Яценюк та «Народний Фронт» залежні від Коломойського?


Вчора Верховна Рада України прийняла надзвичайно важливий закон про акціонерні товариства. Завдяки цьому документу держава може взяти під контроль один зі своїх активів - компанію "Укрнафта".

Тож, парламент підтримав  в цілому законопроект № 1310, "Про внесення змін до статті 41 Закону України "Про акціонерні товариства" (щодо кворуму загальних зборів акціонерних товариств з мажоритарними корпоративними правами держави)". За відповідне рішення проголосували 230 нардепів.

Та увагу громадськості та експертів привернув  не тільки цей важливий документ, який журналісти вже окрестили «історичним» та «антиоліргахічним».  Цікавим виглядає голосування за нього народними обранцями. Адже, як написав у своєму блозі на Українській правді народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко, "партія "Народний фронт" здійснила масовий вихід, розписавшись у власній заангажованості і залежності від Ігоря Коломойського».

«90 відсотків фракції "Народний фронт" не проголосували за закон про зміну кворуму на зборах акціонерів. А за нудною назвою стоїть реальний бізнес-інтерес Коломойського, який вимірюється сотнями мільйонів доларів. Законом пропонувалося знизити кворум для проведення зборів акціонерів з 60% плюс 1 акція до 50% плюс 1 акція. Саме нинішня норма "60% плюс 1" акція дозволяла Коломойському десятиліття контролювати "Укрнафта", призначаючи туди свій менеджмент, виводячи прибуток і роками не виплачуючи дивіденди державі. Для розуміння масштабу тіньових доходів з "Укрнафти" наведу один приклад: в рамках судового розгляду з Пінчуком у Лондоні Коломойський зізнався, що платив у якийсь неофіційний "спецфонд Кучми" по 5 мільйонів доларів на місяць за право контролювати менеджмент "Укрнафти", виклавши в загальному і цілому 100 мільйонів доларів, що має всі ознаки хабара… Після повалення Януковича Коломойський сам пішов у владу і гарантував збереження своїх інтересів. Правда, його новим союзником став маловідомий у широких колах, але впливовий нардеп Андрій Іванчук - права рука Яценюка, який є партнером Коломойського в бізнесі біоетанолових добавок до автомобільного палива», - пише Сергій Лещенко.

За словами народного депутата, про зниження кворуму в акціонерних товариствах була в коаліційній угоді, а терміном її виконання був вказаний останній квартал 2014 року. І практично у перші дні роботи нового скликання Верховної Ради депутати почали реєструвати закопроекти про зміну кворуму. Загалом, їх було чотири.  

Проте жоден з цих проектів комітет з економічної політики, де головує нардеп з «Народного фронту» Іванчук не поспішав розглядати, блокуючи тим самим і прийняття закону в Раді. Тим не менш, один із проектів закону таки потрапив на розгляд парламенту.

«Коли стало зрозуміло, що розгляд закону неминуче, Іванчук спробував врятувати Коломойського, з трибуни парламенту запропонувавши голосувати не за закон Ляшко з поправками, навколо якого консолідувалися фракції, а за законопроект Юрія Дерев'янка, який не мав шансів на ухвалення. Але коли через кілька хвилин закон був-таки поставлений на голосування, Іванчук витягнув свою картку з терміналу, щоб створити собі алібі для історії - нібито, коли розглядалося це закон, його не було в Раді, тому що в системі для голосування він зафіксований як "відсутній ". Так само зробив інший лідер "Народного фронту" Сергій Пашинський - вийняв картку і став "відсутній", хоча весь ранок був в залі - щоб у майбутньому журналісти його не дошкуляють запитаннями, чому він захищав Коломойського», - пише Лещенко.

У результаті, з фракції "Народного фронту" чисельністю 82 депутати закон про обмеження апетитів Коломойського підтримали всього 13 депутатів. Серед тих, що не голосували за антиолігархічний закон є нардепи-"фронтовики" з Прикарпаття. Зокрема, це Володимир ШкварилюкАнатолій Дирів та Юрій Тимошенко.

До теми: Лише три прикарпатські нардепи підтримали антиолігархічний закон про акціонерні товариства