У Франківську освітяни, поліція та депутати обговорили "сексуальний" скандал


Сьогодні, 9 лютого в Івано-Франківську відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади.

Серед десяти запланованих питань депутати заслухали питання щодо скандалу, який розгорівся через розбещення та згвалтування неповнолітніх дівчат студентами з Йорданії. Як відомо, у справі фігурують з десяток осіб, але наразі затримано тільки двох, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

За словами депутата Сергія Федорціва, питання вже розглядалося на засіданні комісії. Але за проханням депутатів його вирішили обговорити в більш широкому колі, тож сьогодні запросили правоохоронців, представників освіти та університетів.

«Ми виходимо з того, що особа яка вчинила правопорушення повинна відбути покарання. Тож всіляко сприятимемо правоохоронцям. Наразі у ІФНТГУ канікули, однак як тільки відновиться навчання ми проведемо бесіду з іноземними студентами нашого вишу. Проведемо всі дії, щоб схожих ситуацій з нашими студентами не повторялися», -  зазначив перший проректор ІФНТГУ.

Окрім того, проректор вважає неприпустимим те, що після закінчення навчання іноземці намагаються залишитися в Івано-Франківську.

У свою чергу перший медичного університету Анна Ерстенюк зазначила, що всі іноземці, які переступають поріг університету підписують документ в якому йдеться про те, що вони ознайомлені з законами України.

«Ми хвилюємося всі за імідж університету. Дуже прикро, що двох наших студентів підозрюють у вчиненні такого злочину», - наголосила Ерстенюк.

Однак вона визнала, що студенти, які порушили закон повинні бути наказаними.

Висловив свою думку і начальник міського відділку поліції Ростислав Прокопчук.

«Наша мораль, релігія відрізняються від законів арабських країн. Можливо потрібно перед початком навчання потрібно проводити з ними профілактичні бесіди, розповідати про наше законодавство. Адже незнання закону не звільняє від відповідальності», - вважає поліцейський.

Начальник управління міграційної служби Сергій Саєв повідомив, що за минулі роки кількість іноземних студентів у нас збільшилася на 100%. Проблема в тому, що до Івано-Франківська студенти їдуть на запрошення приватних фірм.

«Робота таких фірм - це узаконений нелегальний канал переправи іноземних студентів. Адже половина із тих, хто в’їхав в місто просто не доходять до навчальних закладів», - вважає Саєв.

У свою чергу заступник начальника слідчого управління Олександр Бойчук розповів деталі кримінального провадження з цього приводу.

"Коли мешканка Івано-Франківська звернулася до поліції із заявою, що пропала дитина ми знайшли її у Тернополі. Протягом 3 тижнів слідство збирали докази щодо причетності всіх іноземних студентів. Через деякий час вдалося встановити причетність двох студентів з Йорданії. Наразі слідство триває щодо причетності студентів і з інших навчальних закладів. Однак проблемою є те, що більшість з них не перебувають на території України", - зазначив Бойчук.

До теми: Секс-скандал з неповнолітніми: Арабська община Франківська просить не судити про всіх через вчинок одного

Іноземні студенти скаржаться на тиск з боку прикарпатців через "сексуальний" скандал

Одного із розбещувачів франківської неповнолітньої суд залишив під вартою на два місяці

Суд на розбещувачем франківських дівчаток буде закритим

Матір дівчинки з Франківська, яку розбещували студенти-араби, просить закрити справу