"Як не з'їм - то понадкушую": Фірма Шевченка воює за Тичини, а незавершена Набережна - руйнується?


На пошту Бліц-Інфо днями прийшов лист від мешканця Івано-Франківська Василя Олексійовича. Чоловік розповідає, що йому щодня доводиться пересуватись Набережною ім. В. Стефаника. І незважаючи на те, що ремонт дороги ще не завершений, на ній уже видно тріщини і ямки. Тож містянина обурив той факт, що гроші використали, а дорожнє полотно вже зазнає руйнувань.

За словами прикарпатця, подекуди на дорозі пішли помітні тріщини.

Кореспондент Бліц-Інфо вирішив перевірити цю інформацію і собі навідатись на Набережну. Як виявилось дорога на об'їзній і справді має безліч недоліків.

До слова, ще на весні директор "Івано-Франківськавтодору" попереджав про порушення у технології під час ремонту Набережної.

«Замість холодного ресайклінгу, який передбачає фрезування старого асфальтного покриття з додаванням нового матеріалу, ПБС вирішили не бавитись з дорогим фрезуванням. Поверх старого асфальту дали пісчано-кам'яну суміш "С7" і походили по ній ресайклером. Ні міліметра старого асфальту ресайклер на першій ділянці не знімав. До того ж їхня суміш взагалі не відповідає вимогам ДСТУ по вмісту щебня. Щебня фракції 10-40 там всього 6%, хоча має бути не менше 20%, але не більше 40%. А от піску і дрібного каменю відповідно більше норми в рази ( 20 см товщини). І тільки верхніх 2-3 см стабілізовані за рахунок додавання цементу - решта ПІСОК! Далі там укладено 8 см пористого асфальтобетону, але і він не відповідає вимогам ДСТУ - відсутній мінеральний порошок в суміші взагалі. Пористий асфальт нищиться водою і перепадами температури, пісок під асфальтом не стабілізований і буде розсуватись як завгодно. Як тільки верхній шар почне прогинатись або пропускати воду, верхній шар щебенево-бітумної суміші без мінерального порошку при нагріві сонцем попливе», -написав тоді Андрій Шуневич.

Проте, на коригуванні технології «новації» не закінчились. І «спеціалісти» з ПБС, напевне для додаткової міцності, вирішили додати в основу… дошки. Адже як інакше можна пояснити той факт, що з  ямки видніється кусок дерев’яної дошки.

Цікавим є і розміщення дощоприймальних решіток, адже вони гуляють вздовж бордюру як небудь. То в півметра від бордюру, то втоплені в бордюрну лінію. Хоча важко говорити про якість установки решіток, коли в багатьох місцях їх взагалі немає.  Замість них зливи "красиво" закриті дошками.

Проте навіть там, де решітки все ж установили, вони не завжди виконують свої функції, адже майже всі решітки установлені на різній висоті. Одні на декілька сантиметрів вище дороги, а інші уже «втопилися» у дорожньому покритті.

 Якщо взяти до уваги те, що це тільки основа і буде ще верхній шар, то опущені решітки взагалі опиняться в ямах. Тоді як у тих місцях де решітки підняті, вода просто не може потрапити у злив і стоїть на дорозі.

Як усім відомо ремонтом дороги на об’їзній займалася фірма «ПБС», до якої нардеп Шевченко, за його ж словами, має пряме відношення.

Напевне "ПБС" у своїй діяльності керується народною приказкою: "Як не з'їм - то понадкушую", адже незважаючи на те, що ремонтні роботи на Набережній ще не завершено, ця фірма уже бореться ледь не за усі тендери у місті. Як відомо, минулого тижня "ПБС", подала на оскарження результати тендеру на ремонт Тичини до Антимонопольного комітету.

Проте це уже не вперше "ПБС" таким способом хоче зірвати ремонт дороги. В кінці серпня нардеп Соловей розповів про погрози представника ПБС зірвати початок робіт на трасі Р-24, якщо їм не віддадуть цей тендер.