Податок на житло: Розлучитися, щоб платити менше?


До 1 липня до українців мали надійти «листи щастя». Якщо ж без іронії, то саме до цієї дати податкові органи повинні надсилати громадянам, котрі мають у своїй власності нерухомість, рішення-повідомлення про необхідність сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Ще наприкінці минулого року, коли приймали бюджет та зміни до Податкового кодексу, багатьох насторожили розмови про те, що при сплаті цього податку, котрий, до речі, належить до місцевих, було вдвоє знижено пільгову площу для квартир та будинків, з яких не потрібно сплачувати цей податок, а також збільшено дозволений розмір ставки до 3 відсотків мінімальної заробітної плати, встановленої на початку року, за який сплачується податок, за кожен квадратний метр податкової бази, пише Галичина. Останню визначають так: від реальної площі житла чи інших споруд віднімають пільгові квадратні метри. Крім того, місцеві ради вже не могли на свій розсуд збільшувати пільгову площу будинку чи квартири, як це було до цього. Однак у них залишилось право встановлювати ставку такого податку.

Що стосується, приміром, Івано-Франківська, то відповідне рішення сесії міської ради було прийнято 28 січня цього року «Про встановлення місцевих податків і зборів на території м. Івано-Франківська». Згідно з ним, зокрема, затверджено положення про податок на майно в новій редакції та встановлено з 1.01.2016 року ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки: для об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, у розмірі 0,5% (до цього було 2 відсотки) розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування.
При цьому база оподаткування об’єкта чи об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, зменшується:
— для квартири/квартир незалежно від їх кількості — на 60 кв. метрів;
— для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості — на 120 кв. метрів;
— для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), — на 180 кв. метрів.

Тож якщо у власності іванофранківця чи родини перебуває квартира площею у 100 квадратних метрів, то уже за 2016 рік він платитиме податок. Базою оподаткування буде «надлишкова» площа, розрахована за формулою 100-60=40 кв. м. За нинішньою ставкою, встановленою міськрадою у 0,5% мінімальної зарплати на початок року, тобто від 1 378 грн., плата за метр становитиме  6,89 грн. Отже, такому квартировласникові доведеться заплатити 275,6 грн. за рік: 40х6,89. Подібно до цього прикладу нескладно порахувати, скільки доведеться платити за будинок, чи то змішану власність — квартиру і будинок. Втім, нагадаємо, що для фізичних осіб-власників всі розрахунки проводитиме відповідна податкова, яка і надішле на їхню адресу рішення-повідомлення.

Взагалі, що стосується податку на житлову нерухомість, то тут доводилось стикатись із протилежними поглядами на саму потребу його сплати. З одного боку, мають певну рацію ті українці, котрі стверджують, що на придбання свого житла чи будівництво власного будинку вони заробили гроші власною працею, і держава до цих заробітків не причетна. Купуючи квартиру, будинок чи будівельні матеріали, вони також уже сплачували державі мито та інші платежі. Тож вони запитують: чому ми маємо платити за те, що придбано за власні кошти, ще й податок? Або: чому депутати вирішили, що пільговими мають бути лише 60 квадратних метрів — для квартир і 120 — для будинків, зменшивши ці норми проти минулого року вдвоє?

З другого боку, коли мова заходить про чималу кількість «чвораків», які побудовані останнім часом довкола майже всіх більших чи менших міст, поблизу місць відпочинку, то тут пересічні українці більш одностайні: якщо мали гроші на таке, то нехай і платять. Зрештою, виходячи із логіки законодавців та уряду, який і пропонував відповідні зміни до законодавства, їм необхідно було наповнити місцеві бюджети, яким передавали додаткові повноваження у зв’язку із децентралізацією, коштами, тож вишукували усі можливості для цього. Додамо також, що народні депутати передбачили й особливості щодо сплати податку для тих, хто володіє квартирами площею понад 300 та будинками — понад 500 квадратних метрів. Такі власники спачуватимуть податок як усі, за мінусом пільгової площі, і додатково — 
25 тис. грн. на рік. 

