потрібно переконатися, що вона придатна до використання та підходить конкретному автомобілю. Особливо уважно потрібно вивчити її характеристики, якщо йдеться про спрямовані або асиметричні покришки. Таку гуму необхідно встановлювати строго відповідно до правил - на певний бік авто та в конкретному напрямку.

Немає опису.

Рекомендована послідовність дій:

- після зупинки на узбіччі потрібно включити першу передачу (якщо в автомобілі механічна коробка) або перевести автоматичну на режим паркінгу. Після того як буде затягнуте ручне гальмо, транспортний засіб можна вважати повністю знерухомленим;

- далі слід виставити знак аварійної зупинки. Нормативи встановлення: за 20 метрів до автомобіля на міській дорозі або у разі проїзду через село, а також за 40 метрів, якщо прокол стався на трасі. Додатково потрібно увімкнути аварійні фари;

- набір для заміни коліс включає мінімум інструментів – достатньо домкрата та балонного ключа. Замість ключа також можна задіяти трещотку з торцевою головкою відповідного розміру. Процес заміни проходитиме простіше, якщо у водія є автокомпресор і противідкатні упори;

- при знятті колеса автомобіль повинен бути порожнім (без пасажирів) незалежно від погоди. Це вимога безпеки. Перш ніж користуватися домкратом, потрібно зафіксувати колеса. Для цього можна використовувати упори, якщо вони є. За відсутності підійдуть великі камені або цегла. Упори ставляться на колеса, які контактують із землею: якщо йде заміна задніх, то фіксуються передні та навпаки;

- зняття коліс починається з демонтажу ковпаків дисків (якщо вони є), потім послаблюються болти;

- На наступному етапі потрібно підняти автомобіль домкратом на висоту близько 5 см від землі, повністю розкрутити та вийняти болти;

- Колесо, зняте зі ступиці, краще укласти під днище;

- Запаску слід встановити на ступицю, вставити в отвори болти кріплення і повністю затягнути їх руками;

- Повністю затягувати болти потрібно лише після того, як автомобіль буде опущений. Важливо затягувати кріплення правильно – попарно від одного болта до протилежного.

Обов'язковим етапом має стати перевірка тиску колеса. Якщо вона відрізняється від норми, потрібно відкоригувати її за допомогою автокомпресора чи насоса.

У разі коли замість повноцінного запасного колеса в багажнику виявилася докатка, її не можна використовувати занадто довго. Це тільки крайній захід, щоб виграти час та доїхати до найближчої шиномонтажної майстерні. Існують обмеження, які не можна порушувати: рух на докатці можливий лише на швидкості до 80 км/год (іноді до 50 км/год), а максимальна дистанція - 100 км.

У разі коли пробите колесо не вдалося врятувати, нові автошини можна купити в інтернет-магазині GUMA.ua. Тут відмінний вибір гуми для будь-якого типу транспорту та різних кліматичних умов. Найкращі виробники, доступні ціни, звичайна та розширена гарантія, а також доставка в будь-який куточок країни порадують найвибагливішого автомобіліста.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!