Сміття, очисні споруди та порушення: В екоінспекції обговорили проблеми Прикарпаття


Сьогодні, 20 липня відбулося засідання колегії Державної екологічної інспекції в області.

Зокрема учасники колегії обговорили чотири блоки найнагальніших екологічних питань. Як інформує кореспондент Бліц-Інфо, першза все йшлося про загрозу екологічної катастрофи на території Калуського району. Як зауважила заступник голови ОДА, під час виїзної сесії обради, були напрацьовані звернення до центральних органів влади, виділені кошти на моніторинг ситуації. І зараз найважливіше напрацювати дорожню карту вирішення ситуації. 

Другий напрямок, який обговорили, це забруднення атмосфери.

«З’явились підсумки за минулий рік і з розрахунку на одну людину наша область зайняла 4 місце в Україні по забрудненню атмосферного повітря. Скільки підприємств у нашій області має дозволи на викиди в атмосферу? Чому підприємці не хочуть платити за викиди в атмосферу?»,- каже перший заступник голови екоінспекції Ігор Яківчук.

Наступним питанням, яке підняли, були очисні споруди. Зокрема йшлося про місто Яремче, Косів, селище Поляниця та курорт Буковель де є проблеми з очищенням стічних вод.

І останнім четвертим блоком, який обговорили учасники колегії було поводження з твердими побутовими відходами. Як відомо ОДА та кілька міст де є полігони ТПВ підписали меморандум про спільну стратегію руху в напрямку поводження з відходами. Зараз в ОДА опрацьовують питання виділення землі під завод з переробки сміття.

Також заступник голови екоінспекції Богдан Чукор прозвітував про проведені перевірки. За його словами було проведено 326 перевірок, з них 261 планові та 65 позапланових. Під час них інспектори виявили безліч порушень. Зокрема чиновник розповів про найбільш кричущі з них.

Наприклад у Калуському районі в Голинській сільраді в колишньому глиняному кар’єрі влаштували сміттєзвалище. Там створили комунальне підприємство, яке збирає сміття і має вивозити на калуський полігон. Замість цього вони вирішили зекономити і вивезти все в колишній кар’єр і присипати глиною.

Ще одне порушення, на яке звернув увагу еколог було у Рожнятівському районі де навесні в річку скинули неочищені води виробництва. Річка тоді кілька разів змінювали колір води. За цим фактом калуською прокуратурою уже відкрите кримінальне провадження.

Серйозною проблемою, яка потребує негайного втручання на переконання Богдана Чукора є ситуація в Рогатинському районі в смт. Букачівці, де інспектори виявили просто неба складовані відходи забійних цехів.

Окремо заступник акцентував увагу на Верховинському районі де основною проблемою є сміттєзвалища відходів деревообробної промисловості на берегах Білого Черемошу.

«За результатами перевірок прокуратурою відкрито 3 кримінальні провадження. Сільським радам Довгополе, Яблуниця, Гринява, Пробійнівка нараховано збитки за засмічення земель водного фонду на 15 млн. грн.», - підсумував Чукор.