Олександр Сич про "мирний план" Китаю та його позицію у війні проти України


В чому суть "мирного плану" Китаю і чому він до сьогодні не засудив московську аґресію проти України? Аби осмислити це і зрозуміти не тільки позицію Китаю, але й інших країн, нам, українцям, слід поміняти "кордоцентричне" (за Г. Сковородою) мислення на раціональне і сприймати світ не крізь призму справедливості/несправедливості, а крізь призму національних інтересів.

На цьому наголошує голова Івано-Франківської обласної ради, науковець Олександр Сич.

"Саме крізь призму справедливості ми намагаємося оцінювати позицію тих чи інших країн і міжнародних інституцій щодо московської аґресії проти України й не розуміємо, як можна не осуджувати цей акт відвертої несправедливості?! Але якщо оцінювати їхню позицію крізь призму інтересів, то швидко знайдемо для цього пояснення - не осуджують московську аґресію, і навіть прямо чи непрямо підтримують її, ті держави та інституції, що прагматично мають в московщині якісь свої інтереси.

Інтерес Китаю полягає у тому, що московщина є союзником у геополітичному протистоянні з Америкою. А тому він до сьогодні не засудив московську аґресію проти України і навіть непрямо підтримував її економічно, ведучи з московщиною жваву торгівлю після того, коли Захід запровадив різноманітні санкції і ембарго. В тому числі продаючи їй товари подвійного призначення.

Китай не зацікавлений у поразці московщини. А тому тепер, у скрутний для неї час, подібно до інших аґентів московського впливу, активізувався з "мирними" пропозиціями.

Якщо проаналізувати 12 пунктів "мирного плану" Китаю, то відразу кидається в очі:

- закликаючи відмовитися від "менталітету холодної війни" (п. 2) він тим самим кидає закид в бік США, непрямо звинувачуючи їх в аґресивності;

- пропонуючи різні гуманітарні та безпекові ініціативи (п. 5-9) і сприяння післявоєнному відновленню (п. 12) Китай на противагу США подає себе в образі "голуба миру";

- пропонуючи припинення воєнних дій та відновлення мирних переговорів (п. 3-4) без пропозиції відвести війська принаймні на позиції станом до 24 лютого 2022 року, й особливо пропонуючи "припинення односторонніх санкцій" (п. 10) Китай практично діє на користь московщини;

- а виступаючи за "збереження стабільності промислових ланцюгів і ланцюгів поставок" (п. 11), Китай відверто демонструє свій прагматичний інтерес до повноцінного відновлення економічних відносин із Заходом, що в питанні московсько-української війни займає протилежному позицію.

І в умовах, коли Китай не засудив московську аґресію проти України, цілковитою насмішкою виглядає п. 1 цього "мирного плану" - "Повага до суверенітету всіх країн", - відзначив Олександр Сич у етері на ОТБ Галичина.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!