"Віковий поріг для бізнесу стирається". Інвестор Руслан Тимофєєв розповів, як виховати покоління успішних підприємців


Інвестор з Adventures Lab про нестандартні підходи до бізнес-освіти в Україні

Говорячи про успішних бізнесменів, багато хто мимоволі уявляє собі серйозних людей середніх років у гарних костюмах і з багаторічним досвідом трудомісткої роботи за плечима. Але реальність така, що сьогодні відкрити власну компанію та заробити мільйони можуть навіть підлітки. Founding Partner венчурного фонду Adventures Lab Руслан Тимофєєв стверджує: віковий поріг для підприємців стирається, а бізнес-сфера переживає великі зміни — вона молодша.

За великим рахунком, процес омолодження бізнесу відбувається у всьому світі, і Україна демонструє бажання приєднатися до цього тренду. Серед вітчизняних фаундерів дуже багато молодих людей, які ще на етапі навчання у вишах генерують життєздатні, інноваційні ідеї та мріють перетворити їх у стартап. Враховуючи ці обставини, в країні починають з'являтися нестандартні освітні ініціативи, спрямовані на освіту молоді та навчання підприємницького ремесла.

Одну з таких ініціатив цього року відвідав Руслан Тимофєєв. Це був Business Camp – навчальний проект, організований компанією GoGlobal. Його мета — допомогти підліткам опанувати необхідні бізнес-навички та мотивувати їх на відкриття власних стартапів. Інвестор у програмі взяв на себе роль одного з менторів. Він провів лекцію, під час якої розповів юним учасникам все про грамотний пітчинг та пояснив, як інтерес до підприємництва можна прищепити зі шкільної лави.

У своєму виступі засновник Adventures Lab поставив приклад досвіду західних країн, а саме США, батьківщини багатьох інноваційних ідей та успішних бізнес-концепцій. Спікер проілюстрував те, як американські діти змалку залучаються до реальної економіки та знайомляться з підприємницькою діяльністю буквально зсередини — правда, швидше, у формі гри.

«У американців є кілька архетипів школяра, які з'явилися ще у 50-ті, пережили майже сто років і стали частиною культури. Перший – це діти до десяти років, які поставили біля будинку стіл та продають лимонад сусідам та перехожим. Другий — скаути, які ходять будинками та пропонують купити печиво», — розповідає Руслан Тимофєєв.

Продаж лимонаду вчить молодих американців основним принципам підприємницької діяльності: виробництво товару, призначення ціни, взаємодію з клієнтами, торг, оплата послуг тощо. Потім, стаючи бой- і герл-скаутами, школярі повністю змінюють підхід до ведення бізнесу. Відтепер вони займаються не просто продажем товару, але ще й пітчингом: презентують своє печиво потенційному покупцеві, пояснюють, чому потрібно купити коробку і куди потім виручені гроші підуть. Водночас діти дізнаються про конкуренцію, обмінюються досвідом з іншими такими самими «підприємцями» та розробляють креативні способи просування свого продукту.

У нас у країні бізнес-освіті не приділяється стільки уваги. Маленькі українці практично з пелюшок живуть за правилами: «добре вчись», «читай книги», «не говори з незнайомцями». І насправді в цих установках є сенс — адже у результаті школярі виховуються у безпеці та виростають у розумних, начитаних фахівців, здатних створювати геніальні ідеї та революційні технології. Але на жаль, вони не знають, як бути добрими бізнесменами і як зацікавити інвесторів, тому що у них не розвинені комунікативні навички, як у американців. У результаті їх численні перспективні розробки складаються з однієї полиці з сотнями прочитаних книжок.

Втім, Україна поступово відходить від цієї моделі виховання та освіти, ділиться спостереженнями Руслан Тимофєєв. Тепер діти мають можливість підготуватися до зовнішнього світу, і представники бізнес-сфери всіляко сприяють цьому, запускаючи альтернативні освітні проекти. Відкриваються різні вузи, школи, курси, кемпи, де підлітки вчаться створювати технології на практиці, набувають базових підприємницьких навичок та стимулу відстоювати, просувати та продавати свої ідеї.

Крім того, засновник Adventures Lab зазначає, що молоде покоління має доступ до величезних баз знань, завдяки чому підлітки можуть швидко та ефективно освоювати такі обсяги інформації, про які їхні батьки могли тільки мріяти. Якщо направити ці знання в потрібне русло, якщо достатньо мотивувати дитини, він неодмінно зможе незабаром досягти успіху як фаундер.

«Тренд очевидний – бізнес молодшає. Через десять, двадцять років нікого вже не здивує дванадцятирічний мільйонер, як сьогодні нікого не дивує шістнадцятирічний стартапер», — підбиває підсумок Руслан Тимофєєв. Він переконаний, що сучасний бізнес потребує молоді, яка хоче стати частиною цього нового, інноваційного майбутнього та готова робити все, щоб побудувати його.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!