На кону — Карпати


Представники 1 260 підприємств деревообробної і лісозаготівельної галузей Західної України, які дають роботу понад 20 тисячам працівників, застерегли народних депутатів, Президента України і главу уряду від наміру скасувати мораторій на експорт лісу

А також ухвалили резолюцію, в якій вимагають від Президента П. Порошенка, Голови Верховної Ради А. Парубія і Прем’єр-міністра України В. Гройсмана насамперед зупинити процес скасування мораторію на експорт круглого лісу, а також здійснити реформу лісопромислового комплексу, створити господарсько-правові механізми збереження та відновлення українських лісів та запровадити чіткі правила реалізації необробленої деревини, що ррунтуються на принципах захисту вітчизняного виробника і споживача та дадуть поштовх до відродження внутрішнього ринку, забезпечать інтенсивний розвиток української економіки, пише Галичина.

Нині маємо вбивчу картину. Приміром, деревообробна галузь сусідньої Польщі, при тому, що там лісів менше, ніж у нас, за рік реалізує продукції на 24,7 млрд. дол., Україна ж удесятеро менше — лише на 2,5 млрд. дол. Частка деревообробників і меблярів у загальному обсязі ВВП країни становить всього 0,5 відсотка.
— У квітні 2015 року Верховна Рада прийняла закон, яким на 10 років заборонила експорт необробленої деревини — для смереки і деревини дорогоцінних порід він почався з 1 листопада минулого року, а для решти, в тому числі сосни, — з 
1 січня 2017 року, — зазначив на мітингу голова Асоціації деревообробних та лісозаготівельних підприємств Західної України ігор Соболевський.  — і роль нашої асоціації в цьому була ключовою. 
За словами і. Соболевського, вітчизняну деревообробну галузь уже давно перетворено на лісопильню, тому 85 процентів наших підприємств зорієнтована на експорт пиломатеріалів і їх діяльність тримається виключно на курсі валют. Та це шлях у нікуди. Бо якщо гривня зміцниться, а долар та євро впадуть, то всі такі виробництва закриються. 
— Зменшення обсягів заготівель наближують колапс, і у нас залишається єдиний шлях — розвивати технологію глибокої переробки деревини. Половина наших підприємців готова сьогодні вкладати інвестиції і розвивати галузь. Але куди вкладати? — риторично запитав голова асоціації. — Вчора прийняли закон, а сьогодні його вже скасовують. Ми вже працювали в умовах тотального експорту лісу і пам’ятаємо, як вагони з деревиною йшли мимо воріт підприємств на Захід, а люди стояли на вулиці без роботи. Експортери «кругляку» на сировинному ринку не обтяжені ні виробничими витратами, ні податками, і це унеможливлює розвиток вітчизняного виробника. Тому оця заборона експорту круглого лісу для нас є ключовою і обов’язковою умовою, якщо ми не хочемо і надалі завозити з Європи, з Китаю все — від дощечки, яку використовують наші господині на кухні, до меблів. 
І. Соболевський наголосив, що, на його переконання, скасування мораторію на експорт лісу заради 600 млн. євро позики від ЄС призведе до того, що Карпати через якийсь час перетворяться на пустелю — без зелених насаджень, річок і струмків, та інформував присутніх про те, що вимоги, винесені на розгляд учасників мітингу, були обговорені з головою обласної ради Олександром Сичем, який пообіцяв, що депутати, зі свого боку, теж підтримають резолюцію виробничників.
— Хоча я представляю деревообробників, та все ж зазначу, що головна загроза, яку криє відновлення експорту лісу, — це екологічна, — наголосив у виступі голова Верховинської асоціації деревообробних та лісозаготівельних підприємств іван Доманський. — На експорт в Європу йде переважно молодий карпатський ліс. Переробники Євросоюзу хочуть від нас молодої карпатської смереки. Що було зроблено у 2009 році, коли при владі був Янукович і його поплічники у Держлісагентстві? Вони видали наказ Держлісагентства України, що дозволив рубки головного користування у молодих смерекових лісах віком 50-60 років — суцільні рубки без будь-яких погоджень. З екологами, з громадськістюѕ Тут стоять хлопці з Верховини, які знають, що кожен рік рубалося по кілька тисяч кубів лісу. Для чого? Для експорту. Якщо зараз скасувати мораторій, то знову почнуться ті самі рубки молодих карпатських лісів. До речі, цей наказ Держлісагентства не скасовано до цих пір. Незважаючи на те, що і районна рада, і обласна приймали відповідні звернення. 
Важливі для виробничників питання озвучив у виступі на мітингу голова Брошнівської асоціації деревообробних та лісозаготівельних підприємств Ярослав Озар. На його переконання, ліс передусім має йти для забезпечення потреб у сировині місцевих переробників.

