Подорожчання ліків та перерозподіл землі: які зміни очікують на українців у лютому


Новий місяць традиційно приносить для українців різні зміни. Серед них – подорожчання медикаментів, цукру та перерозподіл землі.

Мають подорожчати медикаменти

З лютого 2018 року в Україні очікується подорожчання медикаментів, кажуть експерти. Так, за підрахунками Економічного дискусійного клубу (ЕДК) в 2017 році ліки вже подорожчали на 20%, а в 2018 році очікується, що ціни виростуть ще на 25%, пише Вголос з посиланням на «Сегодня».

На думку експертів, основною причиною подорожчання став зростаючий курс долара. Тому з лютого вартість медикаментів може вирости на 5%, тому що постачальники почнуть завозити нові партії товарів і, відповідно, за новим курсом долара.

В аптеках відзначають, що ціни на ліки вже почали перераховувати.

Зростуть ціни на цукор

За останніми даними Міністерства аграрної політики і продовольства, з 1 лютого ціни на цукор повинні піднятися на 20%. Згідно з проектом постанови, передбачається, що зростуть мінімальні ціни на цукровий буряк – до 753,04 грн за тонну, і на цукор – до 11 тисяч грн за тонну.

Відзначимо, що в асоціації «Укрцукор» також прогнозують підвищення закупівельних цін на цукор до березня цього року, щоправда, всього на 5-10%.

Вступить в силу новий закон про сплату аліментів

6 лютого набуває чинності закон про посилення відповідальності за несплату аліментів, який на початку січня підписав президент України Петро Порошенко.

Серед іншого, закон встановлює обмеження боржників у праві виїзду за кордон, а також вводить тимчасове обмеження в праві управління автотранспортом, використяння вогнепальної мисливської, пневматичної зброї.

У цей же день, 6 лютого, Міністерство юстиції публічно представить створений Реєстр неплатників аліментів.

Землі передадуть у власність об'єднаних територіальних громад

З лютого в Україні почнеться процес передачі землі у власність об'єднаних територіальних громад, як чергова сходинка децентралізації. Про це заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Об'єднані територіальні громади зараз керують територіями в межах своїх населених пунктів. Але глави ОТГ ставлять питання, щоб землі за межами населених пунктів передати в управління. Ми знайшли рішення. Я даю доручення Держгеокадастру відвести всю землю ОТГ», – зазначив прем'єр-міністр.

Закон про передачу в управління ОТГ землі за межами населених пунктів передбачає:

- право розпоряджатися землями державної власності;

- право передачі таких ділянок в користування і власність громадян та юридичних осіб;

- зміну цільового призначення ділянок приватної власності, розташованих на території об'єднаних територіальних громад.

Укрзалізниця змінить графік руху поїздів

З 1 лютого зміниться розклад руху поїздів сполученням Лисичанськ - Київ - Хмельницький. Потяги будуть відправлятися з Києва на півгодини пізніше.

lis1

«Вголос»