Крадуть у тих, хто ловить ґав: Як працюють кишенькарі у франківських маршрутках?


Натовп, тиснява, черги – улюблені місця промислу франківських кишенькарів. Найчастіше злодії обирають громадський транспорт, адже тут найлегше. На хвилинку замріявся і гаманця, телефону, документів чи банківської картки вже нема.

Чи можна помітити крадія серед натовпу та чи є шанс повернути вкрадене у маршрутці дізнавалась кореспондентка Бліц-Інфо.

Випадків крадіжок у франківських маршрутках побільшало

Практично кожен знає про кишенькових злодіїв у маршрутках не з чуток. Хтось оговтався в останній момент, а хтось за дві хвилини позбувся особистих речей. У тенета злодіїв ледь не потрапила і кореспондентка Бліц-Інфо.

"20:00, заповнена вщент людьми маршрутка №28. Я стояла прикута до дверей, аж ось чоловік в охайному вбранні запропонував помінятись, мовляв, йому скоро виходити. З радістю так зробила. Тоді я не здогадувалась, що зробив він це для того, аби бути ближче до моєї сумки. Відволіклась на хвилинку в телефон й не помітила, як його рука, обмотана курткою, опинилась у сумочці. Якби не моя уважність, то позбулась би гаманця, а з ним і банківської картки, грошей та документів. Не встигла я щось сказати, як той одразу вийшов з маршрутки. Впевнена, сьогодні я була не першою і не останньою жертвою",- ділиться журналістка.

Таких випадків і справді багато. Про це свідчать розповіді людей у Facebook. До прикладу нещодавно у франківській маршрутці спіймали кишенькову злодійку, яка витягнула з сумки  жінки 400 євро та 100 гривень. Інцидент трапився на початку серпня, у маршрутці № 24. В момент крадіжки донька потерпілої спіймала злодійку на “гарячому”. Відео навіть оприлюднили у мережі, однак за кілька днів видалили.

Свідком крадіжки також стала дружина франківського художника Ігоря Роп'яника. Однак, тут зовсім інша історія. Пасажирам було байдуже на цю ситуацію. Мовляв, для чого дзвонити у поліцію, якщо приїдуть не скоро.

"Вранці дружина їхала автобусом 28-го маршруту від вокзалу у бік центру. Ще не встигли проїхати до меморіалу, як зчинився галас: жінки вхопили за руку кишенькового злодія - саме поліз до когось за гаманцем.  І що? А нічого! Водій відчинив двері, злодій пішов собі геть. Одностайна думка пасажирів: зв'язуватися з поліцією немає сенсу, якщо й приїдуть, то не скоро. Довіри до поліції, на жаль, жодної! Шкода, навіть в пику ніхто злодієві не дав!",- написав франківець на власній сторінці у мережі.

Спіймати кишенькаря важко, але можливо

Усі випадки кишенькової крадіжки кваліфікують за статтею 185 Кримінального кодексу України – крадіжка, яка карається штрафом у розмірі від 170 до 850 грн або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі до трьох років. 

У пресслужбі поліції кореспондентці Бліц-Інфо повідомляють, що минулоріч до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли 175 кримінальних впроваджень. Цьогоріч - уже 129. Сьогодні при управлінні карного розшуку створили окремий підрозділ – оперативно-пошуковий сектор, який займається розкриттям кишенькових крадіжок.

Речниця поліції в Івано-Франківській області Христина Максимчак зазначає, що зловити кишенькового злодія на гарячому важко, адже відсутність особистих речей франківці помічають не одразу.

"Кишенькові крадіжки - це злочини, які в процесуальному плані довести найважче. Бо зловити злочинця на момент крадіжки вдається вкрай рідко. Бувають моменти, коли людина запізно оговтується, що у неї пропали речі. Тоді поліції важко зловити крадія. Це майже неможливо. Тому потрібно бути пильними і одразу звертатись до поліції",- наголошує речниця.

Результат пошуку зображень за запитом

Злодії працюють по-новому

За словами Христина Максимчак, злодії працюють тепер за новою схемою. Вони вже не ріжуть сумки, а просто шукають неуважних людей. Жертвами переважно стають дівчата, жінки, пенсіонери, рідше - чоловіки. Зазвичай кишенькарі здійснюють крадіжки в період з 7 до 10 ранку та з 16 до 20 години вечора.

"Під час посадки на маршрутку вони стоять позаду всіх, заходять переважно останніми. Очима шукають замріяну людину і діють. Часто люди самі дають заманку кишенькарям, коли витягують у маршрутці гроші з гаманця. Тому раджу готувати гроші за проїзд перед поїздкою. До речі, найчастіше кишенькарі працюють у маршрутках, у тролейбусах крадуть рідко. Є, звісно, поодинокі випадки, але їх зупиняє кондуктор",- пояснює речниця.

Працюють кишенькарі переважно парою. Так легше ввести в оману потерпілого. Схема така: один витягує гаманець з сумки, передає швидко в руки напарнику, або ж кидає його під сидіння, аби інший витягнув. Якщо людина таки помітить, що у неї вкрали гаманець, злодій покаже пусті руки. Тому речі пильнувати потрібно завжди, бо повернути вкрадене вдається не часто. 

"Люди зможуть повернути гроші, якщо злодія спіймають на гарячому. Інакше - рідко. Крадії ж як роблять? Викрадають гаманець, швидко витягують гроші, а все решту – у смітник",- наголошує Максимчак.

Тому часто у фейсбуці франківці шукають паспорт та банківські картки, аж ніяк не гроші. З тим, що вони їх втратили - давно змирились. 

Результат пошуку зображень за запитом

Розпізнати злодія можна за бігаючими очами. По-друге, в руках крадій обов’язково тримає «ширму» – сумку або пакет, приховуючи «робочу» руку. Інколи, щоб підібратися ближче до «жертви» (з числа жінок), зловмисник пропонує допомогу – підтримає за руку при вході або виході з транспорту, а в тісному проході магазинчика – притримає двері, нібито пропускаючи вперед.

Як вберегтися?

  • не слід класти гаманці або мобільні телефони в зовнішні відділення сумок або кишені верхнього одягу, особливо в розпал зими, коли носиться теплий одяг;
  •  якщо в транспорті вас починає не зовсім виправдано активно штовхати або притискувати хто-небудь із пасажирів, не забувайте, що це може бути лише маневр, направлений на те, щоб відволікти вашу увагу і поцупити ваше майно.

Бережіть себе та свої речі!

Читайте нас в FacebookTelegram, та InstagramТільки найважливіші новини!