Громадська рада по контролю за ремонтом доріг в Івано-Франківську – примара від мера


Після гучної акції протесту під стінами міської ради місцеві обранці ще в квітні прийняли рішення, яким зобов'язали Віктора Анушкевичуса створити громадську раду по контролю за ремонтом доріг. Вона б мала дивитись чи за призначенням використовують гроші передбачені на ремонт доріг у місті.

Але міський голова, мабуть, вирішив, що контролювати ефективність використання бюджетних коштів не достойне його порядку денного. Тому відповідне розпорядження видав аж в липні, тобто майже через три місяці після рішення сесії ради. Проте в самому розпорядженні від 08.07.2013р. № 278-р. можна знайти лише персональний склад громради та інформацію про те що контроль за виконанням поставлено на когось із заступників. Правда прізвище заступника мера забули вказати, що яскраво свідчить про рівень зацікавлення мерського офісу цим питанням.

Якби міського очільника хвилювало питання контролю за ефективним використанням наших з вами коштів на ремонт доріг то до розпорядження відповідний структурний підрозділ МВК підготував проект Положення про громадську раду. Положення мало б визначити функції такого консультативно-дорадчого органу, організаційну складову та особливості роботи.

Врятувати раду можливо, для цього потрібно спільно розробити якісне Положення у якому реалізувати практичні механізми по контролю за коштами. Внести зімни в статут КП «ДРЕУ» для того щоб рішення та рекомендації громадської ради хоча б розглядались керівництвом комунального підприємства. Ініціатори мали б запросити до участі в роботі громадської ради професійних експертів та відомих громадських активістів які нададуть діяльності ради легітимності, максимальної самостійності та прозорості. І звичайно ж забезпечити організаційну підтримку роботі такого громадського контролера збоку виконавчих органів міської ради.

Хто проявить волю та реальну турботу за якість доріг: мер чи міська рада дізнаємось незабаром. А наразі очільник міста не надто переймається якістю доріг в місті.

 

Тарас Случик, громадський активіст

Спеціально для "Бліц-Інфо"