Ікони російського царя та президента України у пеклі знайшли у прикарпатському храмі


Ситуація навколо Благовіщенського храму в місті Коломия, що на Івано-Франківщині, поволі виходить за межі локального конфлікту.

Щодо протистояння між Українською православною церквою Московського патріархату і Українською греко-католицькою церквою за право володіти цією старовинною культовою спорудою вже висловились високі чини обох конфесій.

Як відомо, 4 червня у Коломиї опечатали церкву Московського патріархату через конфлікт, який розпочався 4 червня між громадами Української греко-католицької церкви і Української православної церкви (Московського патріархату). Представники громадськості вимагала вийти з-під юрисдикції Московського патріархату і перейти у підпорядкування Київського. З цього приводу на території храму провели збори, де голосуванням прийняли рішення за перехід. 

18 жовтня капелани УГКЦ разом з віряними відчинили опечатані двері храму, ввійшли досередини й відправили Службу Божу.  Прихожани церкви Московського патріархату рішення поліції оскаржили в Івано-Франківському суді й 4-го жовтня справу частково виграли.

Рішення суду обурило громадськість міста. Ніхто не збирався знову запустити туди Московський патріархат. Тому капелани самовільно відчинили двері й увійшли досередини. 

А 22 жовтня прихильники УПЦ (МП) намагались зайди до храму. Івано-Франківська єпархія УПЦ вела пряму трансляцію в мережі. Між сторонами конфлікту зчинилась штовханина. 

Про знахідки зроблені в храмі, розповів капелан УГКЦ Микола Мединський, пише Бліц-Інфо з посиланням на "Апостроф".

За словами капелана, коли почалися ці протистояння і вони потрапили всередину – знайшли там дуже багато цікавих фактів. Перш за все, у паламарці на чільному місці ледь не як святиня зберігався конверт з листом від керівника Івано-Франківської руської общини Волкова.

"У 2009 році він цим листом повідомляв тодішньому настоятелю про те, що написав статтю відносно ситуації навколо храму і розмістив у кількох виданнях. Зокрема, у виданнях тих політичних сил, які є з московською церквою єдині у дусі. Нормальній людині соромно було б не те що статтю на свій захист там виставляти, а навіть щоб про неї згадували в таких виданнях. Але для них це нормальне явище", - каже Мединський.

 
"Ми ще чимало цікавого там познаходили. Вони (представники УПЦ МП) постійно кричать, що не мають жодного відношення до російської церкви і Росії загалом. А ми знайшли в захопленому ними храмі ікону Миколи Другого (Кривавого)", - запевняє капелан.

Більше того, за словами Миколи Мединського, в храмі досі стоїть велика таблиця з переліком зобов’язань прихожанам московської церкви, як правильно сповідатися. І там є пункт: якщо відбулася спільна молитва – молитва, навіть не якесь служіння спільне – з прихильниками Київського патріархату чи Греко-католицької церкви (як вони пишуть – "уніатами"), чи вірянами інших якихось конфесій – це не те що є гріхом (це само собою у їхньому розумінні), це веде до відлучення від Церкви загалом.

 
"Це досі висить на стіні – ми його поки не зняли. Далі виявилося ще веселіше. Коли ми придивилися до ікон, які висіли на хорах, побачили, що на одній з них був зображений чорний ангел, котрий домінував над усіма, хто входив чи виходив з храму. Це показує їхню внутрішню сутність", - пригадує капелан.
 

Микола Мединський зауважує, що коли запитує у вірних УПЦ (МП) чи знають вони, що в Україні йде війна, вони відповідають щось незрозуміле. Коли ж цікавишся, чи визнають Росію агресором, що напав на українську землю, навперебій репетують: "Ми цього не знаємо, ми в політику не мішаємося".

Але одна наша знахідка – ще одна ікона, котра там же, на хорах, поряд з чорним ангелом стояла – доводить, що це брехня. На тій іконі зображений голий [третій президент України] Віктор Ющенко з голими жінками у пекельному вогні.

"І це, гадаю, яскраво ілюструє їхню позицію і під час першого Майдану, і під час Революції гідності. Та й в цілому показує, як вони "не вмішуються" в політику", - каже капелан.