Також потребує врегулювання проблема цін на лісосировину. «20 грудня в Івано-Франківську відбудеться аукціон з її продажу і нам слід звернутися до обласного управління лісового господарства з проханням встановити мораторій на ціни, або ж принаймні погоджувати їх з нами, а не так, що взяли зі стелі — і куб лісу знову подорожчав на 200-300 грн. Тобто як ціни не піднімають, то ліс віддають комусь іншому», — підкреслив він. 
Варто зазначити, що деревообробників і лісозаготівельників Прикарпаття активно підтримує Верховинська районна рада, депутати якої теж взяли участь у мітингу. 
— Основне завдання нашої держави — створити робочі місця. А ще основне завдання в тому, щоб скарбниця була повною, а наші сім’ї мали кошти для того, щоб гідно жити, — зазначив на мітингу голова Верховинської районної ради іван Шкіндюк. — Якщо нині ми дозволимо вивозити кругляк за кордон, то звідки буде наповнюватися скарбниця? Звідки будуть робочі місця і, відповідно, звідки сім’ї братимуть кошти на життя? Тому основне завдання — зберегти ліс. Він був, є і буде нашим багатством. і цей ліс має перероблятися. Якщо іноземці хочуть нас підтримати, то нехай завозять сюди обладнання, дають його як допомогу для того, щоб створити робочі місця, а ми вже готову продукцію поставлятимемо за кордон. Це будуть нормальні відносини між дружніми державами. Бо забрати сировину і в себе переробити — на це великого розуму не треба. А ось зробити добрий крок, дати сучасне устаткування і створити робочі місця для нас, для України — це є плюс, це є нормальні стосунки і це є наше європейське майбутнє. Тому Верховинська районна рада підтримує виробників нашого та інших районів івано-Франківщини, які працюють у лісопереробній галузі. і ми просимо й вимагаємо, щоби вони були забезпечені сировиною, тому що це робочі місця, це сплата податків, це та сама децентралізація і економічний розвиток нашого краю. Депутати Верховної Ради повинні врахувати думку тих районів, де є лісопереробна галузь і де основні надходження бюджету йдуть за її рахунок. 
Голова Надвірнянської асоціації деревообробних та лісозаготівельних підприємств Олександр Гаврилюк у своєму виступі не без іронії зауважив, що складається таке враження, що в Україні вже всі пункти всіх реформ виконали, залишився лише один, останній, — вивезти ліс. і тоді у нас все буде добре. Буде економіка і всі це відчують на своїх зарплатах і на рівні життяѕ За його словами, на Надвірнянщині, як і на Верховинщині, Рожнятівщині, Долинщині всього за дев’ять місяців, відколи діє мораторій, в деревообробній і меблевій промисловості відбулося зриме зростання обсягів виробництва та створено нові робочі місця. «Є зростання. Навіть попри те, що весь час виробничникам продовжують вставляти палки в колеса і тривають якісь постійні «бійки» за сировину на аукціонах, — підкреслив він. —  Тому вважаю, що нам треба відстояти своє право переробляти місцеву сировину. Ще зауважу, що у Німеччині у 70-х роках минулого століття теж була така проблема, яка є у нас нині, — стали всихати смерічки. Але що зробили німецькі лісівники і природоохоронці? Вони висадили саджанці дубів, які ростуть і захищають смерічки. і немає ніяких всихань. Є просто господарський підхід». 
Резолюцію до керівників країни, яку зачитав і. Соболевський, учасники мітингу підтримали одностайно.