Дітям корисно нудьгувати влітку — рекомендують психологи


Ви вже придумали "розважальну програму" для своєї дитини на літні канікули? Якщо ні, то й не поспішайте. Психологи вважають, що дітям корисно інколи нудьгувати. Цікаво, чому саме? Тоді читайте далі.

Які розваги ви зазвичай готуєте для своїх дітей під час літніх канікул? Відправляєте їх в табір, танцювальну чи спортивну школу? А, можливо, вам навіть вдається реалізувати весь цей список протягом 3 місяців відпочинку?

Ніхто не сперечається, що на сьогодні існує безліч дитячих таборів, куди можна відправити своє чадо на літні канікули. Однак психологи і фахівці з розвитку дитини вважають, що надмірне планування дитячого часу під час літніх канікул не є обов’язковим, і, зрештою, може стати на заваді відкриття того, що справді їх цікавить, пише сайт Mizky.com.

“Роль батьків полягає в підготовці дітей до того, щоб вони могли відшукати і зайняти своє місце в суспільстві. “Бути дорослим” означає також вміти заповнити свій вільний час тим, що робить вас щасливою людиною”, - стверджує Лін Фрай, дитячий психолог з Лондона.

Якщо батьки постійно займаються плануванням вільного часу своїх дітей, тоді діти ніколи не навчаться робити це самостійно

Варто також зауважити, що на корисність для дітей інколи понудьгувати звернула увагу не лише Лін Фрай. Д-р Тереза Белтон, науковий співробітник Університету Східної Англії, яка вивчає зв’язок між нудьгою і уявою, зауважила, що нудьга має вирішальне значення для розвитку “внутрішнього стимулу”, який згодом допомагає проявити творчий потенціал.

І хоча через появу інтернету ми, можливо, нудьгуємо менше, експерти обговорювали важливість “байдикування” протягом багатьох десятиліть.

У 1993 році психоаналітик Адам Філліпс писав, що нудьгування може стати для дитини досягненням, отриманим в результаті розвитку. 

Нудьга — це шанс споглядати життя, а не нестися через нього стрімголов

“Однією з найбільш гнітючих потреб дорослих є бажання, щоб дитина постійно була чимось зайнята. Але насправді їй потрібно дати трохи часу, щоб самостійно відшукати те, що її справді цікавить. І цей процес неможливий без нудьги”, - запевняє Філліпс.

Фрай пропонує батькам на початку літа сісти зі своїми дітьми (принаймні, з тими, кому виповнилось хоча б 4 роки), і разом скласти список всього, чим їхні діти можуть займатися під час канікул. Це може бути час для читання книг, катання на велосипеді та інша активность. Можна придумати щось більш складне, от як, наприклад, приготування вечері, постановка п’єси або курси фотографії. А коли ваша дитина прийде до вас влітку зі скаргами, що їй нудно, сміло порадити їй заглянути в цей список.

Діти можуть хандрити певний час і нудьгувати, але важливо розуміти, що це не втрачений час.

“Не існує ніяких проблем з нудьгою”, - говорить Фрай. - “Адже це не гріх. Я думаю, що діти повинні навчитися нудьгувати, щоб мотивувати себе досягти мети”. 

Нудьга — це спосіб зробити дітей самостійними

Ця ж теорія була висунута в 1930 році філософом Бертраном Расселом, який присвятив главу своєї книги “Підкорення щастя” потенційній цінності нудьги. Уява і здатність справлятися з нудьгою повинні бути вивчені, поки ти дитина. Він писав:

“Дитина розвивається краще тоді, коли її, як молоду рослину, залишають в спокої в одному і тому ж ґрунті. Занадто багато подорожей, надто велика різноманітність вражень не дуже добре для дітей і підлітків. Адже це призводять до того, що вони виростають не здатними витримувати плідну монотонність”.