Прикарпатцям нагадують про особливості керування автомобілем у зимовий період


Узимку кількість ДТП на дорогах різко зростає. На поверхні дорожнього полотна автомобільної дороги утворюється крижана траса, сніговий накат, внаслідок чого порушується розмітка, через опади знижується видимість та зменшується у своїх розмірах проїжджа частина.

Постійно потрібно пам’ятати, що на дорогах слизько!

Велике значення для безпеки водія в складних зимових умовах є: дотримання Правил дорожнього руху, технічний стан автомобіля, знання та практичні навички водіїв з водіння автомобілів у зимовий період.

Під час підготовки транспортного засобу для використання в умовах зимового періоду необхідно здійснити заміну гуми коліс на зимову, а також бажано мати ланцюг протиковзання.

Водію під час руху транспортного засобу необхідно бути максимально уважним та обережним щодо управління автомобілем в умовах снігового накату та ожеледиці.

Найголовніше правило зимового водіння – робити все винятково плавно.

Під час руху на зимовій трасі водію автотранспортного засобу не можна робити різких рухів кермом, постарайтесь не здійснювати без особливої потреби маневрувань і обгонів.

Для водія одним із основних факторів, що забезпечують безпеку дорожнього руху при експлуатації автомобіля узимку, є власна обережність та передбачливість.

Під час руху автотранспортного засобу на підйомі необхідно вибирати передачу, при якій до повного завершення підйому не доводилося б переключатися на іншу.

Під час спуску автомобіля не можна натискати на педаль зчеплення, а потрібно плавно гальмувати. При наближенні до пішохідних переходів, місць знаходження навчальних та виховних закладів необхідно знижувати швидкість руху до мінімуму.

В зимовий період гальмівний шлях транспортного засобу набагато збільшується і постійно потрібно пам’ятати, що після гальмування автомобіль продовжує рухатися за інерцією з такою ж високою швидкістю.

Дуже небезпечно гальмувати при знаходженні важеля коробки передач в нейтральному положенні. Натискати педаль гальма потрібно не одним різким рухом, а короткими переривчастими поштовхами. В зимовий період не можна допускати різкого гальмування, це може призвести до занесення автомобіля.