Таємниці депутатів: Що цікавого у деклараціях прикарпатських обранців


Доходи народних депутатів, їхнє рухоме і нерухоме майно завжди були забороненою темою. При спробах журналістів отримати такого роду інформацію депутати радили їм «не рахувати чужі гроші».

Однак у цивілізованих країнах декларування статків є усталеною практикою, яка дозволяє суспільству зрозуміти, чи чесно живе депутат і чи не отримує корупційних доходів. Лише нинішнього року декларації народних депутатів почали публікувати на сайті Верховної Ради. «Галичина» вирішила скористатись цією можливістю, щоб з’ясувати: хто з прикарпатських нардепів найбагатший, у кого найбільший будинок, а хто може похвалитися найбільшим автопарком? Ви отримаєте відповіді на ці запитання, якщо дочитаєте цей текст до кінця.

Щороку до 1 квітня народні депутати України зобов’язані подавати декларації про доходи та майно за місцем роботи — тобто в апарат Верховної Ради. До цього їх зобов’язує Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції». Після цього протягом 30 днів декларації мають бути оприлюднені на сайті парламенту. Але щоб цю норму закону було виконано, активісти доклали чимало зусиль, які розтягнулись на багато років боротьби. Адже депутати просто відмовлялися робити публічною цю інформацію. Звісно, ми усвідомлюємо, що декларація є лише верхівкою айсберга, і вона може значно відрізнятися від реального стану справ. Але це одна з небагатьох можливостей дізнатись про «фінансову кухню» депутатів.

У процесі дослідження ми проаналізували декларації десятьох народних депутатів від Прикарпаття. Щоправда, у цей період депутат Дмитро Шлемко («Батьківщина») склав свій мандат, щоб «дати дорогу молодим». Тому увазі читачів ми пропонуємо розповіді про статки дев’ятьох депутатів, які представляють івано-Франківщину в парламенті. Щоб уникнути будь-яких підозр у політичній заангажованості, розповіді про депутатів розставлено за алфавітом. 

Юрій Бабій: не пусто, але й не густо

Народний депутат Юрій Бабій («Народний фронт») набув повноважень 27 січня 2015 року, коли декілька людей зі списку партії пішли працювати в уряд і звільнили місця у парламенті. До приходу в парламент Ю. Бабій був головою постійної депутатської комісії з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій Івано-Франківської обласної ради. Його сукупний дохід у 2014 році становив 131 тис. гривень, що відповідає його річній зарплаті. У декларації нардеп вказав, що має доньку. З нерухомого майна в Юрія Юрійовича є: квартира площею 117 кв. метрів, земельна ділянка площею 387 кв. метрів, а також інше нерухоме майно площею 419 кв. метрів. У власності депутата є автомобіль «Mercedes-Benz» 2007 року випуску. Вкладів у банках, цінних паперів або зобов’язань зі сплати кредиту він не має.

Юрій Дерев’янко: просто мільйонер

Позафракційний Юрій Дерев’янко (партія «Воля») — депутат двох скликань, тому на сайті доступні його декларації за 2012-й, 2013-й та 2014 роки. Це дає можливість простежити, як змінювались доходи депутата протягом останніх трьох років. Найуспішнішим для нього був 2012-й, коли він отримав 25,5 млн. гривень доходів, причому 25,2 млн. з цієї суми — дивіденди. У декларації нардеп вказав, що має дружину, доньку і двох синів. Щоправда, їхня частка в загальному доході родини незначна. У 2013 році Юрій Богданович заробив 10,3 млн. гривень, у 2014-му — лише 183 тис. гривень. У власності депутата є дві земельні ділянки площею 1900 та 970 кв. метрів, а також житловий будинок площею 637 кв. метрів. Крім того, є ще чотири квартири площею 154, 106, 35 та 65 кв. метрів відповідно. Також депутат володіє садовим будинком площею 209 кв. метрів. Юрій Дерев’янко має у власності ще шість невеликих приміщень, частину з яких використовує як депутатські приймальні. Цікаво, що у власності родини є земельні ділянки площею 33750 та 1760 кв. метрів, а також квартира на 56 кв. метрів та садовий будинок на 236 кв. метрів. 

