10-й енергоблок Бурштинської ТЕС запрацював на повну потужність


На ДТЕК Бурштинська ТЕС енергоблок № 10 взяв проектне навантаження - 210 МВт, що було закладено в період реконструкції, збільшивши його з 195 МВт. Така потужність дозволить забезпечити надійність та ефективність роботи станції в Енергоострові на декілька років.

Це завершальний етап однієї із наймасштабніших реконструкцій Бурштинської ТЕС і черговий крок до стабільної роботи станції та виробітку електроенергії.

«На цьому навантаженні енергоблок тестово пропрацював вже певний час і підтвердив техніко-економічні показники, що потрібні для його ефективної роботи надалі. Наразі ми завершуємо процес проведення пусконалагоджувальних робіт для перемаркування блоку.  Також проводяться випробування енергоблоку при різних навантаженнях з метою подальшого визначення режимної карти його роботи», - зазначив заступник головного інженера з експлуатації обладнання Максим Шевцов.

Реконструкція енергоблоку № 10 – дійсно глобальний і довготерміновий проект, що тривав близько року. До цієї роботи було залучено понад 800 спеціалістів з різних куточків України, а вартість склала понад 1,1 млрд гривень.  Робота включала в себе реконструкцію котла, турбіни, генератора, трансформатора, системи збудження турбогенератора та електрофільтра.

Підняття навантаження на блок після завершення реконструкції було покроковим: від 100 МВт до 210 МВт. Всі процеси та виробничі показники перевірені та коректні. Електрофільтри по викидах також досягли проектного значення - менше 50 мг/м3 та відповідають європейським  нормам і стандартам.

«На нещодавно реконструйованому енергоблоці встановлена нова автоматизована система, з більш досконалим та надійним обладнанням, завдяки якій можна буде краще відстежувати процес керування енергоблоком, і у разі дрібних неполадок - оперативно відреагувати та усунти їх. Крім цього, система має більше можливостей для прогнозування роботи на перспективу», - коментує Денис Шмигаль, Директор ДТЕК Бурштинська ТЕС.