"Ми оголимо тил, який нам завжди допомагає". Прикарпаття закликає центральну владу не забирати "військовий" ПДФО


У понеділок, 18 вересня, в Івано-Франківську голови громад області, народні депутати та військові обговорювали ініціативу уряду вилучити «військовий» ПДФО у громад з 1 жовтня.

Як зауважив виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук, за результатами проведеного аналізу прикарпатських громад, 45% дохідної частини з «військового» ПДФО йде на ЗСУ, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

«Окрім прямої допомоги військовим громади допомагають ВПО, будують і облаштовують бомбосховища, покривають пільгове перевезення і харчування. Ефективність використання цих коштів на місцях дає свої результати, а військові відчувають підтримку від органів місцевого самоврядування. Попри те, що не у всіх громадах є військове ПДФО, всі без винятку допомагають військовим і забезпечують спільно з волонтерами запити. 590 постановою були дозволені певні видатки, тож жоден з видатків громад не незаконний і є відповідним до потреб суспільства»,- каже експерт.

Військовий медик батальйону Івано-Франківської ТрО Андрій Громадюк також зауважив, що громади дуже активно їм допомагають і забезпечують всім необхідним в найкоротші терміни.

«Я проти того, щоб забрали «військове» ПДФО, адже місто з волонтерами закривають наші потреби: автомобілі, радіостанції, медикаменти, дрони, старлінки, багато іншого. Плюс, якщо забрати ці кошти, ми оголимо тил, який нам завжди допомагає. Якщо не буде коштів, то вони не зможуть цього робити»,- вважає військовий.

Голови громад, своєю чергою запевнили, що навіть якщо «військовий» ПДФО заберуть, вони не залишать військових без допомоги, але вона вже не буде такою, як зараз.

Міський голова Івано-Франківської громади Руслан Марцінків вважає, що сьогодні ворогу дуже вигідні наші внутрішні конфлікти, на всіх рівнях: між гілками влади, між людьми.

«Це схоже на диверсію ворога. Пересварити між собою центральну, місцеву владу і людей. На мою думку, якщо забрати у громад 4% ПДФО, це послабить обороноздатність наших військ. Без допомоги місцевої влади й волонтерів, наше військо б не втримало ворога. Очікувати тільки допомогу з Міноборони чи генерального штабу, при тих запитах, які постійно є було б дуже важко. Тому всі наші військові першочергово звертаються до органів місцевого самоврядування, щоб закупити все необхідне. Тим більше, що багато необхідних речей не передбачені нормативними документами. Наша громада за цей час витратила на військовослужбовців близько 300 мільйонів. Це і соціальні допомоги, субвенції військовим частинам. Насправді, коли громади недоотримуватимуть ці кошти, допомога зменшиться. Ми й надалі будемо допомагати, але ця допомога буде в рази менша»,- каже мер.

Також очільник Франківська наголосив, що за гроші «військового» ПДФО громади допомагають у лікуванні та реабілітації військових. Окрім того, за ці гроші дофінансовують освіту, медицину, соціальні програми, які недофінансовує держава.

«Тому ми звертаємося до президента, ВР знайти нормальний баланс, прописати його і здійснювати фінансування видатків пов’язаних з війною та всіх інших, а не просто вчергове просто забрати кошти з громад до Києва. Це відверте порушення Хартії місцевого самоврядування і думаю, що міжнародні партнери теж дадуть свою оцінку. Є громади, які дуже сильно пов’язані з «військовим» ПДФО, адже у них 40-50% бюджету саме звідти»,- каже мер.

Однією з таких громад є Коломийська ТГ. Як зауважив міський голова Богдан Станіславський, реформа місцевого самоврядування була основою того, що Україна вистояла на початку війни.