Доволі вражаючий і автопарк народного депутата: «Mercedes-Benz» (2007 р. в.), «Range Rover» (2010 р. в.), «Toyota Land Cruiser» (2011 р. в.). Представники сім’ї депутата також користуються престижними автомобілями: в їхньому автопарку — два «Лексуси» (2004 та 2009 р. в.) та «Range Rover» (2009 р. в.). У 2012 році народний депутат тримав на рахунках у банках понад 58 млн. гривень. Крім того, був власником цінних паперів на суму 16,1 млн. гривень. Однак у 2014-му на депозитах депутата залишилось близько 
65 тис. гривень. 

Анатолій Дирів: без хати і без коліс

Представник «Народного фронту» Анатолій Дирів — депутат двох скликань. У декларації вказав, що має дружину та сина. 2013 року отримав дохід у розмірі 231 тис. гривень, що відповідає його зарплаті. В 2014-му заробив 174 тис. гривень. Сім’я власних доходів не має. Анатолій Борисович декларує відсутність нерухомого майна та автомобіля. У власності родини є нерухоме майно площею 300 кв. метрів та два автомобілі: «Нyundai Santafe» (2013 р. в.) та «Нyundai Tucson» (2006 р. в.).

Михайло Довбенко: талант робити гроші «з повітря»

Депутат від «Блоку Петра Порошенка» Михайло Довбенко до обрання у Верховну Раду працював на посаді директора громадської організації «інститут відкритої політики». Щоправда, робота в громадському секторі не завадила йому заробити 280 тис. гривень. Основний дохід він отримав з дивідендів та процентів — 231 тис. гривень. У 2014 році сукупний дохід політика становив уже 573 тис. гривень, і знову-таки левову частку доходів принесли дивіденди. У власності нардепа є земельна ділянка 1200 кв. метрів, житловий будинок площею 674 кв. метри, дві квартири площею 115 та 69 кв. метрів та два гаражі. У депутата немає автомобіля, а на дружину записаний скромний «Ford Fiesta» (2011 р. в.). У 2013-му на банківських рахунках М. Довбенка було 2,6 млн. гривень. Ще 2,5 млн. гривень було у вигляді внесків до статутного капіталу підприємств. У 2014-му на депозитах у банках у депутата було вже 5,21 млн. гривень, і це при тому, що торік на рахунок він доклав лише 35 тис. гривень. Яким чином депозити депутата могли зрости вдвоє? Свою версію пропонує експерт руху «Чесно» Антон Кушнір у матеріалі «Бермудський трикутник депутатських декларацій». «На жаль, чинний формат декларацій не пояснює таких перетворень. Одна з версій: свої заощадження народні депутати України тримали не в національній валюті, а, скажімо, в американських доларах. Оскільки курс долара за рік зріс, то й заощадження «індексувались», — пише експерт.

Ігор Насалик: власник найбільшого будинку і автопарку

Депутат від «Блоку Петра Порошенка» Ігор Насалик до цього обрання в парламент протягом восьми років працював на посаді міського голови Калуша. Щоправда, до цього у нього була бурхлива кар’єра політика та бізнесмена. В 2013-му він отримав 146 тис. гривень мерської зарплати, а у 2014-му — 147 тис. гривень. Незначні доходи до сімейного бюджету компенсували дружина та двоє синів, які в 2013 році заробили 1,8 млн. гривень, а в 2014-му — 3,8 млн. гривень. Основні доходи родина Насаликів отримала за рахунок продажу об’єктів нерухомості та підприємницької діяльності. У власності депутата є дві земельні ділянки площею 2500 та 1400 кв. метрів, житловий будинок площею 725 кв. м та квартири загальною площею 300 кв. метрів. У власності родини перебувають земельні ділянки загальною площею 126 тисяч квадратних метрів. Депутат володіє вражаючим автопарком з п’яти автомобілів: «Peugeot-407» (2006 р. в.), «Mercedes-Benz» (2007 р. в.), «Bentley» (2004 р. в.), «ВАЗ-2107» (1998 р. в.), «ВАЗ-2106» (1997 р. в.). Варто зазначити, що в 2013 році І. Насалик декларував ще два автомобілі: «Porshe» (2010 р. в.) та «Mitsubishi Lancer» (2007 р. в.). На престижних автомобілях їздять і члени родини депутата: «Toyota Camry» (2007 р. в.) та «Toyota Corolla» (2012 р. в.). 

