Екстремальні місця планети, де продовжують жити люди


Людина завжди прагнула оселитися в такому місці, де жити було б комфортно, спокійно та безпечно. Однак навіть із цього, здавалося б, залізного та непорушного правила є чимало винятків. По всій планеті розкидані місця, мешканці яких постійно наражаються на ризики, але це не лякає їх, не відволікає від щоденних справ і не змушує переїхати.

Індонезія − острів Ява

В Індонезії зосереджено безліч вулканів – близько 130, і найбільш активний – Мерапі – знаходиться на Яві. Це загальновідомий острів, який навіть став темою кількох слотів: їх можна зустріти в азартних закладах, що входять у рейтинг казино онлайн та повністю безпечні для гри. Але на реальній Яві не так безпечно, адже вулкан регулярно нагадує про себе. Невеликі виверження відбуваються десь двічі на рік, великі − приблизно кожні шість років. Останнє серйозне виверження сталося у 2010 році, в результаті чого загинуло 353 людини. Однак найдивовижніше в тому, що, незважаючи на щомиттєву небезпеку виверження, біля підніжжя Мерапі продовжують жити приблизно 500 000 індонезійців.

Індія − Черапунджі

Черапунджі – це одне з найбільш дощових і вологих місць на планеті, адже середньорічна кількість опадів тут сягає 12 000 мм. Унаслідок рясних дощів у місцевому ґрунті не росте майже ніяких культур. Але ні це, ні практично безперервні опади не стають перепоною для місцевого населення. У Черапунджі живе понад 10 000 людей, причому їх все влаштовує.

Чілі − Сан-Педро-де-Атакама

Пустеля Атакама – одне з найсухіших точок Землі. Як свідчать дослідження, у середньому за рік тут випадає не більше 10 мм дощу. Через це тут немає рослинності та майже відсутні тварини, але люди тут таки живуть, хоча їх вкрай мало, а в деяких місцях немає зовсім. Але річ у тому, що мешканці, незважаючи на найсуворіші умови, населяють містечко Сан-Педро-де-Атакама, що знаходиться буквально посеред пустелі. І ніхто з 5000 людей не думає про переїзд.

Гренландія − Іллоккортоорміут

Це місто є самою північною точкою планети. Дістатися туди складно: спочатку прийдеться сідати на літак, потім – вертоліт або човен. Протягом тривалого часу на цій території мешкали лише білі ведмеді, вівцебики та тюлені. Але у 1925 році на цих гренландських землях з'явилися перші люди. Тепер у Іллоккортоорміуті живе трохи більше 500 поселенців.

Ефіопія − Даллол

Біля найнижчого в світі вулкана Даллол місцевість відрізняється найвищою середньорічною температурою. До того ж це найвіддаленіша точка на Землі. Там ніколи не буває дощів, а температура в «холодні» дня не опускається нижче за +24 градуси. Інфраструктура в регіоні відсутня, а дістатися сюди можна тільки за допомогою караванних шляхів. При цьому тут живуть люди, але точна їх кількість невідома.

Людина може мешкати навіть в найекстремальніших місцях планети, пристосовуватися до природи та спокійно займатися якимись побутовими справами. І навіть не замислюватися про переїзд, вважаючи місто свого проживання рідним домом. 

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!