«Коломия є вразлива щодо цього ПДФО. За два роки він дав нам суттєвий дохід до бюджету. В нас велика кількість військових і їх сімей, яких ми маємо забезпечити, переселенці. Багато проблем, які ми закриваємо самі. Ми могли б сказати – немає грошей, звертайтеся до центральної влади. Але ми, як на початку війни, так і зараз будемо всіма силами старатися допомогти війську. Сподіваюся ми знайдемо розумне компромісне рішення, щоб і далі працювати на перемогу»,- наголосив мер.

Погодився з думкою колеги, що саме фінансова децентралізація допомогла Україні вистояти в перші дні вторгнення й очільник Надвірної Зіновій Андрійович.

«Надвірнянська громада за 6 місяців цього року перерахувала з місцевого бюджету 70 мільйонів гривень, що складає понад 15% бюджету. При цьому не враховані в дохідній частині перебування понад 5 тисяч ВПО. Не говорю про Меморандум, де нас попросили не доводити до економічно обґрунтованого, тариф на теплопостачання. 4% ПДФО для громад України складає близько 17 мільярдів гривень, тоді як на ТКЕ виділяється з держбюджету понад 60 мільярдів гривень. Коли є потреба, військові і їх сім’ї першочергово звертаються до голів громад. 2024 рік нам доведеться всі потреби врізати, щоб забезпечувати армію»,- пояснив голова.

Як зауважив голова Білоберізької громади Дмитро Іванюк, сьогодні забирають «військове» ПДФО, а завтра можуть сказати, а давайте забираємо «освітнє» ПДФО для покращення освіти.

«Наша громада за минулий рік допомогла військовим по запитах на 10 мільйонів. Ми не розуміємо, як вони будуть виділяти «військове» ПДФО, але якщо вони його заберуть, ми не будемо мати чим допомагати з власних надходжень місцевого бюджету, бо нам не вистачатиме на зарплати освітянам, медикам та ін. Треба знайти компроміс, визначити відсоток який буде йти на обороноздатність до держбюджету і тоді можна про щось говорити»,- переконаний голова.

Підтримали позицію очільників громади й народні депутати від Прикарпаття. Зокрема Оксана Савчук наголосила, що посеред бюджетного року вносити зміни до бюджетного кодексу і забирати кошти з 1 жовтня є неприйнятним.

«В середині року не можна забирати кошти. Про це можна говорити при формуванні наступного бюджету. Коли ми призначили нового міністра оборони, він сам констатував, що сьогодні в міністерстві є проблеми зі швидкістю прийняття рішень. А нам потрібно, щоб військові швидко мали все необхідне, бо йдеться про їх життя. Окрім того, є запити які ніколи не зможе профінансувати Міноборони, наприклад ремонт трофейної техніки, облаштування позицій і бліндажів, укомплектування аптечок всім необхідним, облаштування новостворених військових частин. Це падає на плечі місцевих бюджетів. В цій ситуації, будь-які маніпуляції з «військовим» ПДФО зашкодять військовим і тилу. Ми пропонуємо, щоб з 1 жовтня не забирати кошти. Водночас, коли буде обговорюватися бюджет 2024 року, маємо вийти на спільне рішення з Асоціацією міст України де будуть чітко визначені правила.

За результатами засідання керівники усіх 62 громад Івано-Франківської області звернулись до народних депутатів, з пропозиціями зробити наступні спільні кроки:

- залишити «військовий» ПДФО в місцевих бюджетах та сформувати цільові захищені статті видатків місцевих бюджетів, з 70% «військового» ПДФО, так званий «бюджет безпеки й оборони». 3 бюджету безпеки й оборони витрати передбачити тільки на допомогу силам оборони й безпеки, обʼєкти захисту, в тому числі бомбосховища, а також забезпечення ВПО, забезпечення пільгового перевезення та харчування, подолання наслідків руйнації через вибухи та розвиток ВПК;

- зберегти в Державному бюджеті України на 2024 рік в доходах місцевих бюджетів «військовий» ПДФО та 64% ПДФО з замороженням реверсних вилучень.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!