Юрій Соловей: у тіні родини

Депутат «Блоку Петра Порошенка» Юрій Соловей до обрання в парламент працював на посаді голови правління у ГО «Громадський форум Івано-Франківська». 2013 року він заробив 141 тис. гривень, причому левову частку доходів — за рахунок дивідендів. Набагато серйознішими були фінансові здобутки його родини (дружини і трьох дочок), які принесли у сімейну скарбницю 2,92 млн. гривень. Основний дохід — за рахунок підприємницької діяльності. У 2014 році ситуація не змінилась: Юрій Соловей заробив 175 тис. гривень, а члени сім’ї — 994 тис. гривень. У власності депутата немає нерухомості, крім земельної ділянки площею 500 кв. метрів. У власності родини — земельна ділянка площею 2000 кв. метрів, а також квартири загальною площею 300 кв. метрів. У власності депутата автомобіль — «Nissan Teanа» (2008 р. в), а родини — «KIA Sportage» (2014 р. в.). На депозитах у банках депутат зберігає 3,2 млн. гривень.

Юрій Тимошенко: найбідніший депутат

Представник «Народного фронту» Юрій Тимошенко на момент обрання депутатом був безробітним. В 2013 році він заробив 10 тис. гривень, ще 15 тисяч до сімейної скарбниці додали два його сини та дві доньки. З нерухомості депутат має земельну ділянку площею 900 кв. метрів та дві квартири на 110 та 80 кв. метрів. У власності родини — земельна ділянка площею 600 кв. метрів. Автомобілів та депозитів депутат не має. 

Олександр Шевченко: бездомний олігарх

Представник «Блоку Петра Порошенка» Олександр Шевченко до обрання депутатом працював директором ТК «Буковель». У 2013 році він заробив 120 тис. гривень. Ще 700 тис. гривень додала мати Олександра Леонідовича, яку він вписав у декларацію. В 2014 році О. Шевченко у графі «члени родини» не вказав нікого. Нардеп заробив майже 2,2 млн. гривень, основний дохід забезпечила підприємницька діяльність. Цікаво, що в Олександра Шевченка, який себе позиціонує дуже заможною людиною, немає земельних ділянок, житлових будинків, квартир чи автомобілів. В декларації за 2013 рік за мамою нардепа числиться будинок площею 635 кв. метрів та земельна ділянка площею 1000 кв. метрів. Як це не дивно, але депозитів у банках чи цінних паперів нардеп також не має.

Володимир Шкварилюк: банкір без депозиту

Представник «Народного фронту» Володимир Шкварилюк до обрання народним депутатом працював у комерційному банку. 2013 року він заробив 243 тис. гривень (зарплата). Підставили плече члени родини (дружина, два сини і дві доньки), які заробили 790 тис. гривень за рахунок дивідендів та продажу майна. Подібна до цього ситуація повторилась у 2014-му, коли нардеп заробив 176 тис. гривень, а члени сім’ї — 585 тис. гривень. Володимир Шкварилюк має земельну ділянку площею 5000 кв. метрів та нерухоме майно площею 115 кв. метрів. На родині нардепа набагато більше нерухомості: чотири земельні ділянки загальною площею 8604 кв. метрів та житловий будинок площею 257 кв. метрів. У власності депутата два автомобілі: «Volvo» (2007) і «Toyota Sienna» (2010), ще одне «Volvo» (2007) належить родині. Депутат не має депозитів у банках, зате родина зберігає понад 2 млн. гривень. 

Газета Галичина