На Калущині екологічні інспектори зафіксували забруднення берегів річки Бережниці


Державна екологічна інспекція Карпатського округу здійснила розгляд звернення громадянина з приводу можливих порушень вимог законодавства про відходи, водного та земельного законодавства на території Новицької сільської ради Калуського району Івано-Франківської області.

Під час здійснення заходу, спрямованого на запобігання та виявлення адміністративних правопорушень, виявлено несанкціоновані звалища відходів на території Новицької сільської ради, а саме: в посадці зелених насаджень розташоване звалище будівельних та побутових відходів площею 15 кв. м та висотою 1,2 м; а також зафіксовано засмічення р. Бережниця залишками рослинності та пластиковою тарою протяжністю 12 м.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища зобов’язали Новицьку сільську раду вжити вичерпних заходів щодо ліквідації зазначених сміттєзвалищ. У разі невжиття заходів будуть застосовані відповідні заходи впливу.

Державна екологічна інспекція Карпатського округу нагадує органам місцевого самоврядування, що відповідно до ст.33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», до повноважень виконавчих органів сільських, селищних та міських рад належать повноваження у сфері регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища, зокрема делеговані повноваження здійснення контролю за додержанням природоохоронного законодавства, використанням і охороною природних ресурсів загальнодержавного та місцевого значення, відтворенням лісів, здійснення державного контролю за використанням та охороною земель, здійснення контролю за додержанням юридичними та фізичними особами вимог у сфері поводження з побутовими та виробничими відходами та розгляд справ про адміністративні правопорушення або передача їх матеріалів на розгляд інших державних органів у разі порушення законодавства про відходи.

Статтею 9 Закону України «Про відходи» визначено, що територіальні громади є власниками відходів, що утворюються на об'єктах комунальної власності чи знаходяться на їх території і не мають власника або власник яких невідомий (безхазяйні відходи). У ст.12 Закону України «Про відходи» визначені повноваження органів місцевого самоврядування у сфері поводження з відходами, зокрема здійснення контролю за раціональним використанням та безпечним поводженням з відходами на своїй території.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!