Пішохідний фонтан, зелені пагорби та тераса: Перед друкарнею облаштують сучасний сквер


Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків погодив виділення 3,4 мільйона гривень на облаштування скверу на вулиці Січових Стрільців, 78.

Розпорядження про перерозподіл бюджетних призначень Руслан Марцінків підписав 11 серпня, пише Курс

Руслан Марцінків доручив фінансовому управлінню виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради внести зміни до дохідної та видаткової частини міського бюджету. А саме виділити 1,2 мільйона гривень на капітальний ремонт міжбудинкових проїздів та прибудинкових територій та 3,4 мільйона гривень на благоустрій скверу на вул. Січових Стрільців, 78 в Івано-Франківську.

Пропоновані міським головою зміни має затвердити сесія Івано-Франківської міської ради.

У 2016 році платформа "Тепле місто" запланувала облаштувати сквер на вулиці Січових Стрільців в Івано-Франківську. Пізніше вона знайшла фінансування для проекту "Сквер перед друкарнею". Проект підтримає американський фонд Western NIS Enterprise Fund, який профінансує половину вартості проекту – 3,377 млн грн. Іншу половину коштів згідно з укладеним меморандумом профінансує міська влада.

Керівник платформи "Тепле Місто" Юрій Филюк повідомив, що це не остаточна вартість проекту, вона може змінитися на етапі державної експертизи, а також під час торгів в електронній системі публічних закупівель ProZorro.

"Бюджет дійсно немалий, оскільки вирішили зробити сквер в безкомпромісній якості, закласти певні нові стандарти тим самим. На ціну також впливають такі елементи як фонтан і зупинка", – повідомив Филюк.

На облаштування скверу виготовлятимуть два проекти, оскільки одна ділянка перебуває у власності міста, інша – в оренді у "Галицької інвестиційної компанії".

"Сквер буде єдиний, але фактичних два проекти робиться – на кожну ділянку. "Тепле Місто" фінансує ту частину, яка в оренді у "Галицької інвестиційної компанії" плюс пішохідний фонтан, який передається вже на ділянку міську", – сказав Юрій Филюк.

Він також додав, що з адміністрацією супермаркету "Вопак" погоджено перенесення парковки для автомобілів, яка зараз розташована перед будинком, у двір – за будинок. 

Концепцію скверу складають такі елементи благоустрою:

Тераса: За своєю морфологією ця структура є не лише східцями, а мабуть, і найбільшою лавою в місті. Кожні з трьох сходів зі стандартним співвідношенням проступів і підсходинок продовжуються лавами амфітеатру. Також до структури включено зону "сцени" і пандус для маломобільних груп населення. За конструкцією "тераса" є металевим каркасом з дерев’яним облицюванням.

Зупинка громадського транспорту з точкою торгівлі. Це структура, що включає в себе зону очікування, точку торгівлі, а також поверхні для розміщення інформації щодо майбутніх культурних заходів. Окрім того, стіна, яка виходить у бік тераси, є проекційною поверхнею для будь-яких медіатрансляцій.

Зелені пагорби, простір для дітей. Це зелена зона зі штучним рельєфом і мінімальними "іграшками" у вигляді труб для лазіння та "пеньків", по яких можна стрибати. У вечірній час ця зона може ставати місцем для відпочинку дорослих. Пагорби, так само, як і інші зелені ділянки території, мають стати експериментальним майданчиком для впровадження принципу "New perennial wave" або міських ландшафтів "Нової хвилї". За цим принципом всі зелені зони міст повинні відповідати критеріям сталості та самовідновлення.

Мобільні елементи. Мобільними елементами міських меблів у проекті є стільці та лави. За рахунок модульності всі ці елементи можуть збиратися у варіативні структури будь-яких форм. В основі цих елементів полегшений металевий каркас з дерев’яним облицюванням.

Захисний бар'єр. Проблему фізичного захисту площі від автомобілів, що заїжджають з дороги, вирішено за рахунок встановлення бар’єра-паркана. Бар’єр складається зі стовпчиків у вигляді пластин. Щільність встановлення пластин визначається способом використання тієї чи іншої зони. Таким чином, бар’єр має найбільшу щільність у дитячій зоні і найменшу в зоні зупинки громадського транспорту.

Смітник та велопарковка. Важливо позначити, що всі елементи благоустрою, навіть смітники і велопарковки, повинні мати єдиний дизайн і продовжувати стилістику, закладену в інших елементах проекту.

Окрім цього, запланована зона фонтанів.