Нагадаємо також, що ставки податку встановлюють відповідні місцеві ради, і вони різняться, часом доволі серйозно. Наприклад, за інформацією, яку недавно оприлюднили «Вікна», у Калуші чинна ставка податку наразі становить 1% мінімальної зарплати на початок року (за ініціативою міського голови, який уже вніс відповідні пропозиції, нині її планують знизити до 0,5%), у Долині — 1%, у Коломиї — 0,4%, у Бурштині — 2%, у Надвірні — 0,5%. Є й певні відмінності у ставках для сплати податку на житло для юридичних осіб, за нежитлові приміщення та господарські будівлі і споруди для фізичних осіб. Нагадаємо, що оподатковується як житлова нерухомість (квартира, будинок), так і нежитлова, в тому числі й господарські будівлі (сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби тощо). 

Втім, не варто поспішати вже вираховувати, скільки доведеться сплачувати податку власникам житла. Річ у тому, що цього року ми сплачуватимемо податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за рік попередній — 2015-й, отже, діятимуть ті норми та пільги, котрі були встановлені для 2015 року. Зокрема, пільгова площа, з якої не потрібно буде цього року нічого платити, становить: 120 кв. м — для квартир, 240 — для будинків та 280 кв. м — для змішаної житлової нерухомості. Однак зазначимо, що і ставки податку були іншими. Наприклад, для івано-Франківська вони становили 2 відсотки мінімальної зарплати на початок 2015-го, або 24,36 грн. за квадратний метр. За нежитлову нерухомість за 2015 рік фізичні особи платитимуть 12,18 грн. (1% від 1 218 грн.) за 1 м кв.

Олена Габрук, незалежний експерт-консультант з питань оподаткування та обліку, в коментарі щодо сплати згаданого податку, розповідає і про таку цікаву деталь: якщо, наприклад, квартира поділена між двома власниками (чоловіком та дружиною), пільга щодо квартири (60 кв. м) застосовується кожним власником. Додамо до цього, що недавно Державна фіскальна служба оприлюднила своє роз’яснення щодо цього.

Зокрема, йдеться у ньому, цього року громадяни сплачуватимуть податок за нерухоме майно, яким вони володіли в 2015 році. Платять податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, фізичні та юридичні особи, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості (відповідно до статті 266 Податкового кодексу України).

Як повідомив директор Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Павло Дроняк, якщо об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості перебувають у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб, то Кодексом визначено платників податку таким чином: якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку; якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом; якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.
«Законодавством встановлено, що кожний громадянин, який має у власності квартиру або житловий будинок, або змішані типи (квартиру і житловий будинок), в тому числі їх частки, має право на зменшення бази оподаткування податком. Якщо це окрема квартира або декілька квартир — на 60 метрів квадратних. Для житлового будинку (будинків) така пільга надається в розмірі 120 кв. метрів», — зазначив Павло Дроняк.

Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів  житлової та/або нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснює контрольний орган за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості.

Отже, якщо перекласти це з мови бюрократичної на нормальну, то українців стимулюють розлучатися та через суд визначати частку власності у житлі, аби зменшити таким чином податок на нього.

На завершення ще дві зауваги. По-перше, податок слід сплатити протягом 60 днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення. і по-друге, нині урядовці обговорюють можливі майбутні зміни до Податкового кодексу. Якщо коротко, то йдеться про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал. Шукають також і компенсатори, які могли б залатати бюджетні діри, зокрема, йдеться і про можливі зміни до оподаткування нерухомості, незважаючи на те, що цей податок місцевий. Тож, можливо, ще цього року на нас чекатимуть зміни. На жаль, останнім часом вони часто відбуваються лише в одному напрямі — щодо збільшення податкового навантаження.