Антимонопольний проводить перевірку закупівлі послуг в наркодиспансері


За інформацією веб-порталу з питань державних закупівель, Івано-Франківський обласний наркологічний диспансер 09 березня 2016 року за результатами процедури запиту цінових пропозицій (оголошення №072672, ВДЗ №47 від 11.03.2016р.) уклав угоду з фізичною особою-підприємцем Сеняк Олександрою Миколаївною на закупівлю послуг з готування їжі.

. Вартість угоди складає 315 760,00 грн. (без ПДВ), пише Тендер і злочин

1

Частиною 1 статті 36 Закону визначено, що для отримання цінових пропозицій замовник надсилає запит цінових пропозицій не менше ніж трьом учасникам та в день надсилання запиту цінових пропозицій оприлюднює його на веб-порталі. Окрім того запит цінових пропозицій оприлюднюється на веб-порталі відповідно до статті 10 Закону.

Однак замовником під час проведення даної процедури закупівлі було оприлюднено на веб-порталі лише запит цінових пропозицій як оголошення про проведення процедури закупівлі, а запит цінових пропозицій, який надсилався учасникам, оприлюднений не був.

Отже замовником було штучно обмежено кількість учасників процедури закупівлі лише тими, які отримали запит цінових пропозицій, оскільки учасники, яким не було надіслано вищезазначений запит, не мали змоги якісно підготувати цінові пропозиції в частині документів, яких вимагав замовник та технічного завдання.

Таким чином на участь у даній процедурі закупівлі були подані пропозиції наступних учасників:

– Фізична особа-підприємець Мякуш Алла Ярославівна, код 2538917523, ціна пропозиції – 35,51 грн. за порцію.

– Колективне підприємство «Гурт-Мрія», ЄДРПОУ 20545931, ціна пропозиції – 32,74 грн. за порцію.

– Фізична особа-підприємець Сеняк Олександра Миколаївна, код 2576105366, ціна пропозиції – 25,00  грн. за порцію.

До оцінки замовником було допущено всі цінові пропозиції. За результатами оцінки замовником акцептовано пропозицію Фізичної особи-підприємця Сеняк Олександри Миколаївни та з даним учасником укладено договір на суму 315 760,00 грн.

2

Привертає увагу факт, що місцезнаходженням фізичної особи-підприємця Мякуш Алли Ярославівни є м.Івано-Франківськ, вул.Мазепи, 177, яке повністю співпадає з місцезнаходженням Колективного підприємства «Гурт-Мрія»

Щоб уточнити, хто є засновниками та кінцевими бенефіціарами Колективного «Гурт-Мрія» було здійснено пошук відомостей про учасника процедури закупівлі у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, де виявлена наступна інформація:

«Колективне підприємство «Гурт-Мрія», ЄДРПОУ 20545931, зареєстроване 22.03.1994р. Серед засновників (учасників) товариства зазначені:

Сеняк Олександра Миколаївна, адреса засновника: 77400, Івано-Франківська обл., Тисменицький район, село Чукалівка, вулиця Шептицького, будинок 3, розмір внеску до статутного фонду 1600000,00 грн.;

3

Сеняк Віктор Ярославович, адреса засновника: 77400, Івано-Франківська обл., Тисменицький район, село Чукалівка, вулиця Шептицького, будинок 3, розмір внеску до статутного фонду 1600000,00 грн;»

Окрім того було здійснено пошук відомостей про учасника процедури закупівлі ФОП Сеняк Олександру Миколаївну у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та виявлено, що фізична особа-підприємець Сеняк Олександра Миколаївна, ІПН 2576105366, зареєстрована Реєстраційною службою Тисменицького районного управління юстиції в Івано-Франківській області 05.07.2002р., місце проживання: Івано-Франківська обл., Тисменицький район, село Чукалівка, вулиця Шептицького , будинок 3.

4

Сеняк Олександра Миколаївна та Сеняк Віктор Ярославович, окрім того, припускаємо, є близькими родичами. Загалом Сеняк Олександра Миколаївна володіє 50% статутного фонду, а разом з близьким родичем – 100% статутного фонду Колективного підприємства «Гурт-Мрія».

Пунктом 19 частини 1 статті 1 Закону визначено, що пов’язаною особою є особа, що відповідає, зокрема, такій ознаці: фізична особа або члени її сім’ї, які здійснюють контроль над учасником процедури закупівлі.

Законом також визначено наступне: «під здійсненням контролю потрібно розуміти можливість здійснення вирішального впливу або вирішальний вплив на господарську діяльність учасника процедури закупівлі безпосередньо або через більшу кількість пов’язаних фізичних чи юридичних осіб, що здійснюється, зокрема, шляхом реалізації права володіння або користування всіма активами чи їх значною часткою, права вирішального впливу на формування складу, результати голосування, а також вчинення правочинів, які надають можливість визначати умови господарської діяльності, давати обов’язкові до виконання вказівки або виконувати функції органу управління учасника процедури закупівлі, або володіння часткою (паєм, пакетом акцій), яка становить не менше ніж 25 відсотків статутного капіталу учасника процедури закупівлі. Для фізичної особи загальна сума володіння часткою у статутному капіталі учасника процедури закупівлі визначається в залежності від обсягу корпоративних прав, що належить такій фізичній особі, членам її сім’ї та юридичним особам, які контролюються такою фізичною особою або членами її сім’ї. Для цілей цього Закону членами сім’ї вважаються подружжя, діти, батьки, рідні брати і сестри, дідусь, бабуся, онуки, усиновлювачі, усиновлені, а також інші особи за умови їх постійного проживання разом з пов’язаною особою і ведення з нею спільного господарства».

Відповідно дані учасники процедури закупівлі, ФОП Сеняк Олександра Миколаївна та Колективне підприємство «Гурт-Мрія», в розумінні Закону є пов’язаними особами та можливо присутня змова учасників.

Замовник зобов’язаний був відхилити дані пропозиції учасників відповідно до пункту 2 частини 1 статті 29 Закону та відмінити торги. Натомість замовником неправомірно було укладено договір про закупівлю.

У відповідь на наше звернення держфінінспекцією у Івано-Франківській області було проведено перевірку, за результатом якої замовником було розірвано договір з ФОП Сеняк Олександрою Миколаївною.

Окрім того, Івано-Франківське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України проводить перевірку антиконкурентної домовленості учасників торгів щодо їхньої поведінки на торгах.

001

002